SAI - Kuty japoński nóż szefa kuchni, stal Cromova, 21 cm, Global

719
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Niezwykle oryginalny design japońskich noży Global SAI przyciąga do nich miłośników zaklętej w stali Japonii - kraju, który ciągle fascynuje i kusi tajemnicą.

Minimalizm tych noży, połączenie tradycji z nowoczesnością na pewno przypadną Ci do gustu, jeśli cenisz sobie formy oszczędne, a niezwykle praktyczne. Klasyczny nóż kucharza, Gyutoh, nauczy Cię na powrót czerpać przyjemność z kuchennych wyzwań.

Trudno nie docenić fenomenu, jakim stały się japońskie noże projektu Komina Yamady. Noże Global są popularne zarówno wśród profesjonalistów, jak i domowych mistrzów, którzy wymagają sporo od ostrza. Seria SAI uznawana jest przez specjalistów za najlepsze z dotychczasowych osiągnięć japońskiej marki. Noże są cięższe, a tym samym lepiej wyważone. Trzymając nóż Global SAI w dłoni, czujesz, że kroisz prawdziwie japońskim ostrzem, które nie godzi się na kompromisy.

Rdzeń noży Global SAI powstał ze specjalnie dla nich opracowanej stali Cromova 18 Sanso, a zewnętrzne 2 warstwy ze stali SUS410. Twardość stali noży SAI oscyluje na poziomie 58-59 stopni HRC w skali Rockwella. Jak na klasyczne japońskie noże nie jest to może zbyt wiele, ale dla stali z aż 18% zawartością chromu to wynik budzący szacunek.

Ascetyczne w formie noże z młotkowanej stali trzymają ostrość przez 6-10 tygodni, jeśli są używane w domu. W profesjonalnej kuchni trzeba je będzie ostrzyć częściej, chyba, że zastosujesz najnowsze kamienie syntetyczne, które wydłużą ostrość nierdzewnych noży SAI do, co najmniej, 4-6 tygodni.

3-warstwowe noże Global SAI są „czyste” nie tylko wizualnie. Jednolita bryła noża jest idealnie wybarwiona. Dodatkowo stal tych noży jest higieniczna, łatwo ją utrzymać w czystości.

I, jak zwykle w nożach Global, tu też kryje się japoński mistycyzm, wielowiekowa tradycja i historia. Na rękojeściach tych malowniczych noży zobaczysz 7 wgłębień, które symbolizują 7 reguł odwiecznego kodeksu samuraja. O tym intrygującym zjawisku przeczytasz poniżej.

CZARUJĄCA ODSŁONA
LEGENDARNYCH JAPOŃSKICH
NOŻY GLOBAL SAI

Global sai   japo%c5%84ski n%c3%b3%c5%bc szefa kuchni gyutoh 21 cm

 

  • wyjątkowo designerskie noże z samurajską kulturą w tle
  • rdzeń ze stali Cromova 18 Sanso i 2 warstwy miękkiej stali SUS410
  • twardość stali - 58-59 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść zdobiona 7 wgłębieniami symbolizującym kodeks Bushido
  • ostrość - wyśmienita

PRZEZNACZENIE KLASYCZNEGO  
NOŻA KUCHARZA GYUTOH
Z SERII SAI MARKI GLOBAL

Warzywa owoce prestizowa kuchnia v2

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

Do mies bez kosci prestizowa kuchnia v2

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

Do porcjowania ryb prestizowa kuchnia v2

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

Do siekania ziol prestizowa kuchnia v2

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

Do orientalnych  potraw prestizowa kuchnia v2

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Global sai   japo%c5%84ski n%c3%b3%c5%bc szefa kuchni gyutoh 21 cm lifestyle

Rozsmakuj się w krojeniu nożem Global SAI

  • Poręczny, 21-centymetrowy nóż kucharza marki Global SAI został stworzony do siekania, szatkowania, porcjowania i krojenia, stąd jego uniwersalność jest naprawdę wyjątkowa.
  • Niewysoki, nieco zmodyfikowany nóż posłuży jako wygodne ostrze do porcjowania mięs bez kości.
  • Nóż z serii Global SAI doskonale sprawdzi się w kuchni singli bądź par, które nie kroją dużej ilości warzyw i mięs, a codziennie przyrządzają świeże posiłki.
  • To ostrze niezastąpione w kuchni osób ceniących sobie świeże, siekane zioła, koperek, czy pietruszkę.

Materiał

  • rdzeń - stal Cromova 18 Sanso (zawiera 18% chromu)
  • ostrze - 2 zewnętrzne warstwy stali SUS410
  • uchwyt - lita stal

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CIĘŻSZE, OSTRZEJSZE
I BARDZIEJ KUSZĄCE
NIŻ ICH POPRZEDNICY

M%c5%82otkowana stal no%c5%bcy global sai   photo rosendahl group

  • Tym, co na pewno przemawia za nożami z linii Global SAI, jest ich wiele większa, niż w przypadku wcześniejszych kolekcji waga. Ten fakt docenią na pewno profesjonalni kucharze, którzy odkryją w serii SAI prawdziwego partnera.
  • Doskonałe wyważenie noży i świetna, jak na stal chromową ostrość, to kolejny dowód na to, że Global przeprowadził drastyczną rewolucję w swoich szeregach.
  • Noże powstały ze stali Cromova 18 Sanso, która połączona jest z młotkowaną stalą SUS410. Mariaż przemyślany, higieniczny, estetyczny i bardzo piękny.
  • Noże SAI mają twardość 58-59 stopni HRC w skali Rockwella. Musisz jednak pamiętać, że mają swoje ograniczenia, gdyż nie są nożami mistrzowskimi, kutymi ze stali wysokowęglowych.
  • Specyficzna, nieco zaczepna forma tych noży obiecuje sporo przyjemności z krojenia.

SPECJALISTA PODPOWIE CI,
JAK DOBRZE NAOSTRZYĆ
JAPOŃSKIE NOŻE GLOBAL SAI

Ostrzenie no%c5%bca kucharza global sai   photo rosendahl group

W domowych warunkach noże Global SAI możesz ostrzyć na klasycznych kamieniach ceramicznych, które moczy się w wodzie. Wykorzystuj gradacje od 1000 do 8000. Twoje noże będą ostre przez minimum 6-10 tygodni. Musisz jednak pamiętać, że stal noży Global SAI zawiera bardzo dużą ilość chromu, bo aż 18%. Dlatego trzeba je doostrzać nieco częściej, niż tradycyjne japońskie noże. O tym przeczytasz w artykule.

Profesjonalistom oraz tym, którzy kochają mieć ekstremalnie ostre noże, polecamy z kolei zaawansowane ostrzałki syntetyczne. Dzięki gradacjom kamieni z dodatkami szkliwa (np. marki Miyabi, czy Zwilling), noże Global SAI naostrzysz szybciej, łatwiej, a końcowy efekt będzie bardzo satysfakcjonujący. Wykorzystywane w profesjonalnej kuchni tak ostrzone noże wytrzymają 4-6 tygodni do kolejnego szlifowania i polerowania.

RĘKOJEŚĆ NOŻY SAI
SKRYWA TAJEMNICE
KODEKSU SAMURAJÓW

  • Okazuje się, że prosty wzór na rękojeści noży Global SAI, 7 wgłębień, to nie tylko artystyczny smaczek. 7 dziurek symbolizuje 7 cnót samuraja, które opisywał znany kodeks Bushido.
  • Samuraj musiał być wierny swojemu panu, nie dbając wcale o swoje dobro, czy bezpieczeństwo. Wymagano od niego niezwykłej siły woli, hartu ducha, spokoju umysłu oraz umiejętności rezygnowania z dóbr świata.
  • Samuraj miał w obowiązku bronić innych, zachowywać bezwzględną uczciwość, szczerość i równowagę emocjonalną.
  • Najważniejszym w jego życiu był honor, którego nie wolno mu było splamić. Musiał całe życie rozwijać się i fizycznie i duchowo, doskonaląc drogę samuraja.
  • I jak? Już sięgasz po noże SAI?

SPECJALISTA INSTRUUJE,
JAK DOBRZE DBAĆ
O NOŻE SAI MARKI GLOBAL

Ostrzenie na kamieniach prestizowa kuchnia v2

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

Kroic na drewnanych deskach prestizowa kuchnia v2

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

Pulpity listwy magnetyczne prestizowa kuchnia v2

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

Nie kroic miesa z koscia prestizowa kuchnia v2

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

Nie kroic mrozonek prestizowa kuchnia v2

NIE KRÓJ
MROŻONEK

Nie myc w zmywarce prestizowa kuchnia v2

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Konserwacja no%c5%bcy global sai   photo rosendahl group

  • noże ostrz na kamieniach syntetycznych lub ceramicznych; unikaj ostrzałek kółkowych, jeśli marzy Ci się prawdziwie ostry nóż
  • stępiony, czy długo nieużywany nóż Global napraw na gradacjach 240-250 lub 400 punktów
  • dwustronnie ostrzone noże należy szlifować na kamieniach w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej)
  • do krojenia japońskimi nożami używaj desek z drewna np. hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • noże Global SAI przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych lub w stworzonych dla nich blokach szczelinowych
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością i mrożonek
  • noże SAI myj tylko ręcznie, nie wkładaj ich do zmywarki

PRODUKTY, KTÓRE PASUJĄ
DO KLASYCZNEGO NOŻA
SZEFA KUCHNI GYUTOH GLOBAL SAI