W świecie producentów naczyń z tytanowymi, nieprzywierającymi powłokami, duńska marka Scanpan bezdyskusyjnie wiedzie prym i z mocą huraganu przeciera szlaki. O ile inni producenci nadal zmagają się z tytanowymi powłokami, które, nawet wzmacniane, stawiają różne ograniczenia, o tyle Scanpan nie boi się już konkurencji, bo jego powłoki są daleko z przodu - są twardsze, trwalsze i odporniejsze. Bo Scanpan odkrył, jak wzmocnić powłoki tytanowe elementami ceramiki. Inni muszą jeszcze sporo nadgonić w tej materii.

Druga kwestia - duński producent wyposaża swoje stalowe naczynia, czyli patelnie, garnki i woki, w tytanowo-ceramiczne powłoki. Nieskończona ilość znanych światowych producentów nadal nie opanowała tej sztuki i implementuje powłoki tytanowe na szkielety z kutego na zimno lub odlewanego eko-aluminium. A Scanpan, po raz kolejny wyrywając się do przodu, zrobił coś, na co konkurencja patrzy z zazdrością.

 

Podobieństwa między seriami naczyń CTX i HaptIQ

Serie naczyń CTX oraz HaptIQ duńskiej marki Scanpan różnią, na pozór, tylko detale. Ale tak naprawdę mamy tu do czynienia z dwoma odrębnymi koncepcjami. Najpierw słowo o podobieństwach między nimi.

Kolekcje patelni, garnków i woków CTX i HaptIQ są zbudowane na bazie dwóch warstw stali, które dzieli potężny, doskonale przewodzący ciepło pas eko-aluminium. Ten zamknięty miedzy stalą wyśmienity dystrybutor ciepła sprawia, że naczynia z linii CTX i HaptIQ rozgrzewają się błyskawicznie, genialnie rozprowadzając ciepło od środka, po brzegi. Dbają o ekonomiczne gotowanie, czy smażenie. Dzięki nim zużywasz minimum energii, gdyż ciepło kierowane jest w głąb przyrządzanych zup, mięs, czy innych potraw, a nie w kierunku kuchni.

Obie serie garnków i patelni Scanpan wyposażone są w 5-warstwowe, nieprzywierające, tytanowo-ceramiczne powłoki o właściwościach antyalergicznych i antybakteryjnych. Obie powłoki są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, mają certyfikat PFOA-Free. Jednak - powłoki Stratanium i Stratanium Plus to dwa różne światy. O tym poniżej.

Obie linie naczyń możesz wstawić do piekarnika, gdzie bezpiecznie pracują w temperaturze do 260 stopni Celsjusza. To też odróżnia sprzęt marki Scanpan od tytanowych naczyń innych producentów, gdzie maksymalne temperatury są niższe (z reguły 220-230 stopni, sporadycznie 250).

 

 

Różnice między nieprzywierającymi naczyniami Scanpan

Scanpan wyraźnie rozróżnił kolekcje „cywilne” od profesjonalnych. I tak CTX należy do grupy patelni i naczyń dedykowanych gotującym w domu. Z kolei seria HaptIQ opracowana, obmyślona i testowana przez kucharzy, dedykowana jest zawodowcom i maniakom kuchni gotującym w domu. CTXa raczej w profesjonalnej kuchnie nie uświadczysz. Dlaczego?

Zasadnicza różnica opiera się tu na nieprzywierających, tytanowo-ceramicznych powłokach. W linii naczyń CTX znajdziesz powłokę Stratanium. Choć ta zaawansowana powłoka jest niezwykle twarda, odporna na ścieranie i uszkodzenia, genialnie się na niej smaży, a konkurencję wyprzedza o, przynajmniej, całą generację, nie stanowi szczytu osiągnięć marki Scanpan.

W serii naczyń HaptIQ Scanpan zastosował jeszcze nowocześniejszą, bardziej zaawansowaną technologicznie powłokę tytanowo-ceramiczną - Stratanium Plus. Ta powłoka jest lekko chropowata, dzięki czemu można na niej wyśmienicie brązowić skórkę mięs i ryb. Tego nie potrafi żadna inna tworzona laboratoryjnie powłoka tytanowa. Brawo dla Scanpana.

Powłoka Stratanium Plus wzmacnia smaki smażonych, duszonych, pieczonych i gotowanych potraw. To zupełnie nieprawdopodobne w świecie tytanowych powłok.

 

Różnice w designie serii naczyń CTX i HaptIQ marki Scanpan

Stylistyka obu serii jest zbliżona, ale kiedy przyjrzysz się dokładnej, okaże się, że obie linie naczyń, CTX i HaptIQ marki Scanpan, różnią się designem. CTX ma satynowaną, szczotkowaną stal, HaptIQ polerowaną, błyszczącą. Obie linie różnią się też pokrywkami - CTX ma szerszy pas stali łączącej się z hartowanym szkłem. W serii HaptIQ ozdobny pas stali na pokrywce został zminimalizowany, by kucharz szybciej i łatwiej był w stanie określić stopień przyrządzenia potrawy.

 

Co wybrać?

Jeśli gotujesz w domu, szukasz niezawodnych, doskonale wykonanych, pięknych, oczywiście bezpiecznych dla zdrowia i produkowanych w Europie (na Jutlandii, w Danii) naczyń, możesz skusić się na piękną linię CTX. Ale jeśli jesteś maksymalistą, kochasz perfekcyjne, wyraziste, wielopoziomowe smaki - linia HaptIQ dostarczy Ci oszałamiających wrażeń.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Scanpan