• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

32 warstwy wcielonej doskonałości - noże Kasumi Damascus

25 i 26 generacja kowali, którzy ręcznie tworzą luksusowe, a bardzo subtelne noże z serii Kasumi Damascus, rozsławiła w świecie popularną w Japonii stal VG-10. Wiele kuźni potrafi wykuć z niej noże zaledwie poprawne i ładne, ale dość zwyczajne. Dopiero marka Kasumi dokonała przełomu, tworząc swoją kultową, cenioną przez największe sławy kulinariów kolekcję damasceńskich, 32-warstwowych noży Kasumi Damascus. To, w jaki sposób kowale tej japońskiej marki potrafią kuć ultra ostre noże, stało się już dawno legendą.

Producent
Seria
Cena
Długość ostrza

Noże Kasumi są, co tu dużo mówić, fascynujące

Japońskie noże Kasumi - tajemnica perfekcji i skromności

To noże Kasumi, czy nie Kasumi? O surowym obliczu serii Black Hammer

Kasumi Damascus - bardzo pracowite japońskie noże

Kasumi VG-10 PRO, czyli piekielnie ostry monoblok wykuty w Seki

Jak ostrzyć japońskie noże na kamieniach ceramicznych? PODSTAWY

Kasumi H.M. - japońskie noże, które zaznały mocy piekielnego młota

Skromne, a niezwykłe japońskie noże Kasumi

Nie ma w tym jednak słowa prawdy. Noże Kasumi mogą z całą swobodą konkurować z najlepszymi i najbardziej prestiżowymi liniami noży innych producentów. Noże Kasumi obrosły już dawno legendą. I to z wielu powodów. Jednym z nich jest fakt, że kują je do dziś potomkowie najsłynniejszych rodów kowali, których korzenie sięgają 25-26 pokoleń wstecz. Aż dech zapiera świadomość, że noże Kasumi kują ludzie, którzy mają tę umiejętność niemal we krwi. Oni rodzili się w świecie pradziadków, dziadków i ojców kowali, mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła, sami stawali się mistrzami i uczyli tej sztuki własne dzieci, wnuki i prawnuki. Mamy tu do czynienia z rodzinami, które zaczynały działać jeszcze w czasach XV, XVI-wiecznych shogunów.

Niezwykła dbałość o detale - doskonale wykute noże Kasumi

Druga genialna cecha noży Kasumi, to perfekcja ich wykonania. Są kute z takim pietyzmem, jakby od wykucia każdego z nich zależało ludzkie życie. Ich ostrza i rękojeści są zeuropeizowane, skrajnie nowoczesne. Co niezwykłe dla świata japońskich noży, to właśnie ostrza Kasumi z linii Damascus zostały dwukrotnie uhonorowane prestiżową nagrodą Design Plus. Za design właśnie. To jest takie kompletnie nie-japońskie, jeśli chodzi o najbardziej japońskie z japońskich noży, a wcale im to orientalnej duszy nie odebrało.

Marka Kasumi jest dość mocno skoncentrowana na kilku tylko liniach noży. Z noży kutych ze stali wysokowęglowych na uwagę zasługują 32-warstowe noże Kasumi Damascus, przepiękna młotkowana seria Kasumi Hammered (młot spada na ostrza z siłą 300 ton, tworząc charakterystyczne wgłębienia) oraz zupełnie zjawiskowa, minimalistyczna odsłona najbardziej luksusowych noży – linia wykuta z monobloku stali VG-10 PRO z rękojeściami ze sztucznego marmuru (którego delikatnie nakrapiana, czarna rękojeść przypomina do złudzenia rozgwieżdżone, letnie niebo – czysty popis maestrii!).

Noże dla kucharzy i ludzi kochających kroić

Byliśmy zaskoczeni genialną i perfekcyjną ostrością noży Kasumi. Za taką jakość producent powinien życzyć sobie, co najmniej, dwa razy większych pieniędzy! Rzadko zdarza się, by ostrza kosztujące w okolicy 700-900 zł okazywały się być prawdziwymi mistrzowskimi nożami dla najbardziej zaawansowanych nawet gotujący i zawodowych kucharzy. Rzecz cała zamyka się w perfekcyjnej znajomości stali, jej doskonałym hartowaniu oraz kuciu. W każdym milimetrze noża Kasumi czuć mistrzowską rękę.

Prawdziwie dzika odsłona noży Kasumi

Jeśli ktoś żywi wątpliwości, czy Kasumi to na pewno tradycyjna, japońska marka, porzuci je z pewnością, gdy przyjdzie mu poznać fantastyczną, nową linię noży Black Hammer. To nowość na rynku. Kasumii z dumą pokazało swoje dzikie noże z klingą utrzymaną częściowo w stylu Kurouchi, które kompletnie odstają stylistycznie od tego, z czym kojarzymy tę markę.

Linia Black Hammer marki Kasumi to przykład ortodoksyjnych, mistrzowskich, ręcznie kutych noży, które swobodnie mogą konkurować z nożami o 2-3 klasy wyższej twardości. Tu twardość stali osiąga 62 stopnie HRC w skali Rockwella, ale faktyczna ostrość stali Aogami łączonej z Yasuki Shirogami Blue, która uszlachetniana jest wolframem, sprawia, że noże Kasumi Black Hammer daleko wykraczają poza tradycyjną klasyfikację. To kolejne noże Takumi, czyli mistrzowskie, które pokazują moc marki Kasumi i prawdziwego japońskiego kowalstwa, którego korzenie sięgają 8 wieków wstecz.