Niezwykle cieszy nas fakt, że rośnie świadomość kupujących dobre, japońskie noże. Coraz większa grupa wybierających noże kute z wysokowęglowej stali zdaje sobie sprawę z faktu, że bez dobrego, świadomie wybranego kamienia się nie obejdzie.
Spis treści:
Okazuje się jednak, że bardzo wielu ludzi popełnia podstawowy błąd – najpierw kupują kamień do ostrzenia noży, a potem nóż. I często taki wybór bywał chybiony, bo nóż był nazbyt dobrej klasy w stosunku do kamienia, na którym w efekcie nie bardzo dało się go naostrzyć. Stąd nasz poradnik służący podpowiedzi, jakie kamienie nadają się do ostrzenia japońskich noży Tojiro.
Ostrzenie linii noży Tojiro – Shippu, Shippu Black
Marka Tojiro ma specyficzną, szeroką gamę noży. Od bardzo prostych, po dość drogie noże dla najbardziej wymagających. Tu trzeba brać pod uwagę nie tylko twardość stali, ale i jej typ, by w odpowiedni sposób dobrać ostrzałkę.
I tak dla noży niższych linii – Shippu, Shippu Black – całkiem wystarczającym będzie zakup ostrzałek ceramicznych, które przed ostrzeniem moczy się w wodzie przez 7-10 minut. Tu sprawdzą się ostrzałki marek Tojiro, Shapton Kuromaku, Masahiro, czy Kasumi. Te noże naostrzysz na gradacjach 1000, 3000. Kamień o ziarnistości 8000 przyda się, gdy będziesz chciał przedłużyć ostrość noża. Warto jednak pamiętać, że maksymalna gradacja, która Ci się przyda w przypadku linii Tojiro Shippu, Shippu Black, czy PRO, to 6000 lub 8000.
Kiedy stosować gradacje kamieni 240-250, czy 400?
Jeśli bardzo rzadko ostrzysz noże lub gdy ostrze jest lekko uszkodzone (pojawiają się na nim mikro-rysy, niewielkie uszczerbki lub jest chropowate), musisz użyć przed właściwym ostrzeniem gradacji naprawczych – 240-250 lub 400. W ten sposób wyrównasz klingę i przygotujesz ją do dalszego szlifowania.
Jak ostrzyć japońskie noże Tojiro?
Cały proces ostrzenia japońskich noży Tojiro, przy regularnym używaniu kamieni, powinien mieścić się w czasie nie dłuższym niż 6-7 minut na jeden nóż. Dłuższe szlifowanie i polerowanie noży może zaszkodzić stali – doprowadzić do przegrzania ostrza bądź przeszlifowania klingi tnącej tak, że stal stanie się krucha lub nazbyt plastyczna. Takim nożem będzie ciężko coś ukroić. Przesada w ostrzeniu nie jest wskazana. Lepiej ostrzyć nieco częściej, a krócej (w przypadku opisanych linii co 4-6 tygodni).
Pierwsze kroki w ostrzeniu japońskich noży
Jeśli nie wiesz, jak powinieneś ostrzyć japońskie noże i dopiero zaczynasz wprawiać się w tej sztuce, dla pewności obejrzyj kilka filmów na YouTube i potrenuj na starych nożach. Ostrzenie na kamieniach jest bardzo proste.
O czym musisz pamiętać, ostrząc noże Tojiro?
- Japoński nóż Tojiro musisz ostrzyć pod kątem 11-15 stopni w stosunku do kamienia; łatwo ustalisz kąt ostrzenia, wsuwając pod grzbiet klingi czubek małego palca.
- Przeciągaj nóż płynnym ruchem od siebie i do siebie, delikatnie dociskając klingę do kamienia.
- Dbaj, by w trakcie ostrzenia wykorzystać całą powierzchnię kamienia, dzięki czemu ostrzałka będzie ścierała się równomiernie.
Zdjęcia: Grupa NasTroje