33-warstwowe, japońskie noże z reguły, nie robią już piorunującego wrażenia na pasjonatach ostrego krojenia. Japońskie kuźnie przyzwyczaiły nas, że takie noże są dość często, delikatnie mówiąc, wtórne i nieco nudne. Dlatego niezwykłe wrażenie na tym tle robią japońskie ostrza z kolekcji Senzo Black marki Suncraft. To, co mistrzowie znanej kuźni z Seki potrafią zrobić z raptem 32-warstwami stali otulającymi rdzeń ze stali VG-10, zasługuje na wyróżnienie.
Spójrz na malowniczy, czerniony dziwer 12 cm noża uniwersalnego, Shotoh, z kolekcji Senzo Black marki Suncraft. Zdaje się, że mamy do czynienia z bardzo drogim, luksusowym i niepowtarzalnym nożem. A tu zaskoczenie - cena noży Senzo Black jest niezwykle przyjazna, a nie ujmuje im to absolutnie doskonałej jakości i świetnej ostrości. Bo, musisz wiedzieć, że Suncraft kultywuje najlepsze tradycje japońskiego kowalstwa, zakładając, że nóż ma być perfekcyjnie wykonany, a przy okazji nie może kosztować majątku. I tego się japoński producent z Seki trzyma od dekad.
Czernione, 33-warstwowe damasceńskie noże Senzo Black mają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, dzięki czemu ostrzy się je łatwo, a one same długo trzymają ostrość - około 10-12 tygodni przy regularnym krojeniu.
Świetne noże z kolekcji Senzo Black łatwo naostrzysz na różnego typu kamieniach ceramicznych lub syntetycznych (te drugie przetrwają wiele dłużej, niż ceramika). Warto, byś do krojenia wybrał deski z dobrze wysezonowanego drewna lub japońskie deski syntetyczne.
Te sprawiające wrażenie wiele droższych, niż są w rzeczywistości, piękne ostrza Senzo Black marki Suncraft zostały wyposażone w oktagonalne, bardzo wygodne rękojeści z pięknie barwionego na podpalany brąz drewna pakka. Smaczku nadaje im subtelnie wyróżniający się biały pierścień.
Choć te noże budzą dość jednoznaczne skojarzenia z dzikimi, nieokiełznanymi, a pierwotnymi japońskimi nożami, są faktycznie bardzo przyjazne krojącemu. Wymagają trzymania się kilku prostych zasad, o których przeczytasz poniżej.
Nóż uniwersalny nadaje się idealnie do mniej wymagających i delikatniejszych czynności - krojenia, rozdrabniania niewielkich kawałków mięsa bez kości, niedużych warzyw i owoców.
Obejrzyj nasz film o nożach Suncraft z kolekcji Senzo Black, by przekonać się, jak doskonale japońska kuźnia opanowała swój warsztat. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU
NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Suncraft, jako producent z tradycjami, zadbał o to, by jego noże nie wymagały od użytkownika specjalistycznej wiedzy i zaawansowanych zabiegów, by łatwo naostrzyć noże Senzo Black. Japońskie noże z tej serii ostrzy się na klasycznych kamieniach ceramicznych o różnych gradacjach, o czym mowa jest w naszym artykule.
Ponieważ stal nie jest ani zbyt twarda, ani zbyt miękka, nawet amator, który ma po raz pierwszy w ręku japoński nóż i kamień, bez kłopotu poradzi sobie z jego naostrzeniem. Ważne tylko, by rozsądnie dobrać różne gradacje ostrzałek.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE