Ceramiczne kamienie japońskiej marki Shapton zdecydowanie odstają od klasycznych kamieni ceramicznych. To jedne z bardziej trwałych i długowiecznych ostrzałek na świecie. Dzięki opracowanej przez markę Shapton technologii warstwowo nakładanych ścierniw, Twój kamień będzie miał zawsze identyczną moc ostrzenia, niezależnie od tego, ile po długim działaniu się zetrze. To też zupełnie wyjątkowa kwestia w świecie kamieni ceramicznych.
Kolorowe kamienie Kuromaku są nazywane jednymi z najszybszych kamieni do ostrzenia. Faktycznie czas, który musisz poświęcić na ostrzenie noży, jest o 40-50% krótszy w porównaniu z innymi kamieniami ceramicznymi.
Pudełko, w którym dostarczany jest kamień, posłuży Ci jako podstawka pod ostrzałkę. Ma gumowe stopki, więc nie będzie się przesuwać po stole, czy blacie.
Ostrzałki Kuromaku wykorzystasz do przeróżnych typów japońskich noży. Jeśli masz jeden nóż o twardości stali do 67 HRC, kamień ceramiczny Shapton też sobie z nim poradzi. Jeśli jednak w Twojej kolekcji jest więcej noży o twardości od 63 HRC wzwyż lepiej sięgnij po syntetyczne kamienie Shapton.
Kamień Wine o gradacji #5000 gritów stosuje się po kamieniu o gradacji #1000 lub #2000. Kamień #5000 gritów służy kończeniu ostrzenia i rozpoczęciu polerowania noża, co zapewnia długą ostrość klindze Twojego ulubionego sprzętu.
Jeśli życzysz sobie go dodatkowo perfekcyjnie wypolerować i podnieść jego ostrość o kilka klas, sięgnij po kamień #8000.
Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak używać najwyższej klasy kamieni syntetycznych marki Shapton.
Jest coś, co wyróżnia kamienie Kuromaku marki Shapton spośród innych ostrzałek ceramicznych. Moczy się je przez 5 minut tylko i wyłącznie przed 1 użyciem. Później, podczas kolejnego używania, zwilżaj kamień wodą. To wystarczy.
Pamiętaj, że gradacja kamienia Kuromaku opisana jest tylko na papierowej opasce, banderoli na pudełku. Wyrzucisz ją i będziesz musiał sprawdzać w Internecie, jakim kamieniem dysponujesz. Dlatego warto opisać gradację kamienia na pudełku.