Atlantis - Zaawansowana, stalowa patelnia do duszenia i serwowania, Ø 28 cm, Demeyere

1299
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Zaginiona Atlantyda kojarzy się z niezwykle rozwiniętą technologicznie cywilizacją. Nas z kolei zastanawia, czy była równie doskonale zaawansowana kulinarnie? Belgijski producent luksusowych, stalowych naczyń wyraźnie wie coś na ten temat, gdyż nazwał serię swoich kultowych naczyń - Atlantis.

Demeyere słynie z patentów, które na nowo definiują poziom smażenia, duszenia i pieczenia potraw na stalowych patelniach. 7-warstwowy, niezwykle odporny na przegrzanie szkielet, tworzący ścianki i dno głębokiej patelni do serwowania, dzięki inżynierom marki Demeyere i testującym jej produkty najsłynniejszym kucharzom świata, okazuje się być nie do pokonania. Głęboka patelnia genialnie szybko i sprawnie rozgrzewa się, dystrybuuje ciepło tak równomiernie, że nie musisz tracić ani czasu, ani energii na dogrzewanie jej w czasie pracy.

Dzięki technologii Demeyere możesz wyraźnie zmniejszyć zużycie energii na każdym typie kuchenki - indukcyjnej, gazowej, ceramicznej, czy elektrycznej.

Stalowa, niezwykle uniwersalna patelnia do duszenia i serwowania z linii Atlantis ma przeróżne zastosowania. Możesz w niej dusić, smażyć, piec i podpiekać potrawy w piekarniku. Przyrządzane w niej potrawy jednogarnkowe, typu bigos, gulasz, bogracz, smakują niebiańsko. Głęboka patelnia nadaje się też idealnie do gotowania - możesz wykorzystają ją w roli klasycznego garnka.

Naczynia Demeyere kuszą też niezwykle długą, bo aż 30-letnią gwarancją. Profesjonaliści z kolei mogą cieszyć się 10 latami gwarancji.

I jeszcze słowo o jednym wynalazku marki Demeyere - higienicznej, srebrzysto-białej stali Silvinox®, która nigdy nie zmieni koloru. Nawet wtedy, gdy będziesz używał patelni w piekarniku.

Zaawansowane patelnie
Atlantis marki Demeyere
z 30-letnią gwarancją

  • głębokie patelnie do smażenia, duszenia, pieczenia i zapiekania w piekarniku
  • na wszystkie typy kuchenek
  • doskonale szybkie nagrzewanie
    i dystrybucja ciepła dzięki
    7-warstwowemu dnu i ściankom
  • spawane próżniowo uchwyty
  • stalowa, masywna pokrywka
  • stal Silvinox zachowująca przez dekady srebrzysty kolor
  • 30 lat gwarancji dla domowej kuchni, 10 lat dla kuchni profesjonalnej

Obejrzyj film o pysznym farszu do tortilli,
który powstał dzięki talentom
głębokiej patelni Atlantis Demeyere

  • Nic tak doskonale nie pokaże talentu głębokiej patelni Demeyere, jak gotowanie w niej. W naszym filmie Krystian przygotowuje wyśmienicie aromatyczny, pyszny, a szybki farsz do tortilli lub wrapa.
  • Właśnie dzięki fenomenalniej dystrybucji ciepła 7-warstwowej, głębokiej patelni Demeyere z linii Atlantis całość wyszła tak dobrze.
  • Obejrzyj film o patelni do wszystkiego - smażenia, duszenia, pieczenia i zapiekania, czy nawet i gotowania potraw jednogarnkowych.

Obejrzyj nasz film,
który pokazuje, jak przygotować
stalową patelnię do używania

  • Koniecznie obejrzyj nasz film, w którym Krystian pokazuje, jak w bardzo prosty sposób wygrzać sobie stalową patelnię, którą właśnie wyjąłeś z pudełka. Dzięki temu patelnia wiele szybciej zacznie sprawnie smażyć.
  • W filmie zobaczysz, jak smaży niewygrzana patelnia, której użyliśmy po raz pierwszy,  a jak sobie radzi po wstępnym zaledwie wygrzaniu.
  • Proces, który zobaczysz, dotyczy wszystkich stalowych patelni Demeyere, które znajdziesz w naszym sklepie, niezależnie od serii.

Patelnie Atlantis do używania
na wszystkich kuchenkach
i w piekarniku

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Materiał

  • poddana elektrochemicznemu procesowi Silvinox stal szlachetna, która zawsze będzie srebrzysta
  • potężne dno i ścianki patelni stworzono z 7 warstw (7-PlyMaterial®) - na zewnątrz i wewnątrz warstwy stali szlachetnej, w środku stop aluminium, 2 warstwy czystego aluminium i trójwarstwowy, opatentowany przez Demeyere stop TriplInduc®
  • spawane, kute, stalowe uchwyty
  • pokrywka - stal szlachetna

Wymiary

  • średnica patelni - 28 cm
  • średnica dna - 22 cm
  • wysokość ścianek - 8,5 cm
  • pojemność - 4,8 l
  • waga - 3,1 kg

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Masywne dno i ścianki
patelni do serwowania, czyli
szybkie i sprawne smażenie

Głęboka patelnia z serii Atlantis może, z powodzeniem, pełnić też rolę pomocniczego garnka. Dzięki potężnej, 7-warstwowej konstrukcji dna i ścianek patelnia z tej linii rozgrzewa się idealnie szybko od samego dna, po brzegi. Nie musisz zużywać dużej ilości energii, gdyż 7-warstwowy stop 7-PlyMaterial® doskonale akumuluje ciepło i równomiernie oddaje je w głąb przyrządzanych potraw.

Opatentowany stop Demeyere - 7-PlyMaterial® - stworzono ze stali, dwóch warstw stopu aluminium, które dzielone jest warstwą czystego aluminium oraz wynalazku Demeyere - stopu TriplInduc®. 7-warstwowe dno i ścianki patelni wykorzystują zjawisko synergii. Inżynierowie belgijskiej marki opracowali 7-warstwową, odporną na przegrzanie i wypaczenie strukturę patelni Atlantis, która jest niemal niezniszczalna.

NIEZASTĄPIONA PATELNIA DO DUSZENIA, ZAPIEKANIA I SERWOWANIA

 

  • Specjalistyczna, głęboka patelnia służy nie tylko do smażenia metodą sautè, ale przede wszystkim do duszenia, przyrządzania potraw jednogarnkowych, czy zapiekania. Może też służyć do tworzenia przeróżnych sosów, mas i kremów do tortów i ciast, czy ajerkoniaków. To patelnia dedykowana nie tylko gotującym, ale i cukiernikom oraz wszelkim miłośnikom ciast i słodkości.
  • W głębokich patelniach Atlantis możesz dusić na dwa sposoby. Pierwszy to powolne duszenie na minimalnym płomieniu, czy mocy palnika. Wtedy ciepło delikatnie wnika w przygotowywaną potrawę. Czas przyrządzania potrawy jest dłuższy, ale za to zyskasz większe spektrum smaków.
  • Druga metoda duszenia z użyciem patelni z serii Atlantis polega na dynamicznym, krótkim duszeniu, które ma za zadanie maksymalnie szybko wprowadzić dużą ilość ciepła w potrawę, by była miękka w kilkanaście minut. Wtedy patelnię podgrzewa się na większej mocy palnika, czy płomienia i inaczej rozplanowuje się dodawanie poszczególnych składników potrawy.
  • Ta metoda duszenia może łączyć się z podpiekaniem i zapiekaniem potraw w piekarniku, co daje jeszcze ciekawsze efekty smakowe.
  • Niezależnie od duszenia – możesz od razu wstawić głęboką patelnię do piekarnika i wykorzystać ją jako stalową brytfannę, czy formę do zapiekanek.
  • Głębokie, wyposażone w dwa uchwyty patelnie idealnie sprawdzą się też jako eleganckie i funkcjonalne naczynia do serwowania. Podawane w nich potrawy długo zachowają ciepło.

