Krojenie japońskim nożem to prawdziwe przeżycie. A jego ostrzenie to, z kolei, swoisty rytuał. Choć wydaje się skomplikowany, bynajmniej taki nie jest, gdy towarzyszy Ci dobry kamień.
Jeśli jesteś pasjonatem ostrego krojenia, na pewno docenisz wyśmienite kamienie ceramiczne marki MinoSharp. Ten japoński producent tworzy ostrzałki klasy De Luxe, czyli takie, które wytrwają z Tobą dłużej, niż klasyczny kamień ceramiczny.
Ostrzałka o gradacji 1000/8000 jest dość specyficzna. By mieć nóż o idealnej ostrości, będziesz potrzebować jeszcze pośredniego kamienia o gradacji 3000 lub 4000, względnie 6000. Już wyjaśniamy, dlaczego.
Kamień o ziarnistości 1000 wykorzystasz do regularnego ostrzenia noży. Ta gradacja poprawia geometrię ostrza i nadaje nożowi wstępną ostrość.
Ostrzałka o ziarnistości 3000 lub 4000, względnie 6000 służy z kolei do polerowania noża ostrzonego wcześniej na gradacji 1000. Ta ziarnistość sprawi, że nóż będzie długo ostry i pozwoli doskonale łatwo kroić. Za sprawą tego kamienia usuniesz z klingi wszelkie mikropęknięcia, czy niemal niewidoczne zadziory. Ostrze będzie idealnie gładkie.
Z kolei gradacja 8000 służy do sfinalizowania procesu polerowania ostrza. Ta ziarnistość sprawi, że niemal każdy nóż będzie wiele dłużej trzymał ostrość i pozwoli Ci cieszyć się niezwykłym doświadczeniem, jakim prawdziwe krojenie.
MinoSharp dodaje do swoich kamieni 2 szyny do utrzymywania kąta ostrzenia (tzw. prowadnice), które przydadzą się początkującym. Warto też wiedzieć, że pudełko, w którym dostarczany jest kamień, po rozłożeniu posłuży Ci jako podstawka do ostrzenia.
Pamiętaj, że kamień ceramiczny MinoSharp moczy się kilka minut przed ostrzeniem.
Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży. Dzięki drugiemu filmowi szybko i sprawnie nauczysz się ostrzyć noże na kamieniach ceramicznych. Nasz specjalista pokazuje krok po kroku, jak opanować tę sztukę.
Ceramiczne ostrzałki MinoSharp moczy się przed użyciem przez 7-10 minut w zimnej wodzie. Pamiętaj, by w czasie ostrzenia kamień był cały czas mokry. Chodzi o to, żeby nie przegrzać stali. Wystarczy, że od czasu do czasu będziesz polewać kamień wodą.
Przy ostrzeniu japońskich noży trzeba zachować specyficzny kąt. W tym pomoże Ci albo szyna-prowadnica, którą znajdziesz w zestawie, albo prosta, podpowiadana przez nas metoda ustalania kąta ostrzenia. Wszystko, co trzeba wiedzieć o kamieniach, znajdziesz TUTAJ.