Aogami - Japoński, ręcznie kuty nóż Yanagi Sashimi, 30 cm, Tojiro

1769
Produkt dostępny
wysyłka 2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Seria Aogami, marki Tojiro, to klasyka japońskich noży - z racji bardzo rozpoznawalnego designu, materiałów i tradycyjnych metod kucia trudnej w obróbce stali Aogami, od której wzięła swoją nazwę. Ręcznie kute noże o perfekcyjnej ostrości nie zawiodą wszystkich tych, którzy kochają kroić jednostronnie ostrzonymi klingami, które pozwalają kroić z maestrią niezwykle cienkie plastry.

W przypadku linii Aogami widać wyraźnie, że marka Tojiro, należąca do koncernu Fujitora, zdecydowała zadbać też o bardziej wymagających gotujących – zarówno profesjonalistów, kucharzy, sushi-masterów, jak i wszystkich krojących w domu.

Noże Aogami prezentują zupełnie nowy, dla wielu gotujących, poziom krojenia. Możesz spodziewać się po tych nożach naprawdę wiele. Nie rozczarują, będą służyły latami i wymagały od Ciebie ciągłego rozwoju. Od zawsze powtarzamy, że tego typu noże nie są dedykowane krojącym sporadycznie i nie lubiącym gotować. Sam zresztą fakt, że w linii noży Aogami znajdziesz tylko dwa typy ostrzy, noże Yanagi Sashimi i Deba, świadczy o wyraźnym założeniu Tojiro, dla kogo tak naprawdę przeznaczyło swoje doskonałej jakości noże o twardości 63 stopni HRC w skali Rockwella.

Jednostronnie ostrzony, rdzewny, bardzo długi, 30-centymetrowy nóż do sushi i sashimi potrafi trzymać ostrość nawet przez 8-10 tygodni, przy założeniu, że będziesz kroił nim codziennie, nawet w profesjonalnej kuchni.

Uroku tej klasycznej, bardzo japońskiej serii noży nadaje skuwka z bawolego rogu łącząca ostrze ze stali Aogami z rękojeścią stworzoną z drewna HO.

I jeszcze jeden smaczek – japońskie inskrypcje, które zobaczysz na ostrzu noża Aogami Tojiro, grawerowane są ręcznie przez mistrzów rzemiosła.

Długi nóż Tojiro Yanagiba
kuty ze stali Aogami
każe kroić i kroić bez końca

 

  • noże wykuwane z trudnej w obróbce stali Aogami
  • klasyczny, japoński design
  • nóż jednostronnie ostrzony
  • nóż jest rdzewny
  • twardość stali - 63 stopnie HRC w skali Rockwella
  • wygodny uchwyt z drewna HO ze skuwką z bawolego rogu
  • ostrość - perfekcyjna

Przeznaczenie japońskiego
noża Yanagiba Aogami Tojiro

NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI

NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB

NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI

WYKORZYSTAJ POTENCJAŁ 30 CM NOŻA YANAGI SASHIMI AOGAMI TOJIRO

  • Ręcznie kuty, doskonale ostry nóż Yanagi Sashimi, marki Tojiro, służy do przyrządzania różnych odmian sushi, pozwoli też doskonale pokroić sashimi.
  • Dzięki ultra ostrej i smukłej klindze nóż Tojiro pokroi plastry o grubości nawet 1/3 mm, pozwalając szkolić misterną sztukę usuzukuri.
  • Długi nóż Yanagi Sashimi sprawnie wyfiletuje wszelkiego typu ryby i drób.
  • Ostry czubek noża precyzyjne oddzieli skórę od rybich tuszek, pozwoli też na wycięcie nadmiaru tłuszczu z mięsa bez kości.
  • Yanagi Sashimi to nóż do porcjowania mięs, szynek, domowej pieczeni, czy świątecznego indyka.

Materiał

  • ostrze - 2 typy japońskiej stali węglowej Aogami
  • uchwyt – drewno HO
  • skuwka - bawoli róg

Wymiary

  • długość ostrza – 30 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Co wyróżnia stal
noży do sushi
z linii Aogami Tojiro

ORTODOKSYJNE TOJIRO

  • noże Aogami wyraźnie odcinają się na tle innych, niższych linii marki Tojiro, gdyż kute są z myślą o ludziach potrafiących operować klasyczną, niesłychanie ostrą, japońską klingą
  • wykuwane z trudnej w obróbce wysokowęglowej, tradycyjnej japońskiej stali Aogami stanowią dzieło mistrzów zrytualizowanego kowalstwa
  • ortodoksyjny, rdzewny nóż Yanagiba z linii Aogami ostrzony jest jednostronnie w proporcjach 90/10
  • noże dedykowane są miłośnikom sushi i sashimi - zarówno profesjonalistom, jak i amatorom
  • te perfekcyjnie ostre noże osiągają twardość w granicach 63 stopni HRC w skali Rockwella

KLASYCZNY, JAPOŃSKI MINIMALIZM

  • To, co wyróżnia klasyczne japońskie noże Aogami, marki Tojiro, to ich stonowana stylistyka. Tu nie ma zbędnych elementów, nic nie odciąga wzroku od perfekcyjnie wykutej, ekstremalnie ostrej klingi i ręcznie pasowanej rękojeści.
  • Japońskie grawery, które znajdą się na klindze noży Aogami, tworzone są, co ciekawe, ręcznie przez mistrzów trudniących się sztuką wykańczania japońskiej klingi. Wyobraź sobie, jak pewną rękę musi mieć grawer, by nie zniszczyć ostrza.
  • Jasna, elegancka rękojeść wykonana jest z egzotycznego, twardego drewna HO, a skuwka z bawolego rogu.
  • Jednym z wyznaczników doskonałości japońskiego, klasycznego ostrza jest ręcznie mocowany kołek mekuga, który stabilizuje rękojeść, nie pozwalając jej się nigdy poluzować.

Specjalista radzi,
jak ostrzyć kute noże
Aogami Tojiro

NAOSTRZ SWÓJ NÓŻ AOGAMI MARKI TOJIRO

Linia Aogami marki Tojiro wymaga od ostrzącego nieco starania i wprawy, gdyż stal Aogami należy do szlachetnych, trudnych w obróbce wysokowęglowych stali. Te noże mogą zyskać ekstremalną ostrość, ale trzeba uważać, by ich nie przeostrzyć, gdyż staną się nazbyt kruche.

Specjalista sugeruje,
jak używać noża Yanagiba
Aogami Tojiro

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

KULTYWUJ CZAS SPĘDZONY Z NOŻAMI AOGAMI TOJIRO

 

  • klasyczne noże Aogami, marki Tojiro, wykute są z niezwykłej, kultowej stali, którą można ostrzyć wyłącznie na doskonałej jakości kamieniach - dobrał je dla Ciebie nasz specjalista (patrz poniżej)
  • regularnie ostrzone noże będą wymagały kamieni o gradacjach 1000, 3000-4000 i 8000 (ostatnia gradacja służy nadaniu nożom idealniej ostrości) - dzięki temu nóż Aogami Tojiro będzie ostry przez, minimum, 8-10 tygodni
  • jeśli jesteś maniakiem ostrych noży, które mogą stać się wręcz krwiożercze, możesz wykorzystać do polerowania klingi specjalny bloczek obity skórą (marki Tojiro)
  • jeżeli Twój nóż jest tępy, musisz naostrzyć go najpierw na gradacji 240-250
  • deski kuchenne ze szlachetnych gatunków drewna, np. hinoki, teaku, bambusa, dębu, sprawią, że Twój nóż długo zachowa ostrość

 

 

  • mistrzowskie noże Aogami należy przechowywać na listwach lub pulpitach magnetycznych; unikaj bloków szczelinowych, gdyż tępią ostrza
  • japońskimi nożami nie wolno kroić mięsa z kością i mrożonek
  • rdzewne ostrze nie powinno mieć kontaktu z owocami cytrusowymi, gdyż stal może zmienić kolor
  • mistrzowskie noże Aogami marki Tojiro myje się ręcznie, nigdy w zmywarce
  • po każdym myciu nóż należy osuszyć
  • 1-2 razy w miesiącu można przetrzeć ostrze olejem jadalnym, by je zakonserwować i zapobiec rdzewieniu 

Produkty pasujące
do noża Yanagiba
Aogami Tojiro