• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

SAI - Kuty japoński nóż szefa kuchni, stal Cromova, 21 cm, Global

719
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 719 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Niezwykle oryginalny design japońskich noży Global SAI przyciąga do nich miłośników zaklętej w stali Japonii - kraju, który ciągle fascynuje i kusi tajemnicą.

Minimalizm tych noży, połączenie tradycji z nowoczesnością na pewno przypadną Ci do gustu, jeśli cenisz sobie formy oszczędne, a niezwykle praktyczne. Klasyczny nóż kucharza, Gyutoh, nauczy Cię na powrót czerpać przyjemność z kuchennych wyzwań.

Trudno nie docenić fenomenu, jakim stały się japońskie noże projektu Komina Yamady. Noże Global są popularne zarówno wśród profesjonalistów, jak i domowych mistrzów, którzy wymagają sporo od ostrza. Seria SAI uznawana jest przez specjalistów za najlepsze z dotychczasowych osiągnięć japońskiej marki. Noże są cięższe, a tym samym lepiej wyważone. Trzymając nóż Global SAI w dłoni, czujesz, że kroisz prawdziwie japońskim ostrzem, które nie godzi się na kompromisy.

Rdzeń noży Global SAI powstał ze specjalnie dla nich opracowanej stali Cromova 18 Sanso, a zewnętrzne 2 warstwy ze stali SUS410. Twardość stali noży SAI oscyluje na poziomie 58-59 stopni HRC w skali Rockwella. Jak na klasyczne japońskie noże nie jest to może zbyt wiele, ale dla stali z aż 18% zawartością chromu to wynik budzący szacunek.

Ascetyczne w formie noże z młotkowanej stali trzymają ostrość przez 6-10 tygodni, jeśli są używane w domu. W profesjonalnej kuchni trzeba je będzie ostrzyć częściej, chyba, że zastosujesz najnowsze kamienie syntetyczne, które wydłużą ostrość nierdzewnych noży SAI do, co najmniej, 4-6 tygodni.

3-warstwowe noże Global SAI są „czyste” nie tylko wizualnie. Jednolita bryła noża jest idealnie wybarwiona. Dodatkowo stal tych noży jest higieniczna, łatwo ją utrzymać w czystości.

I, jak zwykle w nożach Global, tu też kryje się japoński mistycyzm, wielowiekowa tradycja i historia. Na rękojeściach tych malowniczych noży zobaczysz 7 wgłębień, które symbolizują 7 reguł odwiecznego kodeksu samuraja. O tym intrygującym zjawisku przeczytasz poniżej.

719

Czarująca odsłona
legendarnych japońskich
noży Global Sai

 

  • wyjątkowo designerskie noże z samurajską kulturą w tle
  • rdzeń ze stali Cromova 18 Sanso i 2 warstwy miękkiej stali SUS410
  • twardość stali - 58-59 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść zdobiona 7 wgłębieniami symbolizującym kodeks Bushido
  • ostrość - wyśmienita

Przeznaczenie klasycznego
noża kucharza Gyutoh
z serii Sai marki Global

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Rozsmakuj się w krojeniu nożem Global SAI

  • Poręczny, 21-centymetrowy nóż kucharza marki Global SAI został stworzony do siekania, szatkowania, porcjowania i krojenia, stąd jego uniwersalność jest naprawdę wyjątkowa.
  • Niewysoki, nieco zmodyfikowany nóż posłuży jako wygodne ostrze do porcjowania mięs bez kości.
  • Nóż z serii Global SAI doskonale sprawdzi się w kuchni singli bądź par, które nie kroją dużej ilości warzyw i mięs, a codziennie przyrządzają świeże posiłki.
  • To ostrze niezastąpione w kuchni osób ceniących sobie świeże, siekane zioła, koperek, czy pietruszkę.

Materiał

  • rdzeń - stal Cromova 18 Sanso (zawiera 18% chromu)
  • ostrze - 2 zewnętrzne warstwy stali SUS410
  • uchwyt - lita stal

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm

Cięższe, ostrzejsze
i bardziej kuszące
niż ich poprzednicy

  • Tym, co na pewno przemawia za nożami z linii Global SAI, jest ich wiele większa, niż w przypadku wcześniejszych kolekcji waga. Ten fakt docenią na pewno profesjonalni kucharze, którzy odkryją w serii SAI prawdziwego partnera.
  • Doskonałe wyważenie noży i świetna, jak na stal chromową ostrość, to kolejny dowód na to, że Global przeprowadził drastyczną rewolucję w swoich szeregach.
  • Noże powstały ze stali Cromova 18 Sanso, która połączona jest z młotkowaną stalą SUS410. Mariaż przemyślany, higieniczny, estetyczny i bardzo piękny.
  • Noże SAI mają twardość 58-59 stopni HRC w skali Rockwella. Musisz jednak pamiętać, że mają swoje ograniczenia, gdyż nie są nożami mistrzowskimi, kutymi ze stali wysokowęglowych.
  • Specyficzna, nieco zaczepna forma tych noży obiecuje sporo przyjemności z krojenia.

Specjalista podpowie Ci,
jak dobrze naostrzyć
japońskie noże Global Sai

W domowych warunkach noże Global SAI możesz ostrzyć na klasycznych kamieniach ceramicznych, które moczy się w wodzie. Wykorzystuj gradacje od 1000 do 8000. Twoje noże będą ostre przez minimum 6-10 tygodni. Musisz jednak pamiętać, że stal noży Global SAI zawiera bardzo dużą ilość chromu, bo aż 18%. Dlatego trzeba je doostrzać nieco częściej, niż tradycyjne japońskie noże. O tym przeczytasz w artykule.

Profesjonalistom oraz tym, którzy kochają mieć ekstremalnie ostre noże, polecamy z kolei zaawansowane ostrzałki syntetyczne. Dzięki gradacjom kamieni z dodatkami szkliwa (np. marki Miyabi, czy Zwilling), noże Global SAI naostrzysz szybciej, łatwiej, a końcowy efekt będzie bardzo satysfakcjonujący. Wykorzystywane w profesjonalnej kuchni tak ostrzone noże wytrzymają 4-6 tygodni do kolejnego szlifowania i polerowania.

Rękojeść noży Sai
skrywa tajemnice
kodeksu samurajów

  • Okazuje się, że prosty wzór na rękojeści noży Global SAI, 7 wgłębień, to nie tylko artystyczny smaczek. 7 dziurek symbolizuje 7 cnót samuraja, które opisywał znany kodeks Bushido.
  • Samuraj musiał być wierny swojemu panu, nie dbając wcale o swoje dobro, czy bezpieczeństwo. Wymagano od niego niezwykłej siły woli, hartu ducha, spokoju umysłu oraz umiejętności rezygnowania z dóbr świata.
  • Samuraj miał w obowiązku bronić innych, zachowywać bezwzględną uczciwość, szczerość i równowagę emocjonalną.
  • Najważniejszym w jego życiu był honor, którego nie wolno mu było splamić. Musiał całe życie rozwijać się i fizycznie i duchowo, doskonaląc drogę samuraja.
  • I jak? Już sięgasz po noże SAI?

Specjalista instruuje,
jak dobrze dbać
o noże Sai marki Global

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • noże ostrz na kamieniach syntetycznych lub ceramicznych; unikaj ostrzałek kółkowych, jeśli marzy Ci się prawdziwie ostry nóż
  • stępiony, czy długo nieużywany nóż Global napraw na gradacjach 240-250 lub 400 punktów
  • dwustronnie ostrzone noże należy szlifować na kamieniach w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej)
  • do krojenia japońskimi nożami używaj desek z drewna np. hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • noże Global SAI przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych lub w stworzonych dla nich blokach szczelinowych
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością i mrożonek
  • noże SAI myj tylko ręcznie, nie wkładaj ich do zmywarki

Produkty, które pasują
do klasycznego noża Gyutoh
z serii Global Sai