• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Iron Kurouchi - Japoński ortodoksyjny nóż Santoku 17 cm, stal Aogami 2 i żelazo, Sakai Takayuki

739
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 739 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Daj się porwać kowalskiemu kunsztowi, gdzie rękodzieło spotyka się z tradycją. Oto japońskie noże Iron Kurouchi renomowanej kuźni Sakai Takayuki. Ręcznie kute ostrza wiernie odwzorowują średniowieczne metody kucia noży.

Rdzeń klingi powstał ze stali Aogami #2 otoczonej kilkoma wieloma żelaza, co nadało dzikości i pierwotnego charakteru tym rdzewnym ostrzom. Uderza tu specyficzna kolorystyka noży. Każdy ma unikalne zabarwienie, od szarego po błękitno-zielone.

Japońskie noże Iron Kurouchi o twardości 63 HRC są niesamowicie ostre przez długi czas. Ostrzenie na kamieniach syntetycznych pozwoli Ci utrzymać perfekcyjną krawędź tnącą przez, co najmniej, 10-12 tygodni. Musisz tylko używać odpowiednich desek do krojenia, np., marek Parker Asahi i Hasegawa.

Oktagonalna rękojeść wyrafinowanych noży Iron Kurouchi powstała z ręcznie szlifowanego drewna orzecha, co dodaje im posmaku luksusu. Każdy nóż jest unikalny.

Wyjątkowe, rzadkie i ostre - to właśnie noże Santoku Iron Kurouchi. Doświadcz kunsztu kowalstwa w jego najczystszej formie. Krojąc nożami Iron Kurouchi kuźni Sakai Takayuki, doświadczasz pasji i tradycji, które są w nich zaklęte.

 

Poniżej obejrzysz film o nieziemsko wyglądających nożach Iron Kurouchi marki Sakai Takayuki. Zapraszamy!

Jak wykorzystasz nóż Santoku 
Iron Kurouchi marki Sakai Takayuki

NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
I PASKI

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Noże jak ze średniowiecznej Japonii – takie skojarzenia cisną się na usta, gdy patrzysz na ostrza Iron Kurouchi marki Sakai Takayuki.
  • Żelazo nadaje tym ostrzom totalnie niepowtarzalnego charakteru. Stal Aogami #2 sprawi, że pokochasz krojenie.
  • Daj się uwieść tym niezwykłym ostrzom.

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża Santoku
z kolekcji Iron Kurouchi

Materiał

  • rdzeń - stal Aogami #2 (Blue Steel #2)
  • na zewnątrz rdzenia - skuwane kilkuwarstwowo żelazo
  • rękojeść - drewno orzecha

Wymiary

  • długość ostrza - 17 cm
  • waga - 129 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Iron Kurouchi
w skrócie

 

  • niezwykłe noże o rdzewnych ostrzach, które z biegiem lat pokryją się patyną
  • japońskie noże ze stali Aogami #2 (Blue Steel #2) i żelaza
  • twardość stali - 63 HRC w skali Rockwella
  • oktagonalna rękojeść z orzecha
  • ostrość - perfekcyjna (8-9/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Sakai Takayuki
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Iron Kurouchi

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Iron Kurouchi?

  • Kuźnia Sakai Takayuki, w której powstały noże Iron Kurouchi, zadbała, by te malownicze klingi miały ekstremalną wręcz ostrość.
  • Noże Iron Kurouchi możesz ostrzyć raz na kilka miesięcy. Skorzystaj z doskonałych kamieni syntetycznych, które poleca nasz ekspert.
  • Podstawowe ostrzenie możesz przeprowadzić na kamieniach o gradacji 1000 i 3000. Ale to raptem początek. Jeśli chcesz zwiększyć ostrość swojego noża, sięgnij po kamienie o ziarnistości wyższej niż 6000.
  • Przy tej jakości stali możesz pójść jeszcze wyżej, używając kamieni o gradacji 16 000 lub nawet 30 000 gritów. To sprawi, że Twój nóż będzie równie ostry jak mityczne miecze samurajów.
  • Przy wyborze odpowiednich kamieni do ostrzenia uwzględnij twardości stali, którą określa się za pomocą skali HRC.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Iron Kurouchi

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Japońskie noże,
którym czas niestraszny,
rdzewne klingi Iron Kurouchi

  • Ostrza noży Iron Kurouchi marki Sakai Takayuki są niezwykłe z kilku powodów. Każde z nich ma inny kolor. Raz ich barwa będzie mocniej intensywna już na samym początku, innym razem będzie się zmieniać wraz z upływem czasu.
  • Te przypominające średniowieczne ostrza klingi pokryją się patyną, więc nie przewidzisz, jak będą wyglądały z biegiem lat.
  • Na pewno staną się w jakimś stopniu zielonkawo-szaro-błękitne. A jeśli będziesz kroił nimi owoce cytrusowe, czy kwaśne warzywa, okażą się jednymi z najbardziej malowniczych noży, jakie widziałeś w życiu.
  • Surowe, niepolerowane ostrza wykończone są w stylu kurouchi („niby czarne”). Zobaczysz na nich rysy, wżerki, ślady po młocie kowalskim. To noże dla buntowników.

Oktagonalna rękojeść,
która jest wygodna,
jak żadna inna

  • Niektórzy krojący boją się oktagonalnych, czyli ośmiościennych rękojeści japońskich noży. Zapewniamy, że nie ma się czym martwić!
  • Japończycy mieli całe wieki na to, by opracować idealne rękojeści. Dlatego, kiedy weźmiesz w dłoń nóż o tak formowanym trzonku, już po chwili poczujesz, że on jest jak stworzony właśnie dla Ciebie.
  • Do tego dochodzi bardzo przyjemne w dotyku drewno orzecha, a nie będziesz chciał przerwać krojenia.