Artykuły ostrzenie noży

Jak ostrzyć i jak konserwować japońskie noże marki Suncraft

Japońskie noże wymagają innego traktowania i ostrzenia, niż klasyczne noże europejskie. Przeczytaj, jak dbać o japońskie noże Suncraft, jak i na czym je ostrzyć i co zrobić, by były z Tobą długie lata.

Czytaj więcej

Jak każdy z nas rozumie pojęcie ostrości noża

Bardzo trudno jest powiedzieć, czy dany nóż jest naprawdę ostry. Bo dla każdego z nas pojęcie ostrości noża oznacza co innego. Dziś o tym specyficznym, a subiektywnie pojmowanym zjawisku.

Czytaj więcej

Jak ostrzyć, przechowywać i konserwować noże Nordic Kitchen marki Eva Solo

Noże Eva Solo z kolekcji Nordic Kitchen, mimo skandynawskiego designu, są klasycznymi, japońskimi nożami, więc trzeba je traktować wedle reguł przypisanych do ostrzy z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Czytaj więcej

Co warto wiedzieć o ostrzeniu japońskich noży mistrza Takeshi Saji

Ortodoksyjne, damasceńskie noże mistrza Takeshi Saji wymagają stosowania się do pewnych prostych zasad ostrzenia. O tym, jak dobrać kamienie i jak ostrzyć, mówi nasz artykuł.

Czytaj więcej

Ostrzenie japońskich noży Miyabi

Podstawowe linie japońskich noży Miyabi ostrzy się na specjalnych kamieniach ceramicznych, a wyższej klasy noże na ostrzałkach syntetycznych. O nich w naszym tekście.

Czytaj więcej

Noże Kasumi naostrzysz jak marzenie

Piękne i niezwykle ostre noże japońskiej marki Kasumi można ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Jakiego wyboru dokonać, podpowiada nasz specjalista.

Czytaj więcej

Ostrzenie klasycznych i mistrzowskich noży Tojiro

Noże Tojiro występują w dwóch różnych odsłonach. Noże niższej klasy pozwalają się ostrzyć na kamieniach ceramicznych, ostrza ręcznie kute – na kamieniach syntetycznych.

Czytaj więcej

Jak naostrzyć japońskie, ręcznie kute noże Chroma

Jedne z bardziej ortodoksyjnych, specyficznych, japońskich noży należących do serii Haiku Kurouchi Tosa, marki Chroma, należy ostrzyć wyłącznie na wysokiej klasy kamieniach.

Czytaj więcej