Japońskie noże są, co tu dużo mówić, kompletnie niepowtarzalne. Czuć w nich ducha ludzi, którzy kochają to, co robią, a przy tym czują przemożny szacunek i do japońskiej tradycji kucia noży i sił natury, z którymi człowiek jest organicznie związany. Niezwykła kolekcja damasceńskich, 33-warstwowych noży Supreme Ripple, marki Mcusta Zanmai, buduje, z racji specyficznego młotkowania na klindze, skojarzenia z potęgą fal oceanu. Ale nie tych wzburzonych, a łagodnych, spokojnych, wyciszających. I takie jest też krojenie tymi niezwykłymi, japońskimi, perfekcyjnie ostrymi nożami. Chwyć w dłoń noże, które zaprowadzą Cię z zupełnie nowy obszar doświadczeń – i to nie tylko kulinarnych.
Japońskie noże Mcusta Zanmai stanowią w naszym sklepie licznie reprezentowaną grupę. Jednak to i tak wycinek najlepszych z najlepszych noży japońskiego producenta. Wybraliśmy noże najbardziej prestiżowe i znamienite. A ponieważ jest ich dużo, podzieliliśmy je - w filmach i artykułach - na kilka grup, by było Ci łatwiej zorientować się w dorobku japońskiej kuźni Mcusta Zanmai. Poniżej skrót naszej kategoryzacji noży Mcusta Zanmai.
Najdroższa i najbardziej wyrafinowana linia noży to kolekcja Aranami Ultimate. Linia Aranami to prawdziwy fenomen w świecie japońskich noży. Mcusta Zanmai pokazała, że nóż nie musi mieć klasycznego, jednolitego, kutego rdzenia. W tej kolekcji noży rdzeń splatany jest z dwóch typów stali wysokowęglowej, co nadaje mu nieprawdopodobnej ostrości i sztywności.
Tu z kolei znajdziesz kilka linii damasceńskich, 33-warstwowych noży z rdzeniem ze stali VG-10. Dziwery serii Classic Premium Damascus, Classic PRO Flame, Classic Zebra, czy Splash Damascus nigdy nie są takie same. Mcusta Zanmai słynie z tego, że z identycznej stali potrafi wykuć zupełnie odmiennie wyglądające noże. Różny tu jest również materiał rękojeści.
Do trzeciej grupy zaliczyliśmy noże wykute z monobloku stali, czyli takie, które wymagają od kujących je mistrzów nie byle jakiej wprawy. Kuta na zimno stal staje się po skomplikowanej, ręcznej obróbce tak twarda, że te noże bez kłopotu mogą konkurować ostrością z nożami damasceńskimi. To linia Revolution kuta, co ciekawe, jako jedyna ze stali proszkowej.
I ostatnia, choć nie mniej ostra, niż poprzednie, grupa noży, które mają w części damasceńskie, a w części młotkowane ostrza. Młotkowania są, naprawdę, popisowe i, jak przystało na markę Mcusta Zanmai bardzo odmienne od tego, do czego przyzwyczaiła nas konkurencja. Spójrz na linię Supreme Hammered.
Więcej szczegółów na temat noży Mcusta Zanmai znajdziesz w naszych filmach i licznych artykułach poświęconych tej marce.