• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Senzo Universal - 33-warstwowy japoński nóż kucharza ze zeuropeizowaną rękojeścią, Gyutoh, 21 cm, Suncraft

649
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 649 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońskie noże Senzo Universal, kuźni Suncraft, to, mówiąc wprost, prawdziwe „wilki w babcinej skórze”. Zwodniczo łagodne, subtelne linie rękojeści z brązowego, pięknie podpalanego drewna pakka pozwolą Ci łatwo zapomnieć, że trzymasz w dłoni najprawdziwszy, ostry japoński nóż. Nie daj się jednak zwieść pozornie przytulnej, nieco „babcinej” stylistyce 33-warstwowych, młotkowanych noży z kolekcji Senzo Universal marki Suncraft. Te noże są ostre i nie wybaczają błędów.

Rękojeści z bardzo wygodnego drewna pakka, które jest odporne na wilgoć, są tak uformowane, by było Ci możliwie najłatwiej przejść z krojenia nożami europejskimi w świat niezwykle ostrych japońskich ostrzy. Bo musisz wiedzieć, że Suncraft na prośbę europejskich i amerykańskich kucharzy stworzył, w ramach wyjątku, tzw. zeuropeizowane trzonki swoich noży. Stąd linia Universal znajduje wielu zwolenników wśród tradycjonalistów, którzy nie są przekonani do nieco egzotycznych, ortodoksyjnych form rękojeści klasycznych japońskich noży.

33-warstwowe, japońskie noże Senzo Universal, kuźni Suncraft, wykończone są młotkowaniem typu Tsuchime, które płynnie przechodzi w damasceński dziwer kończący się z kolei odsłoniętym rdzeniem na klindze tnącej (ze wzorem katana edge). Przyznaj, że tym pięknym nożom trudno się oprzeć.

Noże Senzo Universal, japońskiej kuźni Suncraft, mają rdzeń wykuty z wysokowęglowej stali VG-10, co nadaje im niezwykłej ostrości. Z kolei rdzeń otulają 32 warstwy naprzemiennie skuwanej miękkiej i twardej stali wysokowęglowej. Noże z kolekcji Universal mają 60 stopni HRC w skali Rockwella. Dzięki temu możesz korzystać ze swojego noża bez konieczności ostrzenia go nawet przez 10-12 tygodni.

Musisz wiedzieć, że do ostrzenia tych urokliwych noży posłużą Ci kamienie ceramiczne, lub wiele trwalsze kamienie syntetyczne (jeśli życzysz sobie mieć ostrzałki na długie lata). Pamiętaj również, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.

Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.

Obejrzyj nasz film o nożach Suncraft z linii Senzo Universal i daj się uwieść urokowi tych prawdziwych „wilków w babcinej skórze”. Film znajdziesz poniżej.

Przeznaczenie noża kucharza
z kolekcji Senzo Universal

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Obejrzyj film o nożach
Senzo Universal
marki Suncraft

  • Jeśli kuszą Cię japońskie stale, chcesz poznać, co znaczy prawdziwie ostre krojenie, a nie planujesz przyzwyczajać się do ekscentrycznych w formie rękojeści, kuźnia Suncraft ma coś dla Ciebie.
  • W naszym filmie obejrzysz urocze, zapadające w pamięć noże w stylu vintage - kolekcję Senzo Universal.
  • Choć te noże sprawiają wrażenie subtelnie grzecznych, mają faktycznie prawdziwie japoński temperament.

Senzo Universal Suncraft
w skrócie

  • japońskie noże dla kochających formy retro
  • młotkowane, 33-warstwowe noże z Seki
  • rdzeń ze stali VG-10
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • niezwykle wygodny, zeuropeizowany uchwyt z drewna pakka
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal VG-10
  • ostrze - 32 warstwy kutej, wysokowęglowej, młotkowanej stali damasceńskiej
  • rękojeść - odporne na wilgoć, mocowane na nitach drewno pakka w zeuropeizowanej formie

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm
  • waga - 180 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Młotkowana i damasceńska stal,
czyli to, z czego słynie
japońska kuźnia z Seki

  • Marka Suncraft przykłada, w odróżnieniu od wielu innych japońskich kuźni, wielką wagę do tego, jak wygląda ich 33-warstwowy nóż. Bo, jeśli zgłębisz temat, znajdziesz mnóstwo niespecjalnie ciekawych stylistycznie noży z takiej właśnie ilości warstw japońskiej stali.
  • Efekt „wow!”, kiedy otwierasz pudełko z nożem Suncraft, jest godzien uwiecznienia. Od razu rzuca się w oczy wielka staranność wykonania, piękne młotkowanie oraz subtelny, a malowniczy i nie rozmydlony dziwer.
  • Odsłonięty rdzeń „wykończony” specyficzną falą, zwaną katana edge, jest dodatkowym smaczkiem. Te noże nie mogą się nie podobać. A przy okazji są doskonale ostre. To super pomysł na wyrafinowany prezent.

Suncraft zadbał o to,
by Twoje noże Universal
ostrzyło się łatwo i szybko

Suncraft zawsze myśli o komforcie użytkowników jego noży. Dlatego wybrał wysokowęglowe stale i rdzeń ze słynnej VG-10-tki, by było Ci doskonale szybko i łatwo naostrzyć nóż.

A jeśli stosujesz wyższe gradacje kamieni, równie prosto doprowadzisz go do perfekcyjnej wręcz ostrości, polerując na ostrzałkach o gradacji 6000, czy 8000 gritów.

Ostrzenie japońskich noży
wcale nie jest trudne
Obejrzyj nasz film!

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Klasyczna, zeuropeizowana
rękojeść noży Universal,
by było Ci wygodniej kroić

  • Jeśli znasz świat japońskich noży, od razu rzuciło Ci się w oczy, jak bardzo specyficzne są rękojeści noży Universal marki Suncraft. Japoński producent posłuchał próśb europejskich i amerykańskich kucharzy i specjalnie dla nich stworzył lekko obłe, bardzo wygodne trzonki z drewna pakka.
  • Drewno pakka to ciekawy wynalazek. Nie istnieje w naturze, a tworzony jest z drewna klonu lub brzozy (w przypadku marki Suncraft) łączonych z żywicami. W efekcie drewno pakka jest bardzo odporne na czynniki zewnętrzne.
  • Specyficzne, bo charakterystyczne nade wszystko dla noży europejskich, są również nity mocujące trzonek japońskich noży Universal.

Specjalista radzi, jak odpowiednio
zadbać o japońskie noże
Senzo Universal marki Suncraft

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • japońskie, 33-warstwowe noże ostrz na kamieniach o gradacji 1000 i 3000 lub 1000 i 4000, a poleruj na gradacji 5000, 6000 lub 8000 gritów
  • mocno stępione ostrza noży Senzo Universal naprawiaj na kamieniach o ziarnistości 200-800 punktów
  • noże Suncraft ostrz w proporcjach 50/50
  • jeśli sobie tego życzysz, możesz stopniowo zmienić ich geometrię w proporcjach 60/40 lub 70/30 (wtedy na 6-7 ruchów z jednej strony przypadają 4-3 z drugiej)
  • krój na wysokiej jakości drewnianych deskach lub japońskich deskach syntetycznych
  • noże przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych lub w dedykowanych im blokach szczelinowych (wtedy naucz się wsuwać i wysuwać nóż - mówimy o tym w filmie)
  • japońskimi nożami nie krój mięsa z kością i mrożonek
  • damasceńskie noże Suncraft Senzo Universal myj zawsze ręcznie, nigdy w zmywarce