Na pozór niepozorne, wyglądają, jakby je ktoś uformował z szarego pluszu, a faktycznie są ciężkie, masywne i absolutnie niezawodne. Żeliwne naczynia z serii Graphite Grey to jedna z najszerszych, popisowych kolekcji francuskiej marki Staub. Tym, na co warto zwrócić uwagę, są zaprojektowane z najsłynniejszymi kucharzami świata pokrywki ze specjalnym systemem wypustek. Dzięki nim potrawy są doskonale nawilżane i perfekcyjnie smakują. Dodatkowo nieprzywierająca glazura w patelniach, garnkach, brytfannach i wokach czyni z serii Graphite Grey godnego towarzysza kuchennych podbojów.
Minęło kilka lat, a udało się nam, właścicielom sklepów z luksusowym agd, trafić na francuską markę Staub, twórcę genialnego żeliwa z powłokami nieprzywierającymi. I wtedy zaczął się ciąg dalszy tej wakacyjnej, smakowej przygody z prowansalskiej wioski. Z wielką pasją od lat korzystamy z żeliwnych patelni do serwowania, chętnie polecamy je naszym klientom jako specyficzny, a niezwykle ubarwiający kulinarne życie wynalazek.
Te patelnie, czasem maleńkie, czasem średniej wielkości, generalnie nie przekraczające długością 20-21 cm, pomyślane są tak, by można gotową porcję, gorące danie, zimy deser, czy nawet i ciasto, podać wprost na stół i postawić przed poszczególnym biesiadnikiem.
Dłuższe, bo ponad 30 centymetrowej długości patelnie do serwowania są, z reguły, wykorzystywane jako gorące półmiski dla grupy jedzących przy tym samym stole.
Francuska marka Staub, twórca genialnych patelni z nieprzywierającą glazurą, oferuje miłośnikom eleganckiego serwowania, czy jedzenia pod chmurką, kilka typów patelni. Nieco toporne i surowe są patelnie z dwoma uchwytami – przypominają starego typu wanienki.
Bardziej ekskluzywne odsłony naczyń do serwowania są albo połyskliwe (linia Graphite Grey) albo lekko matowe (seria Black), wyposażone w żeliwne pokrywki, są pomyślane jako gorące talerze uzupełniające wyjątkowo ekskluzywną zastawę bankietów, przyjęć, czy eleganckich uroczystości. Francuski producent uznał, że i codzienne posiłki w gronie przyjaciół, czy rodziny, jak i wyjątkowe okazje zasługują na równi na to, by móc je udoskonalić pomysłowym, serwowanym wprost na żeliwie daniem.
Istotą wszystkich tych patelni jest to, iż można na nich upiec, czy podpiec serwowaną później na stół potrawę. W drugą stronę – można je aranżować przyrządzonymi wcześniej potrawami, sosami, mięsami i przeróżnymi przysmakami.