• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Zen-Bokashi - 11-warstwowy japoński nóż Bunka 17 cm, stal Aogami 2 i żelazo, Kanetsune

1499
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 499 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Odkryj świat japońskiego rękodzieła, trzymając w dłoni nóż Zen-Bokashi marki Kanetsune. Ten mistrzowski, damasceński 11-warstwowy nóż to nie tylko kuchenny sprzęt, ale prawdziwe dzieło sztuki, które rozwija się razem z Twoimi kulinarnymi talentami. Wyjątkowa technika Zen-Bokashi, czyli nakładanie czarnego pigmentu na poszczególne warstwy skuwanego żelaza, tworzy niezwykły efekt. Damasceńskie wzory będą z czasem coraz wyrazistsze. Rdzewny nóż Bunka pokryje się patyną, stając się z upływem czasu bardziej intrygującym.

Ostra jak brzytwa stal Aogami #2 o twardości 61,5 - 62 HRC zapewnia precyzję cięcia i ostrość, która potrwa 8-12 tygodni. Aksamitna w dotyku rękojeść z niezwykle trwałego sandałowca dopełnia luksusowego doświadczenia.

Dołącz do swojego noża Zen-Bokashi polecane przez naszego eksperta deski i kamienie do ostrzenia, a nie będziesz mógł nacieszyć się jakością krojenia. Wybierz Zen-Bokashi Kanetsune i odkryj elegancję, prestiż i perfekcję rzemiosła, które przetrwa próbę czasu.

 

Obejrzyj film o subtelnie wyglądających, a oszałamiająco ostrych nożach Zen-Bokashi marki Kanetsune. Film znajdziesz poniżej.

Jak wykorzystasz nóż Bunka
Zen-Bokashi marki Kanetsune

NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
I PASKI

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Jeśli kochasz ortodoksyjne, japońskie noże, nasz film jest właśnie dla Ciebie.
  • Kolekcja Zen-Bokashi to kolejna odsłona mistrzowskich ostrzy japońskiego producenta.
  • Odkryj razem z nami tajniki marki Kanetsune.

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża Bunka
Kanetsune Zen-Bokashi

Materiał

  • rdzeń - stal Aogami #2 (Blue Steel #2)
  • na zewnątrz rdzenia - 10 warstw naprzemiennie skuwanego żelaza o różnej twardości i elastyczności
  • rękojeść - drewno sandałowe
  • skuwka - drewno pakka  

Wymiary

  • długość ostrza - 17 cm
  • waga - 118 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Bunka Zen-Bokashi
w skrócie

  • mistrzowskie noże ręcznie kute w mieście Echizen
  • 11-warstwowe japońskie noże ze stali Aogami #2 (Blue Steel #2) i żelaza
  • twardość stali: 61,5 - 62 HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z drewna sandałowca
  • ostrość - perfekcyjna (8-9/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Kanetsune
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Zen-Bokashi

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż

Zen-Bokashi?

  • Mistrzowie, kujący noże Zen-Bokashi dla marki Kanetsune, zatroszczyli się o to, by Twój japoński nóż można było szybko naostrzyć.
  • Do ostrzenia używaj bardzo wysokiej jakości kamieni ceramicznych lub syntetycznych. Polecane przez naszego specjalistę kamienie znajdziesz poniżej.
  • Podstawowe ostrzenie przeprowadzisz na gradacjach 1000 i 3000.
  • Jeśli chcesz podnieść ostrość noża, sięgnij po kamienie od 6000 grit w górę.
  • Japońskie noże Zen-Bokashi Kanetsune możesz swobodnie polerować na gradacjach 16 000 lub nawet 30 000. Staną się tak ostre, jak legendarne miecze samurajów. Wtedy Twój nóż będzie wymagał ostrzenia raz na kilka miesięcy.
  • Kamienie dobiera się do noży pod kątem twardości stali, którą wyraża skala HRC.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Kanetsune Zen-Bokashi

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Opcja jest tylko jedna -
oszalejesz na punkcie
japońskich noży Zen-Bokashi

  • Każdy damasceński wzór noży Zen-Bokashi marki Kanetsune jest inny. I nie tylko dlatego, że noże są kute ręcznie.
  • Nazwa kolekcji tych subtelnych, pięknych, a wściekle ostrych noży wywodzi się od bardzo starej sztuki czernienia stali. Nakładające się na siebie warstwy pokrywane są specjalnym czarnym pigmentem. Żelazo, które przekuwa kowal, utrwala i uwydatnia wzór.
  • Kiedy żelazo będzie się z czasem utleniało, wzór stanie się mocniejszy i wyraźniejszy.
  • Te noże to prawdziwe wilki w owczej skórze. Możesz mieć wrażenie, że zaledwie 11 warstw to niewiele. Jednak wyśmienity nóż Zen-Bokashi szybko wyprowadzi Cię z błędu. Będzie kroił, jak szalony.

Aksamitne doznania,
czyli rękojeść
z sandałowca

  • W nożach Zen-Bokashi zakochasz się po pierwszym dotknięciu rękojeści. To prawdziwie przedziwne doznanie.
  • Drewno sandałowca jest tak delikatne, tak wyśmienicie wypolerowane, jakby było z aksamitu. Albo z jedwabiu.
  • I znowu niespodzianka - rękojeść jest niezwykle twarda i odporna na wilgoć. Nawet po wielu latach Twój japoński nóż będzie wyglądał pięknie.
  • Oczywiście, każda rękojeść jest inna. Tak to się dzieje, gdy mamy do czynienia z prawdziwym, szlachetnym drewnem.

Zen-Bokashi,
japońskie noże
o zmiennym obliczu

  • Czas będzie specyficznie obchodził się z Twoim mistrzowskim nożem Zen-Bokashi. Im starsze ostrze, tym ciekawiej będzie wyglądało.
  • Rdzewna klinga pokryje się patyną. Pojawią się na niej przebarwienia.
  • Ten nóż to prawdziwy indywidualista. Po latach będzie wyglądał kompletnie inaczej, niż wszystkie noże z tej linii, które kiedykolwiek wykuto.