• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Kageuchi Honyaki - Japoński nóż do sushi i owoców morza Sakimaru 30 cm, stal Shirogami #2, Sakai Takayuki

9899
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 9 899 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Ten nóż, pod warunkiem, że będzie dobrze używany, wytrwa nawet i 200 lat! Czy powinniśmy pisać coś więcej? Zasadniczo to absolutnie wyjaśnia jego fenomen i jego stosunkowo wysoką cenę.

Ale będziemy mili i opowiemy Ci o nożu Kageuchi Honyaki jeszcze więcej. Podzielimy się naszą fascynacją, bo takie noże nie „zdarzają się” codziennie.

Ten absolutny unikat kuźni Sakai Takayuki powstaje z jednorodnej stali Shirogami #2 i kuty jest ręcznie w identycznym procesie, jak pradawne miecze samurajskie. Tym, co oczaruje miłośników hiper-krojenia jest fakt, że w tym ostrzu kryje się tajemnica ponad 600 lat wytwarzania najwyższej jakości mieczy i noży przez zaledwie garstkę wtajemniczonych kowali. Mistrz kowalstwa na mękach nie wyznałby tajemnic procesu tworzenia tego wybitnego noża. Oczywistym jest, że nóż powstaje od A do Z ręcznie, cyzelowany na każdym etapie jego powstawania.

Twardość HRC na poziomie 60-61 wydawać się może wręcz zabawnie niska. Ale nie sądź noża po cyfrach, bo w przypadku arcydzieła zwanego Kageuchi Honyaki kuźni Sakai Takayuki nic nie jest takie, jakie się wydaje. Stal nie musi być hartowana do wyższej wartości, by nóż był ostry wiele miesięcy! I to codziennej, wytężonej pracy. Oczywiście, zakładamy, że tak perfekcyjny nóż będzie pracował z równie genialnymi, japońskimi deskami Parker Asahi, czy Hasegawa.

Jednostronnie ostrzony, rdzewny mistrzowski nóż Sakimaru jest przeznaczony do przygotowywania sushi i sashimi, filetowania ryb, czy perfekcyjnego krojenia owoców morza. Wymaga nauczenia się techniki krojenia „do siebie”.

Piękna, oktagonalna rękojeść z hebanu, wzmacniana jest skuwką z tworzywa sztucznego Corian wzmacnianego stalowym pasem.

W zestawie z tym niezwykłym nożem dostaniesz również sayę, drewnianą pochwę z wzorem marmuru.

Nóż Kageuchi Honyaki, kuźni Sakai Takayuki nauczy Cię perfekcji krojenia. To on będzie prowadził i uczył Ciebie, nie zaś w drugą stronę. Ale efekt będzie taki, że osiągniesz poziomy i precyzję cięcia nieosiągalną dla 99% noży tego świata.

Jak wykorzystasz nóż Sakimaru
Kageuchi Honyaki marki Sakai Takayuki

NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI

NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB

NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI

Materiał i wymiary
noża Sakimaru
z kolekcji Kageuchi Honyaki

Materiał

  • stal Shirogami #2
  • rękojeść - drewno hebanu
  • skuwka - tworzywo Corian
  • pierścienie wzmacniające - stop niklu i srebra

Wymiary

  • długość ostrza - 30 cm
  • waga - 329 g

Nóż Kageuchi Honyaki
w skrócie

  • zupełnie unikatowy, jeden z najbardziej czasochłonnych i trudnych w kuciu noży tworzonych przez mistrzów kuźni Sakai Takayuki
  • ostrzony jednostronnie, rdzewny nóż do sushi i sashimi
  • ekskluzywna stal Shirogami #2 z ręcznym grawerem
  • twardość stali 60-61 HRC
  • ośmiokątna rękojeść z malowniczego drewna hebanu
  • w zestawie saya, czyli drewniana pochwa na nóż
  • nóż dedykowany osobom praworęcznym
  • ostrość - ekstremalna (9,5/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Sakai Takayuki
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noża Kageuchi Honyaki

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Kageuchi Honyaki
kuźni Sakai Takayuki?

  • Genialnie długo trzymający ostrość nóż Kageuchi Honyaki kuźni Sakai Takayuki naostrzysz na najwyższej jakości kamieniach ceramicznych marki Shapton z linii Kuromaku, czy ostrzałkach Kasumi.
  • Jednak do tych noży aż chce się dodać gradacje 16 000 lub 30 000. Wtedy nieodzowne okażą się być kamienie syntetyczne Shapton Glass.
  • Proces ostrzenia noży jednostronnie szlifowanych to wyższy etap ostrzenia japońskich noży. To rytuał, który wykonuje się z odpowiednim namaszczeniem. Ten proces trzeba poćwiczyć.
  • Przez proces obróbki stali i 600-letnią tradycję rzemiosła, nóż możesz ostrzyć nawet raz na rok.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Podstawy ostrzenia noży jednostronnych są bardzo zbliżone do noży dwustronnie ostrzonych.
  • Obejrzyj film o szkole ostrzenia noży dwustronnych. Najpierw naucz się ostrzyć tego typu noże.
  • Potem przejdź do ostrzenia noży jednostronnie ostrzonych. Zachowaj proporcje 90:10 (9 ruchów po stronie ostrza i 1 z drugiej strony klingi).

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Kageuchi Honyaki
Sakai Takayki

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Stal Shirogami #2,
która zmieniła
swoją naturę

  • W przypadku noża Kageuchi Honyaki kuźni Sakai Takayki mamy do czynienia z ostrzem kutym tą samą pradawną metodą, jak miecze samurajskie. Nie dziwi więc, że jest niewyobrażalnie ostry i nadzwyczajnie precyzyjny.
  • Sztuka polega tu na kilkuetapowej obróbce cieplnej stali Shirogami #2 i obkładaniu jej błotem i hartowaniu w wodzie, dzięki czemu ostrze zyskuje nieprawdopodobną sztywność.
  • Kowal musi być autentycznym mistrzem swojego fachu, by został dopuszczony do kucia takiego noża. Wystarczy najmniejszy błąd i cały proces kucia trzeba zaczynać od nowa, bo ostrze jest nie do uratowania.
  • Musisz jednak bardzo dbać o swój nóż, który nie ma prawa spaść na twarde podłoże, bo może się uszkodzić.
  • Nóż nie jest jednak hartowany do pełnych mocy stali Shirogami, by potężne ostrze wytrzymało duże przeciążenia, gdy pracuje nim mistrz sushi.
  • Rdzewna stal noża Kageuchi Honyaki Sakai Takayki będzie zmieniać kolor, więc przecieraj ostrze od czasu do czasu odpowiednimi olejkami, np. kameliowym.

Ośmiokątna rękojeść
zapewnia ekstremalną precyzję
krojenia każdego plastra

  • Drewno hebanu, z którego powstały rękojeści rewelacyjnych, mistrzowskich noży Kageuchi Honyaki Sakai Takayki, jest niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne. Nie rozwarstwia się, nie pęcznieje. Wytrwa nietknięte zębem czasu przez długie dekady (czy nawet i setki lat!).
  • I, uprzedzając wszelkie wątpliwości - od razu zapewnimy, że oktagonalna rękojeść idealnie wpasowuje się w dłoń.
  • Kształt trzonka liczy sobie już całe wieki, więc możesz zaufać opinii wielu pokoleniom krojących.
  • Malowniczy heban bardzo ładnie kontrastuje z jasnym pasem tworzywa, które tworzy malowniczą skuwkę.