Japońskie kuźnie przyzwyczaiły nas, że 33-warstwowe noże są dość często, delikatnie mówiąc, nieco nudne. Przeczą temu z mocą japońskie ostrza Senzo Black marki Suncraft. To, co mistrzowie znanej kuźni z Seki potrafią zrobić ze stalą VG-10, zasługuje na wyróżnienie.
Spójrz na malowniczy, czerniony dziwer noża Senzo Black marki Suncraft. Wygląda na bardzo drogi. A tu zaskoczenie. Cena noży Senzo Black jest niezwykle przyjazna, a ostrza charakteryzuje doskonała jakość i świetna ostrość. Suncraft kultywuje najlepsze tradycje japońskiego kowalstwa, zakładając, że nóż ma być świetnie wykonany, a przy tym nie może kosztować majątku.
Czernione, 33-warstwowe damasceńskie noże Senzo Black mają twardość na poziomie 60 stopni HRC. Klingi zachowają ostrość około 8-10 tygodni, pod warunkiem, że będziesz kroił na japońskich deskach Asahi lub Hasegawa.
Eleganckie noże Senzo Black marki Suncraft zostały wyposażone w oktagonalne, bardzo wygodne rękojeści z barwionego na podpalany brąz drewna pakka.
Choć te noże budzą dość jednoznaczne skojarzenia z nieco dzikimi japońskimi ostrzami, są faktycznie bardzo przyjazne krojącemu.
Obejrzyj nasz film o nożach Suncraft z kolekcji Senzo Black, by przekonać się, jak doskonale japońska kuźnia opanowała swój warsztat. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Suncraft
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Senzo Black
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie