Japońskie noże Senzo Universal, kuźni Suncraft, to, mówiąc wprost, prawdziwe „wilki w babcinej skórze”. Zwodniczo łagodne, subtelne linie rękojeści z brązowego, pięknie podpalanego drewna pakka pozwolą Ci łatwo zapomnieć, że trzymasz w dłoni najprawdziwszy, ostry japoński nóż. Nie daj się jednak zwieść pozornie przytulnej, nieco „babcinej” stylistyce 33-warstwowych, młotkowanych noży z kolekcji Senzo Universal marki Suncraft. Te noże są ostre i nie wybaczają błędów.
Rękojeści z bardzo wygodnego drewna pakka, które jest odporne na wilgoć, są tak uformowane, by było Ci możliwie najłatwiej przejść z krojenia nożami europejskimi w świat niezwykle ostrych japońskich ostrzy. Bo musisz wiedzieć, że Suncraft na prośbę europejskich i amerykańskich kucharzy stworzył, w ramach wyjątku, tzw. zeuropeizowane trzonki swoich noży. Stąd linia Universal znajduje wielu zwolenników wśród tradycjonalistów, którzy nie są przekonani do nieco egzotycznych, ortodoksyjnych form rękojeści klasycznych japońskich noży.
33-warstwowe, japońskie noże Senzo Universal, kuźni Suncraft, wykończone są młotkowaniem typu Tsuchime, które płynnie przechodzi w damasceński dziwer kończący się z kolei odsłoniętym rdzeniem na klindze tnącej (ze wzorem katana edge). Przyznaj, że tym pięknym nożom trudno się oprzeć.
Noże Senzo Universal, japońskiej kuźni Suncraft, mają rdzeń wykuty z wysokowęglowej stali VG-10, co nadaje im niezwykłej ostrości. Z kolei rdzeń otulają 32 warstwy naprzemiennie skuwanej miękkiej i twardej stali wysokowęglowej. Noże z kolekcji Universal mają 60 stopni HRC w skali Rockwella. Dzięki temu możesz korzystać ze swojego noża bez konieczności ostrzenia go nawet przez 10-12 tygodni.
Musisz wiedzieć, że do ostrzenia tych urokliwych noży posłużą Ci kamienie ceramiczne, lub wiele trwalsze kamienie syntetyczne (jeśli życzysz sobie mieć ostrzałki na długie lata). Pamiętaj również, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.
Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.
Obejrzyj nasz film o nożach Suncraft z linii Senzo Universal i daj się uwieść urokowi tych prawdziwych „wilków w babcinej skórze”. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Suncraft zawsze myśli o komforcie użytkowników jego noży. Dlatego wybrał wysokowęglowe stale i rdzeń ze słynnej VG-10-tki, by było Ci doskonale szybko i łatwo naostrzyć nóż.
A jeśli stosujesz wyższe gradacje kamieni, równie prosto doprowadzisz go do perfekcyjnej wręcz ostrości, polerując na ostrzałkach o gradacji 6000, czy 8000 gritów.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE