Senzo Black - Czerniony, 33-warstwowy japoński nóż kucharza, Gyutoh, 20 cm, Suncraft

679
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

33-warstwowe, japońskie noże z reguły, nie robią już piorunującego wrażenia na pasjonatach ostrego krojenia. Japońskie kuźnie przyzwyczaiły nas, że takie noże są dość często, delikatnie mówiąc, wtórne i nieco nudne. Dlatego niezwykłe wrażenie na tym tle robią japońskie ostrza z kolekcji Senzo Black marki Suncraft. To, co mistrzowie znanej kuźni z Seki potrafią zrobić z raptem 32-warstwami stali otulającymi rdzeń ze stali VG-10, zasługuje na wyróżnienie.

Spójrz na malowniczy, czerniony dziwer 20 cm noża szefa kuchni Gyutoh z kolekcji Senzo Black marki Suncraft. Zdaje się, że mamy do czynienia z bardzo drogim, luksusowym i niepowtarzalnym nożem. A tu zaskoczenie - cena noży Senzo Black jest niezwykle przyjazna, a nie ujmuje im to absolutnie doskonałej jakości i świetnej ostrości. Bo, musisz wiedzieć, że Suncraft kultywuje najlepsze tradycje japońskiego kowalstwa, zakładając, że nóż ma być perfekcyjnie wykonany, a przy okazji nie może kosztować majątku. I tego się japoński producent z Seki trzyma od dekad.

Czernione, 33-warstwowe damasceńskie noże Senzo Black mają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, dzięki czemu ostrzy się je łatwo, a one same długo trzymają ostrość - około 10-12 tygodni przy regularnym krojeniu. Możesz się jednak szybko przekonać, że w Twojej kuchni będą funkcjonować wiele dłużej. Wszystko zależy od Twojego subiektywnego odbioru ostrości japońskiego noża.

Te sprawiające wrażenie wiele droższych, niż są w rzeczywistości, piękne ostrza Senzo Black marki Suncraft zostały wyposażone w oktagonalne, bardzo wygodne rękojeści z pięknie barwionego na podpalany brąz drewna pakka. Smaczku nadaje im subtelnie wyróżniający się biały pierścień.

Choć te noże budzą dość jednoznaczne skojarzenia z dzikimi, nieokiełznanymi, a pierwotnymi japońskimi nożami, są faktycznie bardzo przyjazne krojącemu. Wymagają trzymania się kilku prostych zasad, o których przeczytasz poniżej.

Obejrzyj nasz film o nożach Suncraft z kolekcji Senzo Black, by przekonać się, jak doskonale japońska kuźnia opanowała swój warsztat.

Niezastąpiony w kuchni
nóż szefa z serii
Senzo Black Suncraft

  • czernione, 33-warstwowe japońskie noże
  • niezwykle malownicze ostrze
  • rdzeń ze stali VG-10
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • wygodny, oktagonalny uchwyt z drewna pakka
  • ostrość - wyśmienita

Obejrzyj film o nożach
Senzo Black marki Suncraft,
które podbiły niejedno serce

  • Mistrzostwo japońskiej marki Suncraft polega na tym, że potrafi z klasycznej 33-warstwowej stali damasceńskiej zrobić prawdziwy majstersztyk. Czerniona stal noży Senzo Black wygląda wprost zjawiskowo.
  • Te noże są naprawdę bardzo ostre i przepięknie zrobione. A to wszystko zaskakuje, bo nie kosztują wcale wiele jak na to, co potrafią.
  • Jesteśmy przekonani, że w nożach z kolekcji Senzo Black marki Suncraft odkryjesz prawdziwą bratnią duszę w kuchni.

