Japońskie noże Mcusta Zanmai są stworzone z przeróżnych typów stali i wykonane w różnych technologiach. W efekcie niektóre z linii wymagają nieco odmiennego traktowania. Nie obawiaj się jednak! To całkiem proste. W naszym artykule znajdziesz wszystkie konieczne informacje o tym, jak ostrzyć i dbać o piękne, japońskie noże Mcusta Zanmai.

 

Na czym ostrzyć poszczególne linie japońskich noży Mcusta Zanmai?

Japońskie noże Mcusta Zanmai możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych (które przed użyciem moczy się w wodzie) lub wiele bardziej wytrzymałych kamieniach syntetycznych, czy naturalnych. O ile w przypadku części linii wystarczą Ci kamienie ceramiczne, czy naturalne, o tyle niektóre serie noży Mcusta Zanmai najlepiej ostrzyć na kamieniach syntetycznych.

 

Kiedy wystarczą kamienie ceramiczne?

  1. Linie Classic PRO Zebra i Classic PRO Flame są wycinane laserowo ze stali VG-10. 33-warstwowa konstrukcja ostrza z opracowanej przez producenta stali VG-10 pozwala się perfekcyjne naostrzyć, bo noże są sztywniejsze, bardziej odporne na złamanie i ukruszenie, niż kowalna stal VG-10. Tu warto wykorzystać kamienie do, maksimum, 16 000 gritów.
  2. Linie noży Supreme Hammered i Supreme Ripple oraz Splash Damascus to noże z przekuwanej na zimno stali VG-10. Ponieważ 33-warstwowe ostrza są masywne, możesz wykorzystać kamienie do, nawet, 30 000 gritów.

 

Od razu trzeba podkreślić, że kamienie o gradacjach powyżej 10 000 gritów wyzwolą w opisanych nożach prawdziwą bestię. Stąd - uważaj na palce, jeśli podejmiesz się ostrzenia na tak wysokich gradacjach. Możesz wykorzystać do tego doskonałe kamienie marki Shapton z kolekcji Kuromaku.

 

Musisz też pamiętać, że ręcznie produkowane noże Mcusta Zanmai docierają do Ciebie naostrzone na  bardzo wysokim poziomie. Ale na dobrych kamieniach możesz podnieść ich ostrość nawet i o 3-4 poziomy, co jest ewenementem w przypadku stali VG-10, na której pracują inne kuźnie.


Kiedy warto stosować kamienie syntetyczne?

Linie noży Beyond, Revolution i Ultimate Aranami będą z kolei wymagały jeszcze bardziej zaawansowanych kamieni. Sięgnij po ostrzałki syntetyczne, a przekonasz się, jak genialnie będą kroić Twoje noże Mcusta Zanmai.

W przypadku tych linii noży warto użyć nawet tzw. glass stone marki Shapton, które są super precyzyjne i nieprawdopodobnie twarde (to jedne z najlepszych kamieni syntetycznych świata), a ich ziarnistość sięga nawet 30 000 gritów.

 

Jakie gradacje kamieni służą do tzw. codziennego ostrzenia?

Do klasycznego, tzw. codziennego ostrzenia noży Mcusta (choć ostrzy się je raz na długie tygodnie, czy nawet miesiące) wykorzystaj kamienie o gradacji 1000/3000 (najpierw 1000, potem 3000). I na tym możesz skończyć.

Jeśli z kolei chcesz, by Twoje noże były jeszcze bardziej ostre, sięgnij po gradacje np. 6000 lub 8000. Wtedy noże będą dłużej ostre i wiele skuteczniejsze.

Jeśli, niestety, doprowadzisz swój nóż do takiego stanu, że nie pokroi niczego, wtedy sięgnij po gradacje naprawcze, np., 240 - 800.

 

Ostrzenia na kamieniach nauczysz się w zaledwie kilka chwil. Pomoże Ci w tym nasz film. Zapraszamy do oglądania!

 

 

Na jakich deskach kroić doskonałymi japońskimi nożami Mcusta Zanmai?

Nigdy, przenigdy, nie korzystaj z desek z taniego tworzywa, niech też nie przyjdzie Ci do głowy kroić na szkle, czy metalu. To nie deski, a podkładki pod gorące naczynia.

Dobre japońskie noże Mcusta Zanmai najlepiej zestawić z doskonale wyrezonowanymi deskami z drewna. Ale prawdziwy potencjał noży odkryjesz, krojąc na japońskich deskach Parker Asahi, czy Hasegawa (znajdziesz je w sklepie w kategorii Akcesoria). To deski tworzone po to, by wysokowęglowe stale japońskich noży mogły pokazać, na co je stać.

 

Jak przechowywać noże Mcusta Zanmai?

Japońskie noże Mcusta Zanmai nie mogą trafiać do szuflady z innymi sprzętami kuchennymi, czy utensyliami. Najlepiej przechowywać je na listwach lub pulpitach magnetycznych. Nie polecamy bloków szczelinowych, bo, jeśli będziesz niewprawnie wkładać w blok nóż, ostrze szybko się stępi.

 

Jak myć noże Mcusta Zanmai?

Japońskich noży pod żadnym pozorem nie wolno myć w zmywarce. Po umyciu najlepiej od razu wytrzeć nóż.

 

Do czego nie wolno używać noży Mcusta Zanmai

Japońskie noże nie służą do podważania pokrywek słoików, czy otwierania puszek. Nie wolno nimi kroić kości, czy filetować ryb z dużymi ośćmi. Przy luzowaniu schabu od kości, czy wykrawaniu mięsa z żeberek, uważaj, by ostrze się nie wykrzywiało i nie naprężało. Najbezpieczniej mieć specjalny nóż do mięsa - znajdziesz go w ofercie marki Mcusta Zanmai.

Wspaniałego krojenia!

 

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych, pasjonat japońskich noży

Zdjęcia: Grupa Nas Troje