Patrz, to noże, jak malowane!
Fakt, trudno odmówić im uroku! 33-warstwy stali VG-10 tworzą na nożach Urushi Kokushin malownicze, damasceńskie wzory. Dodaj do tego młotkowanie i odsłonięty rdzeń wykończony falą katana edge. I to piękne zamglenie, zwane Kasumi. Ot, kwintesencja Japonii.
Plus ostrość utrzymująca się przez 8-10 tygodni. Oczywiście, pod warunkiem, że użyjesz, np., japońskich desek Hasegawa, czy Asahi i odpowiednich kamieni do ostrzenia. Fakt, że mamy tu stal o twardości 60-61 HRC jasno mówi, że noże Urushi Sakai Takayuki to prawdziwie ostrzy zawodnicy.
Ok, ale my nie o tym „malowaniu” mówiliśmy.
Spójrz na rękojeści tych niezwykłych noży. Mamy tu niespotykany wzór. Wiesz, co oznacza, co symbolizuje?
Każdy nóż z serii Urushi Kokushin ma dębowe trzonki, które wprawna ręka kochającego swoje rzemiosło mistrza pokrywa wieloma warstwami lakieru. Maluśkim pędzelkiem tworzy wzory dnia, który usuwa w niepamięć mroki nocy. Ładnie, prawda? Styk nocy z dniem – tyle oznacza słowo Kokushin.
Japońska kuźnia Sakai Takayuki wychodzi z założenia, że nóż ma nie tylko kroić, ale też być obiektem podziwu. Dołącz do grona tych, którzy potrafią zachwycać się nie tylko ostrą stalą.
Poniżej obejrzysz film o japońskich nożach Urushi marki Sakai Takayuki, kutych, ostrzonych i malowanych ręką mistrzów. Zapraszamy!
NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
I PASKI
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Sakai Takayuki
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Urushi
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Sakai Takayuki
Aoki Hamono Co., Ltd.
2-2-7, Minamihanadaguchi-cho
Sakai-ku, Sakai-shi
Osaka 590-0962
Japonia
[email protected]
www.sakai-takayuki.com
Hiendkitchen Adam Wolny
Natalii Gąsiorowskiej 10
03-107 Warszawa
e-mail: [email protected]
Tel.: +48 660 072 720
Japońskie noże słyną z wyjątkowej ostrości i precyzji, co czyni je cennym narzędziem w kuchni. Jednakże, niewłaściwe użytkowanie lub brak ostrożności może prowadzić do poważnych obrażeń. W dołączonym dokumencie .pdf możesz zapoznać się z podstawowymi zasadami użytkowania japońskich noży - znajdziesz tu prostą instrukcję obsługi. Pamiętaj, że naszą autorską, bardzo szczegółową instrukcję obsługi otrzymasz zaraz po wysłaniu do Ciebie zamówionego w naszym sklepie noża. Zawiera szereg dodatkowych podpowiedzi, poradników rozwijających wiedzę zawartą w dołączonym w tej sekcji pliku pdf.
Dokument PDF, który możesz pobrać został sporządzony w celu spełnienia wymogów dyrektywy GPSR (General Product Safety Regulation) i ma na celu informowanie Klientów sklepu internetowego PrestiżowaKuchnia.pl o potencjalnych zagrożeniach związanych z użytkowaniem japońskich noży kuchennych. Celem tego dokumentu jest zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom poprzez jasne i zrozumiałe przedstawienie zagrożeń oraz sposobów ich minimalizacji.