• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Senzo Universal - 33-warstwowy japoński nóż do sushi i porcjowania mięs ze zeuropeizowaną rękojeścią, 24 cm, Suncraft

599
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 599 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońskie noże Senzo Universal, kuźni Suncraft, to prawdziwe „wilki w owczej skórze”. Łagodne, subtelne linie rękojeści z brązowego drewna pakka szybko pozwolą Ci zapomnieć, że trzymasz w dłoni najprawdziwszy, ostry japoński nóż. Nie daj się jednak zwieść pozornie przytulnej, nieco „babcinej” stylistyce 33-warstwowych, młotkowanych noży z kolekcji Senzo Universal marki Suncraft. Te noże są ostre i nie wybaczają błędów.

33-warstwowe, japońskie noże Senzo Universal, kuźni Suncraft, wykończone są młotkowaniem typu Tsuchime, które płynnie przechodzi w damasceński dziwer.

Odsłonięty rdzeń na klindze tnącej (ze wzorem katana edge) nadaje im uroku. Rdzeń i otulające go 32 warstwy to klasyczna stal VG-10. Noże z kolekcji Universal mają 60 stopni HRC. Możesz ostrzyć je co 8-10 tygodni, jeśli będziesz kroić na japońskich deskach Asahi, czy Hasegawa.

Rękojeści z bardzo wygodnego drewna pakka, które jest odporne na wilgoć, są tak uformowane, by było Ci możliwie najłatwiej przejść z krojenia nożami europejskimi w świat ostrych japońskich ostrzy.

 

Obejrzyj nasz film o nożach Suncraft z linii Senzo Universal i daj się uwieść urokowi tych prawdziwych „wilków w babcinej skórze”. Film znajdziesz poniżej.

Jak wykorzystasz nóż Sujihiki
Senzo Universal marki Suncraft

NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI

NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB

NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Jeśli kuszą Cię japońskie stale, chcesz poznać, co znaczy prawdziwie ostre krojenie, a nie planujesz przyzwyczajać się do ekscentrycznych w formie rękojeści, kuźnia Suncraft ma coś dla Ciebie.
  • Choć noże Universal sprawiają wrażenie grzecznych, mają prawdziwie japoński temperament.

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża do sushi i sashimi
Senzo Universal kuźni Suncraft

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal VG-10
  • ostrze - 32 warstwy kutej, wysokowęglowej, młotkowanej stali damasceńskiej
  • rękojeść - odporne na wilgoć, mocowane na nitach drewno pakka w zeuropeizowanej formie

Wymiary

  • długość ostrza - 24 cm
  • waga - 170 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Senzo Universal Suncraft
w skrócie

  • japońskie noże dla kochających formy retro
  • młotkowane, 33-warstwowe noże z Seki
  • rdzeń ze stali VG-10
  • twardość stali - 60 stopni HRC
  • niezwykle wygodny, zeuropeizowany uchwyt z drewna pakka
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Suncraft
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Senzo Universal

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Suncraft Senzo Universal?

  • Japońskie, 33-warstwowe noże Suncraft ostrz na kamieniach o gradacji 1000 i 3000 lub 1000 i 5000. Poleruj na gradacji od 6000 gritów w górę.
  • Noże Suncraft ostrz w proporcjach 50/50. Jeśli sobie tego życzysz, możesz stopniowo zmienić ich geometrię w proporcjach 60/40 lub 70/30 (wtedy na 6-7 ruchów z jednej strony przypadają 4-3 z drugiej). Pamiętaj, że proces jest nieodwracalny.
  • Mocno stępione ostrza noży Suncraft naprawiaj na kamieniach o ziarnistości od 120-500 gritów.
  • Cały proces ostrzenia noża, przy zastosowaniu 3 kamieni, nie powinien trwać dłużej, niż 10-12 minut.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Suncraft Senzo Universal

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Młotkowana i damasceńska stal,
czyli to, z czego słynie
japońska kuźnia z Seki

  • Marka Suncraft przykłada wielką wagę do tego, jak wygląda ich 33-warstwowy nóż. Te ostrza są prawdziwą wizytówką Japonii.
  • Kiedy otwierasz pudełko z nożem Universal, marki Suncraft, od razu rzuca się w oczy wielka staranność wykonania, piękne młotkowanie oraz  malowniczy dziwer.
  • Odsłonięty rdzeń, zwany katana edge, obiecuje prawdziwą frajdę krojenia.

Klasyczna, zeuropeizowana
rękojeść noży Universal,
by było Ci wygodniej kroić

  • Jeśli znasz świat japońskich noży, od razu rzuciło Ci się w oczy, jak bardzo specyficzne są rękojeści noży Universal marki Suncraft. Japoński producent stworzył lekko obłe, bardzo wygodne trzonki z drewna pakka.
  • Drewno pakka nie istnieje w naturze. Suncraft tworzy je z drewna klonu lub brzozy łączonych z żywicami. W efekcie drewno pakka jest bardzo odporne na czynniki zewnętrzne.
  • Specyficzne, bo charakterystyczne nade wszystko dla noży europejskich, są również nity mocujące trzonek japońskich noży Universal.