Ten nóż, pod warunkiem, że będzie dobrze używany, wytrwa nawet i 200 lat! Czy powinniśmy pisać coś więcej? Zasadniczo to absolutnie wyjaśnia jego fenomen i jego stosunkowo wysoką cenę.
Ale będziemy mili i opowiemy Ci o nożu Kageuchi Honyaki jeszcze więcej. Podzielimy się naszą fascynacją, bo takie noże nie „zdarzają się” codziennie.
Ten absolutny unikat kuźni Sakai Takayuki powstaje z jednorodnej stali Shirogami #2 i kuty jest ręcznie w identycznym procesie, jak pradawne miecze samurajskie. Tym, co oczaruje miłośników hiper-krojenia jest fakt, że w tym ostrzu kryje się tajemnica ponad 600 lat wytwarzania najwyższej jakości mieczy i noży przez zaledwie garstkę wtajemniczonych kowali. Mistrz kowalstwa na mękach nie wyznałby tajemnic procesu tworzenia tego wybitnego noża. Oczywistym jest, że nóż powstaje od A do Z ręcznie, cyzelowany na każdym etapie jego powstawania.
Twardość HRC na poziomie 60-61 wydawać się może wręcz zabawnie niska. Ale nie sądź noża po cyfrach, bo w przypadku arcydzieła zwanego Kageuchi Honyaki kuźni Sakai Takayuki nic nie jest takie, jakie się wydaje. Stal nie musi być hartowana do wyższej wartości, by nóż był ostry wiele miesięcy! I to codziennej, wytężonej pracy. Oczywiście, zakładamy, że tak perfekcyjny nóż będzie pracował z równie genialnymi, japońskimi deskami Parker Asahi, czy Hasegawa.
Jednostronnie ostrzony, rdzewny mistrzowski nóż Sakimaru jest przeznaczony do przygotowywania sushi i sashimi, filetowania ryb, czy perfekcyjnego krojenia owoców morza. Wymaga nauczenia się techniki krojenia „do siebie”.
Piękna, oktagonalna rękojeść z hebanu, wzmacniana jest skuwką z tworzywa sztucznego Corian wzmacnianego stalowym pasem.
W zestawie z tym niezwykłym nożem dostaniesz również sayę, drewnianą pochwę z wzorem marmuru.
Nóż Kageuchi Honyaki, kuźni Sakai Takayuki nauczy Cię perfekcji krojenia. To on będzie prowadził i uczył Ciebie, nie zaś w drugą stronę. Ale efekt będzie taki, że osiągniesz poziomy i precyzję cięcia nieosiągalną dla 99% noży tego świata.
NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Sakai Takayuki
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noża Kageuchi Honyaki
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie