• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Ginga - Japoński mistrzowski nóż Gyutoh 21 cm, 69 warstw stali ZA-18, Sakai Takayuki

1399
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 399 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Nóż musi inspirować, bo on nie tylko kroi, ale też towarzyszy Ci przez długie lata w kuchennych bojach o lepsze smaki. Dlatego polecamy Twojej uwadze serię japońskich noży Ginga, kuźni Sakai Takayuki. Te intrygujące ostrza powstały zgodnie z odkryciami najnowszej metalurgii, którą Japończycy z maestrią łączą z wielowiekową tradycją ręcznego rzemiosła.
69-warstwowe japońskie noże Ginga, których nazwa znaczy „galaktyka”, kuszą bardzo efektownym, damasceńskim dziwerem. Platerowana kobaltem stal ZA-18 zwiększa ostrość kling i ich odporność na uszkodzenia mechaniczne.
Japońskie noże Ginga, kuźni Sakai Takyuki, mają twardość na poziomie 61-62 HRC, stąd wyśmienita ostrość utrzyma się od 8 do 10 tygodni. Oczywiście, musisz kroić na dobrze dobranych deskach, np. Hasegawa, czy Parker Asahi.
Kiedy nóż Ginga zacznie tracić ostrość, możesz ją łatwo przywrócić, używając kamieni ceramicznych lub syntetycznych.
Rękojeść tych atrakcyjnych, damasceńskich noży Gyutoh powstała z ośmiokątnie obrabianego drewna wenge. Trwałe, odporne na wilgoć, pięknie wybarwiane trzonki czynią z każdego egzemplarza jedyny w swoim rodzaju nóż.
Pozwól nożom Ginga zabrać Cię w międzygalaktyczną podróż w przestrzeń światowych kulinariów.

 

Poniżej znajdziesz film o urzekających nożach Ginga marki Sakai Takayuki. Zapraszamy!

Jak wykorzystasz nóż Gyutoh
Ginga marki Sakai Takayuki

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Tym razem zapraszamy Cię do obejrzenia filmu o damasceńskich, 69-warstowych, mistrzowskich nożach Ginga kuźni Sakai Takayuki. Nowoczesna metalurgia łączy się tu z rzemieślniczą wiedzą kowali z prawdziwego zdarzenia.
  • Daj się porwać precyzyjnemu i eleganckiemu krojeniu.

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża Gyutoh
z kolekcji Ginga

Materiał

  • rdzeń - stal ZA-18
  • na zewnątrz rdzenia - 68 warstw stali ZA-18 wzmacnianej kobaltem
  • rękojeść - drewno wenge

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm
  • waga - 160 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Ginga
w skrócie

  • 69-warstwowe, damasceńskie mistrzowskie noże z platerowanej kobaltem stali ZA-18
  • niezwykle ostre, bardzo odporne na ukruszenia i uszkodzenia mechaniczne
  • twardość stali - 61-62 HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z egzotycznego drewna wenge
  • ostrość - wyśmienita (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Sakai Takayuki
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Ginga

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Gyutoh Ginga?

  • Damasceńskie noże Ginga, kuźni Sakai Takayuki, dotrą do Ciebie już naprawdę wściekle ostre. Ale to i tak punkt wyjścia.
  • Jeśli chcesz zwiększyć ostrość swojego noża, skorzystaj z kamieni o gradacji powyżej 6000.
  • Możesz również polerować japońskie noże Ginga na kamieniach o gradacji 16 000 lub nawet 30 000. To sprawi, że Twoje ostrze będzie przypominało legendarną, japońską katanę z czasów samurajów.
  • Noże Ginga wymagają ostrzenia raz na kilka miesięcy. Użyj kamieni ceramicznych lub syntetycznych najwyższej jakości. Poniżej znajdziesz rekomendowane przez naszego eksperta ostrzałki.
  • Podstawowe ostrzenie wykonasz za pomocą kamieni o gradacji 1000 i 3000.
  • Wybór odpowiednich kamieni do ostrzenia powinien uwzględniać twardość stali noża, którą określa skala HRC.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Ginga

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Damasceński dziwer
na ostrzu, które potrafi
naprawdę dużo

  • Bardzo plastyczny, damasceński dziwer na polerowanych klingach japońskich noży Ginga robi doskonałe wrażenie. Nóż staje się przez to wizualnie zwiewny i lekki.
  • Jednak stal ZA-18, którą wzmocniono kobaltem, przeczy temu wyobrażeniu. Stal ZA-18 jest nie tylko wyjątkowo ostra, ale też niezwykle odporna na uszkodzenia mechaniczne. Przy bardzo cienkiej klindze tnącej, która wyróżnia noże Ginga, trudniej ją wyszczerbić, czy ułamać, niż ostrza kute ze stali VG-10.
  • Wstępnie stal ZA-18 miała konkurować z tradycyjną VG-10-tką, ale po połączeniu z kobaltem okazała się znacznie ją wyprzedzać. Kute ze stali ZA-18 noże Ginga dłużej zachowują ostrość i agresję cięcia.
  • Choć ta stal jest dość „młoda”, może - w wykonaniu mistrzów kuźni Sakai Takayuki - konkurować z niektórymi nożami z rdzeniem ze stali Aogami, czy Shirogami #3.

Ośmiokątna rękojeść
pozwala kroić
i kroić bez końca

  • Drewno wenge, z którego powstały rękojeści damasceńskich, urokliwych noży Ginga, jest niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne. Wytrwa nietknięte zębem czasu przez długie dekady.
  • Ciemna skuwka z bawolego rogu nadaje nożom wytworności.
  • Warto dodać, że ciemna, oktagonalna rękojeść jest bardzo wygodna, choć początkowo, jeśli używałeś noży o klasycznych trzonkach, będziesz musiał się do niej przyzwyczaić. Ale zajmie Ci to zaledwie moment.