HaptIQ - Nieprzywierająca, tytanowo-ceramiczna głęboka patelnia z pokrywką, Ø 28 cm, Scanpan

1205
Produkt dostępny
wysyłka 2-3 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Duńskie patelnie z linii HaptIQ, marki Scanpan, mają jedno zadanie - rozkochać w sobie smażącego,  zarówno profesjonalistę, jak i tego, kto gotuje w domu. Ich urokowi i talentom ulegną też ci, którzy nie bardzo kochają bywać w kuchni. Z tak wysokiej klasy naczyniami nowej generacji każde kulinarne zadanie skończy się wielkim sukcesem.

Marka Scanpan zaprosiła do współpracy nad serią patelni i garnków HaptIQ zawodowych kucharzy, którzy testowali nieprzywierającą powłokę Stratanium Plus. I dzięki nim powstało coś bardzo niezwykłego. Ta tytanowo-ceramiczna powłoka jest, co specyficzne, lekko chropowata. Wzorowana była na strukturze mokrego piasku. Jest o 30% trwalsza niż klasyczne powłoki tytanowe i 30% odporniejsza na zarysowania, czy uszkodzenia.

5-warstwowa powłoka Stratanium Plus, którą znajdziesz w głębokich patelniach z serii HaptIQ, przyspiesza smażenie i udoskonala smaki przyrządzanych na niej mięs, warzyw, owoców morza, itp. To prawdziwy unikat w świecie doskonałych powłok i tytanowych i ceramicznych. Dotychczas wzmacnianie smaku potraw było domeną zarezerwowaną dla patelni żeliwnych, żelaznych, czy miedzianych.

Co oczywiste, nieprzywierająca, tytanowo-ceramiczna powłoka pozwala smażyć z niewielką ilością tłuszczu. Ale potrafi jeszcze coś więcej. Dzięki lekko chropowatej strukturze zbrązowisz apetycznie skórkę mięs, czy ryb, które będą równocześnie perfekcyjnie delikatne, wyraziste i aromatyczne.

Musisz tylko pamiętać, by nie przegrzewać patelni do temperatury powyżej 260 stopni. O tej kwestii napisaliśmy sporo poniżej. Mamy nadzieję, że nasze informacje okażą się pomocne.

Głęboka patelnia z linii HaptIQ aż kusi, by wykorzystać ją do duszenia, czy podpiekania pyszności w piekarniku.

Jak zwykle to bywa w przypadku produktów marki Scanpan, jej powłoka Stratanium Plus pozbawiona jest wszelkich szkodliwych substancji i PFOA. Z patelni mogą korzystać nawet alergicy i osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym.

Szkielet głębokiej patelni Scanpan z linii HaptIQ wykonany został z 3 warstw. Na zewnątrz jest pięknie połyskliwa stal szlachetna, rdzeń stanowi ekologiczne aluminium, które genialnie akumuluje i rozprowadza ciepło po całej patelni. Trzecią warstwę tworzy stal, na którą 5-krotnie nakładana jest powłoka Stratanium Plus.

Głębokiej patelni Scanpan z serii HaptIQ możesz używać na każdym typie kuchenki.

 

Obejrzyj film o niezwykłej powłoce Stratanium Plus - znajdziesz go poniżej. A jeszcze niżej - kompleksowy poradnik smażenia na patelniach z powłokami nieprzywierającymi. Jest tam wszystko, co musisz wiedzieć!

  • Marzą Ci się smaki potraw z dzieciństwa, gdy wszystko było wyrazistsze, lepsze i zdrowsze? Trudno się dziwić. Też przez lata tęskniliśmy za smakami, których już nie ma.
  • Dlatego niezwykle ucieszyła nas nowoczesna powłoka patelni i naczyń Stratanium Plus, duńskiej marki Scanpan. Tytanowo-ceramiczna powłoka potrafi wzmacniać smaki prawdziwie zawodowo.
  • W filmie zobaczysz, jak smaży się na patelni z serii TechnIQ, ale powłoka jest tu taka sama, jak w interesujących Cię naczyniach HaptIQ.

  • Duńska marka Scanpan stworzyła patelnie o podobnych właściwościach - linie CTX i HaptIQ, które dedykowane są jednak dwóm zupełnie różnym grupom odbiorców.
  • Patelnie CTX z powłoką Stratanium, należące do klasy Premium, kierowane są dla gotujących w domu. Z kolei kolekcja patelni HaptIQ, z tytanowo-ceramiczną powłoką Stratanium Plus, to klasa Super Premium.
  • W naszym filmie pokażemy podobieństwa i różnice między dwoma liniami patelni Scanpan.

patelnia HaptIQ Scanpan
w skrócie

  • 5-warstwowa, chropowata tytanowo-ceramiczna powłoka nieprzywierająca
  • bezpieczna dla zdrowia, bez PFOA; dla alergików
  • do zdrowego, niskotłuszczowego smażenia, duszenia, pieczenia
  • do profesjonalnego brązowienia skórki mięs i ryb
  • doskonała odporność na ścieranie i zużycie
  • perfekcyjna dystrybucja ciepła
  • powłoka wytrzymuje maksymalnie 260 stopni Celsjusza

