Od lat przekonujemy ceniących zdrową kuchnię do gotowania na parze. Ta metoda pozwala zyskać niskokaloryczne, doskonale smakujące, dietetyczne potrawy, którymi nie pogardzą dzieci, wybredni dorośli, czy ludzie o bardzo wrażliwym żołądku.
Belgijska marka Demeyere, tworząc swoje luksusowe naczynia z serii Atlantis, dodała do nich stalowe, perforowane wkłady do gotowania na parze, które zwielokrotniają funkcjonalność 20 cm garnków.
Stalowy wkład otacza silikonowy pierścień, który można zdjąć i dokładnie umyć. Pierścień sprawia, że wkład pewnie i szczelnie osiada na garnku lub na drugim, czy trzecim nawet wkładzie, jeśli postanowiłeś gotować w tzw. wieży.
Wielokrotnie pisaliśmy już o tym, jak wiele zalet ma gotowanie na parze. Jedną z nich jest fakt, że takie potrawy są niezwykle sycące. Jeśli zjesz kawałek ryby, czy mięsa gotowanego na parze, możesz mieć wrażenie, że najadłeś się „po uszy”. Ale nie czujesz się ociężale, bo posiłek był genialnie niskokaloryczny. Co specyficzne, gotowanych na parze potraw możesz zjeść mało, a bardzo szybko się nasycisz.
Do perforowanego wkładu do gotowania na parze możesz dobrać 3 litrowy garnek z serii Atlantis. Możesz skompletować sobie, wg potrzeb, specjalny zestaw: garnek + kilka wkładów. Naczynia Atlantis są tak obmyślone, że da się tu gotować na parze w tzw. wieży. Oznacza to, że możesz zdecydować się na ustawienie jednego na drugim nawet 4 wkładów.
Dla wygody tych, którzy szukają klasycznego połączenia - czyli garnka z pojedynczym wkładem - prezentujemy poniżej cały, stworzony przez producenta zestaw.