Ciągle nas zdumiewa, jak bardzo rozwinęła się technologia kulinarna. Kiedyś garnek był garnkiem i nie należało się po nim zbyt wiele spodziewać. Teraz garnek może stać się prawdziwym arcydziełem inżynierii kuchennej. Marką, która wyniosła naczynia do rangi luksusowego produktu Premium jest belgijska, rodzinna firma Demeyere. To, co Belgowie zrobili ze stalą szlachetną, stało się legendą w świecie niemal niezniszczalnych naczyń. Czym garnki Atlantis różnią się od klasycznych, stalowych naczyń? Zasadniczo wszystkim.
Ich grube, 7-warstwowe dno Inductoseal®, udoskonalone warstwami miedzi i srebra (czyli najlepszymi znanymi człowiekowi przewodnikami ciepła), wytrzymuje bez wypaczenia i przegrzania temperatury do 600 stopni Celsjusza. Potężne dno genialnie szybko i sprawnie przewodzi ciepło, rozprowadzając je po całym naczyniu. Garnek jest tak zbudowany, by ciepło nie uciekało na zewnątrz, a trafiało bezpośrednio w głąb potrawy. W efekcie gotujesz krócej i wiele zdrowiej, zużywając minimalną ilość energii.
Kolejny patent Demeyere, który wzbudził entuzjazm świata już w latach 60-tych XX wieku, to nieżółknąca, wiecznie srebrzysto-biała stal Silvinox®, która nie łapie odcisków palców, więc jest doskonale higieniczna.
Garnki Atlantis, które prędzej Ci się znudzą, niż zużyją, czy zniszczą, mają aż 30 lat gwarancji, co jak na stal jest zabezpieczeniem wręcz kosmicznym. Nawet profesjonalna kuchnia, w której naczynia przechodzą prawdziwe piekło, dostaje od Demeyere 10-letnią gwarancję.
Zaawansowane technologicznie naczynia Atlantis, dedykowane znawcom i pasjonatom gotowania, mają wiele zalet, o których przeczytasz poniżej. Warto tylko dodać, że garnki są dostosowane do każdego typu kuchenki, w tym indukcji. Możesz w nich gotować, dusić, smażyć. Naczynia Atlantis pokażą, co potrafią, również w piekarniku.
GARNEK DO
WSZYSTKICH TYPÓW ZUP
GARNEK DO
GOTOWANIA ZIEMNIAKÓW
GARNEK DO GULASZU,
POTRAW JEDNOGARNKOWYCH
GARNEK DO
GOTOWANIA WARZYW
GARNEK DO
DUSZENIA POTRAW
GARNEK DO GOTOWANIA
RYŻU, MAKARONU, KASZY
GARNEK DO
BIGOSU I BOGRACZU
GARNEK DO
ZAPIEKANIA POTRAW
GARNEK DO
PIECZENIA MIĘS
GARNEK DO
GOTOWANIA SOSÓW
NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ
NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ
NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ
NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ
DO PIEKARNIKA
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy stalowe garnki, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
W naczyniach Atlantis możesz gotować niezwykle zdrowo w minimalnej ilości wody. Wystarczy zaledwie szklanka wody, by ugotować ziemniaki dla całej rodziny. Dzięki takiemu zabiegowi w warzywach zostają wszystkie składniki odżywcze i minerały.
Istnieje też druga metoda gotowania w naczyniach Apollo. Mówimy o gotowaniu w skrajnie małej ilości wody - wystarczy 50-75 ml, pokrywka i najmniejsza moc palnika. W czasie gotowania nie zaglądaj zbyt często do naczynia.
MOŻESZ STOSOWAĆ
STALOWE UTENSYLIA
MOŻESZ MYĆ
W ZMYWARCE
NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE
UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH
Do garnka z serii Atlantis, marki Demeyere, możesz dokupić perforowany wkład do gotowania na parze. Naczynia Apollo są tak obmyślone, że da się tu gotować na parze w tzw. wieży. Oznacza to, że możesz ustawić jeden na drugim nawet 4 wkłady.
Dla wygody tych, którzy szukają klasycznego połączenia - czyli garnka z pojedynczym wkładem - prezentujemy poniżej cały, stworzony przez producenta zestaw.