Stal Silvinox nigdy
nie pożółknie - intrygujący
wynalazek marki Demeyere

  • Demeyere przygotował też coś dla maniaków higieny. To fenomen, który kusi nawet największe sławy kulinariów. Mówimy o opatentowanej przez producenta koncepcji srebrzysto-białej stali Silvinox®. Ta futurystyczna technologia powstała w latach 60-tych XX wieku i do dziś Demeyere nie doczekało się konkurencji.
  • Niezwykle estetyczna stal Silvinox® będzie zawsze srebrzysto-biała z racji faktu, że pozbawioną ją mikroelementów żelaza. Skomplikowany, elektrochemiczny proces udoskonalania stali sprawia, że naczynia Demeyere nigdy nie pociemnieją, nie zmienią barwy pod wpływem ciepła kuchenki, czy piekarnika.

  • Stal Silvinox® ma jeszcze jedną, zaskakującą cechę - jest niezwykle higieniczna. Dzięki wynalazkowi Demeyere można mówić tu o stali ze swoistym faktorem antybakteryjnym.
  • Stal Demeyere nie łapie odcisków palców, tym samym na powierzchnię rondli nie przenoszą się bakterie, które znajdują się na dłoniach. To szczególnie istotne dla zachowania najbardziej restrykcyjnych standardów zdrowego gotowania. Belgijski producent zakłada, że naczynia mają idealnie wyglądać i służyć przez całe dekady.
  • Warto wiedzieć, że używane na kuchence gazowej stalowe naczynia Atlantis, marki Demeyere, będą się brudzić - mogą pojawić się na nich plamy, czy zacieki. To, niestety, wina tłustego paliwa, jakim jest gaz. Stal Silvinox® nie zmieni właściwości, nie straci srebrzysto-białej barwy. Trzeba ją będzie tylko dokładniej myć.

Specjalista mówi o używaniu
i konserwacji patelni
do serwowania marki Demeyere

MOŻESZ STOSOWAĆ
STALOWE UTENSYLIA

MOŻESZ MYĆ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Jeśli masz stalowy widelec, czy łopatkę, nic nie stoi na przeszkodzie, byś ich użył. Nie zniszczysz stalowej, głębokiej patelni Atlantis.
  • Stal Silvinox® jest wyjątkowo łatwa w utrzymaniu w czystości. Można myć ją w zmywarce, detergenty nie zaszkodzą jego srebrzysto-białej stali. Niemniej - mycie ręczne trwa kilka chwil. Nienagrzewające się uchwyty patelni mocowany są na zewnątrz, więc nie ma nitów, na których osadzałyby się resztki jedzenia.
  • Pamiętaj, by od czasu do czasu do mycia patelni Atlantis użyć płynu do naczyń z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Jeśli używasz patelni na gazie, ten zabieg warto przeprowadzać dość często. Więcej o konserwacji stali Demeyere przeczytasz, klikając w boczny panel z prawej strony ekranu.
  • Jeśli skarmelizujesz coś na dnie patelni Atlantis, coś za mocno zagęścisz, zredukujesz, czy na patelni zostaną resztki przysmażonych mięs, możesz ją odmoczyć i wyszorować.
  • Uchwyty głębokiej patelni nagrzeją się, jeśli wstawisz ją do piekarnika, do czego również zachęcamy - stąd ikona rękawicy kuchennej.
  • Do smażenia na patelniach Demeyere używaj dobrych, wysokotemperaturowych olejów, m.in., ryżowych, kokosowych, palmowych, czy arachidowych. Tego typu tłuszcze mają wysoką temperaturę dymienia, około 240 stopni Celsjusza, co gwarantuje sprawne i zdrowe smażenie. Inne oleje, np. rzepakowy, słonecznikowy, czy olej z pestek winogron, palą się już w temperaturze 180 stopni, stąd smażenie na nich nie jest wskazane.