Przeznaczenie noża kucharza
z kolekcji Senzo Black
japońskiej marki Suncraft

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal VG-10
  • ostrze - 32 warstwy kutej, wysokowęglowej, czernionej stali damasceńskiej
  • rękojeść - odporne na wilgoć drewno pakka

Wymiary

  • długość ostrza - 20 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Urokliwa stal, której designu
mogą pozazdrościć marce Suncraft
inne japońskie kuźnie

  • W marce Suncraft ujmuje to, że jej noże są zupełnie niepowtarzalne. Każda z kilku obecnie oferowanych serii, choć powstały z 33-wastw tej samej stali, wygląda inaczej.
  • Kolekcja japońskich noży Senzo Black jest czerniona, więc dziwer jest wyrazisty i bardzo malowniczy. Podoba się, zasadniczo, od razu i to niemal każdemu.
  • 33-warstwy stali w nożach japońskich - to nie robi już dziś na nikim wielkiego wrażenia. A Suncraft sprawia, że na nowo odkryjesz zalety takiego ostrza. Będzie towarzyszyć Ci w kuchni przez wiele tygodni, nim sięgniesz po kamień do ostrzenia.
  • Zdumiewa, że choć noże Senzo Black mają raptem 60 stopni HRC w skali Rockwella, faktycznie kroją, jak ostrza twardsze o klasę, czy nawet i dwie. Wszystko dzięki temu, że Suncraft zadbał o to, by stal VG-10 była naprawdę wyjątkowa i czysta.

Stal przyjazna ostrzącemu,
czyli jak szybko naostrzyć
noże Senzo Black Suncraft

Suncraft, jako producent z tradycjami, zadbał o to, by jego noże nie wymagały od użytkownika specjalistycznej wiedzy i zaawansowanych zabiegów, by łatwo naostrzyć noże Senzo Black. Japońskie noże z tej serii ostrzy się na klasycznych kamieniach ceramicznych o różnych gradacjach, o czym mowa jest w naszym artykule.

Ponieważ stal nie jest ani zbyt twarda, ani zbyt miękka, nawet amator, który ma po raz pierwszy w ręku japoński nóż i kamień, bez kłopotu poradzi sobie z jego naostrzeniem. Ważne tylko, by rozsądnie dobrać różne gradacje ostrzałek.

Oktagonalna rękojeść,
czyli tradycja w pełni -
poczuj potęgę japońskiego noża

  • Oktagonalna rękojeść znana jest z najbardziej ortodoksyjnych japońskich noży. Ulepszana przez wieki, jest jednym z bardziej rozpoznawalnych i charakterystycznych dla Kraju Kwitnącej Wiśni trzonków noży.
  • Nie musisz obawiać się, że będzie niewygodna, bo idealnie wpasowuje się w dłoń. W końcu opracowali ją najwięksi na świecie mistrzowie wszechczasów, którzy kuli i kują noże, przekazując wiedzę z pokolenia na pokolenie.
  • Piękne, brązowo-podpalane rękojeści z odpornego na czynniki zewnętrzne drewna pakka i biały pierścień nadają nożom Senzo Black wytworności i dostojeństwa.
  • Dzięki oktagonalnemu uchwytowi krojenie jest sprawne, szybkie i intuicyjne.

Specjalista radzi, jak dobrze
zadbać o japońskie noże,
które potowarzyszą Ci całe lata

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • japońskie, 33-warstwowe noże ostrz na kamieniach o gradacji 1000 i 3000 lub 1000 i 4000, a poleruj na gradacji 5000, 6000 lub 8000 gritów
  • mocno stępione ostrza noży Senzo Black naprawiaj na kamieniach o ziarnistości 200-800 punktów
  • noże Suncraft ostrz w proporcjach 50/50
  • jeśli sobie tego życzysz, możesz stopniowo zmienić ich geometrię w proporcjach 60/40 lub 70/30 (wtedy na 6-7 ruchów z jednej strony przypadają 4-3 z drugiej)
  • krój na drewnianych deskach, np., z drewna hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • noże przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych lub w dedykowanych im blokach szczelinowych (wtedy naucz się wsuwać i wysuwać nóż - mówimy o tym w filmie)
  • japońskimi nożami nie krój mięsa z kością i mrożonek
  • damasceńskie noże Suncraft Senzo Black myj zawsze ręcznie, nigdy w zmywarce