Materiał

  • 5-warstwowa tytanowo-ceramiczna powłoka nieprzywierająca Stratanium Plus
  • 3-warstwowy szkielet - stal magnetyczna, eko-aluminium, stal
  • uchwyt - stal szlachetna

Wymiary

  • średnica od brzegu do brzegu - 28 cm
  • średnica dna patelni (przestrzeń robocza) - 26 cm
  • pojemność - 2,5 litra
  • waga - 2,4 kg

Patelnie HaptIQ
na wszystkie typy kuchenek
i do piekarnika

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy wszystkie patelnie z naszej oferty, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Patelnie HaptIQ Scanpan
pozwolą Ci osiągnąć
maestrię w kuchni

  • Ponieważ Scanpan zaprosił do współtworzenia powłoki Stratanium Plus, implementowanej w naczyniach z serii HaptIQ, znanych i cenionych mistrzów kuchni, w efekcie można na niej smażyć wiele lepiej, niż na klasycznych powłokach nieprzywierających.
  • Szybsze smażenie, wyrazistsze smaki - to zyskasz dzięki powłoce patelni HaptIQ, która pozwala zyskać niespotykaną chrupkość skórki smażonych mięs. Taki efekt dawało dotychczas podpiekanie potraw w piekarniku.

Tytanowo-ceramiczna
powłoka Stratanium Plus,
która niejedno potrafi

  • Scanpan zrewolucjonizował powłokę tytanową, łącząc ją z elementami ceramiki. 5 warstw powłoki Stratanium Plus tworzy podłoże do perfekcyjnego smażenia i brązowienia mięs, czy ryb.
  • Tytanowo-ceramiczna powłoka jest bardzo twarda i niezwykle odporna na uszkodzenia mechaniczne i ścieranie. Jest bezpieczna dla zdrowia i pozbawiona PFOA.
  • Na Stratanium Plus smaży się i piecze minimalnym dodatkiem tłuszczu w temperaturze do, maksimum, 260 stopni Celsjusza.
  • Patelnie HaptIQ posłużą, poza mięsem i rybami, do smażenia jajek, jajecznicy, omletów, placków, warzyw, itp.

Zbyt wysoka temperatura
to wróg Twojej patelni!
Jak dobrze zadbać o sprzęt?

  • Powłoki patelni nieprzywierających wytrzymują ściśle określoną temperaturę. Jeśli ją przekroczysz, patelnia się przegrzeje. Po czasie, niestety, powłoka zacznie tracić swoje właściwości, czy nawet schodzić.
  • By do tego nie doprowadzić, musisz pamiętać, by nie rozgrzewać patelni do temperatury powyżej 260 stopni. Skąd masz wiedzieć, kiedy osiągniesz taką temperaturę? Obejrzyj nasz film o pirometrze. Znajdziesz go TUTAJ.
  • Druga kwestia. Zbyt wysoka temperatura na patelni sprawia, że to, co smażone, stanie się ciężkostrawne, czy wręcz niezdrowe. Jeśli chcesz świadomie gotować, przeczytaj nasz poradnik dotyczący optymalnych temperatur smażenia różnych produktów i potraw.

Obejrzyj nasz poradnik
smażenia na patelniach
nieprzywierających

  • Bardzo zależy nam na tym, by Klienci naszego sklepu doskonale używali swoich nieprzywierających patelni. Problem, bo wielu z nas ma jeszcze zakodowane różne stare nawyki, które prowadzą do przepalenia, czy zniszczenia sprzętu.
  • Dlatego od lat uczymy, jak dobrze smażyć. I dlatego też powstał ten poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o używaniu nieprzywierających patelni klasy Premium.
  • Jesteśmy, co podkreślamy z dumą, jedynymi w naszej branży, którzy stworzyli kompletną bazę wiedzy na ten temat.

Specjalista podpowiada,
jak dobrze dbać o patelnię
HaptIQ marki Scanpan

NIE PRZEKRACZAJ
260 STOPNI

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

  • Gdy pieczesz, czy zapiekasz na patelni Scanpan, nie przekraczaj 230 stopni Celsjusza.
  • Patelni marki Scanpan nie myje się w zmywarce. Umycie powłoki zabierze Ci kilkanaście sekund. Patelnię myj miękką gąbką i, oczywiście, płynem do naczyń.
  • Do mycia stali możesz, oprócz płynu, dodać kwasku cytrynowego. Możesz również delikatnie umyć naczynie roztworem sody oczyszczonej i wody (1-2 łyżeczki sody na szklankę ciepłej wody).
  • Nie szoruj powłoki. Jeśli coś przywrze, nalej do naczynia ciepłej wody z dodatkiem płynu i odmocz.
  • Na tytanowych patelniach nie przechowuj jedzenia w lodówce. Do tego celu idealnie nadaje się, np., system próżniowy Fresh & Save.