Krojenie japońskim nożem to prawdziwe przeżycie. A jego ostrzenie to, z kolei, swoisty rytuał. Choć wydaje się skomplikowany, bynajmniej taki nie jest, gdy towarzyszy Ci dobry kamień.
Jeśli jesteś pasjonatem ostrego krojenia, na pewno docenisz wyśmienite kamienie ceramiczne marki MinoSharp. Ten japoński producent tworzy ostrzałki klasy De Luxe, czyli takie, które wytrwają z Tobą dłużej, niż klasyczny kamień ceramiczny.
Ostrzałka MinoSharp o ziarnistości 6000 służy do polerowania noża ostrzonego wcześniej na gradacji 1000. Ta ziarnistość sprawi, że nóż będzie długo ostry i pozwoli doskonale łatwo kroić. Za sprawą tego kamienia usuniesz z klingi wszelkie mikropęknięcia, czy niemal niewidoczne zadziory. Ostrze będzie idealnie gładkie.
Jeszcze raz podkreślimy - nie dasz rady naostrzyć noża wyłącznie na kamieniu 6000. Musisz wcześniej użyć kamienia 1000.
MinoSharp dodaje do swoich kamieni 2 szyny do utrzymywania kąta ostrzenia (tzw. prowadnice), które przydadzą się początkującym. Warto też wiedzieć, że pudełko, w którym dostarczany jest kamień, po rozłożeniu posłuży Ci jako podstawka do ostrzenia.
Pamiętaj, że kamień ceramiczny MinoSharp moczy się kilka minut przed ostrzeniem.
Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży. Dzięki drugiemu filmowi szybko i sprawnie nauczysz się ostrzyć noże na kamieniach ceramicznych. Nasz specjalista pokazuje krok po kroku, jak opanować tę sztukę.
Ceramiczne ostrzałki MinoSharp moczy się przed użyciem przez 7-10 minut w zimnej wodzie. Pamiętaj, by w czasie ostrzenia kamień był cały czas mokry. Chodzi o to, żeby nie przegrzać stali. Wystarczy, że od czasu do czasu będziesz polewać kamień wodą.
Przy ostrzeniu japońskich noży trzeba zachować specyficzny kąt. W tym pomoże Ci albo szyna-prowadnica, którą znajdziesz w zestawie, albo prosta, podpowiadana przez nas metoda ustalania kąta ostrzenia. Wszystko, co trzeba wiedzieć o kamieniach, znajdziesz TUTAJ.