-
PrestiżowaKuchnia.pl
- Japońskie noże kuchenne z pasją wybrane przez eksperta
- Japońskie noże Kanetsune - prawdziwe unikaty w Twojej kuchni
829
zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni:
829 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru
Japońskie noże dla opornych, czyli seria 900 kuźni Kanetsune. Dlaczego opornych? Bo do rękojeści tego noża nie musisz się nijak przyzwyczajać, czy zmieniać swoich upodobań. Kanetsune, niejako na przekór swojej skłonności do bardzo japońskich trzonków noży, zaproponowała tu rękojeść iście zeuropeizowaną. Tak, jakby przyświecała jej idea – „chwyć i krój”. Wzmacniany stalową skuwką i nitami trzonek z mahoniu idealnie wpasuje się w dłoń.
Mocne, wyraziste młotkowane noże z klasycznym, zamglonym wzorem kasumi mają rdzeń z będącej wizytówką Japonii stali VG-10. Osłania go 16 warstw nierdzewnej stali wysokowęglowej.
Noże 900 kuźni Kanetsune mają twardość na poziomie 60-61 stopni HRC, dzięki czemu będą ostre przez, co najmniej, 8-10 tygodni. Musisz tylko pamiętać, by kroić na dobrych deskach (np. japońskich marek Asahi i Hasegawa) i używać wysokiej jakości kamieni do ostrzenia.
Dzięki nożom z kolekcji 900 marki Kanetsune poczujesz, jak Twoje krojenie wywróci się do góry nogami. Spróbuj prawdziwie ostrej Japonii.
Jak wykorzystasz nóż Santoku
900 marki Kanetsune
NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
I PASKI
Obejrzyj film
o japońskich nożach
- Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
- Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
- W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.
Materiał i wymiary
noża Santoku
Kanetsune 900
Materiał
- rdzeń - stal VG-10
- na zewnątrz - 16 warstw nierdzewnej stali wysokowęglowej
- rękojeść - mahoń
Wymiary
- długość ostrza - 18 cm
- waga - 174 g
Produkty
z tej samej serii
- noże ze zeuropeizowanym trzonkiem dla wygody tradycjonalistów
- rdzeń ze stali VG-10 i 16 warstw młotkowanej stali
- twardość stali - 60 - 61 HRC w skali Rockwella
- rękojeść z mahoniu wzmacnianego skuwką i stalowymi nitami
- ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Kanetsune
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży 900
Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
900 marki Kanetsune?
- Stal VG-10 jest wdzięcznym materiałem do ostrzenia. Szybko i łatwo uporasz się z jej ostrzeniem, podnosząc na odpowiednich kamieniach poziom ostrości o, nawet, 2 poziomy w stosunku do tego, jaka była na początku.
- Do ostrzenia noży 900 Kanetsune używaj kamieni ceramicznych (lub, jeśli czujesz nieodpartą chęć, by pójść dalej - kamieni syntetycznych). Polecane przez naszego specjalistę kamienie znajdziesz poniżej.
- Do podstawowego ostrzenia wystarczą Ci gradacje 1000 i 3000. Jeśli chcesz podnieść ostrość noża, sięgnij po kamienie o gradacji od 6000 w górę.
- Japońskie noże z monobloku stali VG-10 z linii 900 możesz wypolerować na gradacjach nawet 16 000.
- Kamienie dobiera się do noży pod kątem twardości stali, którą wyraża skala HRC.
Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!
- Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
- Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
- W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.
Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Kanetsune 900
TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie
O młotkowanej stali
noży 900 Kanetsune,
innej od reszty
- Stworzyć charakterystyczne, mocne, wyraziste młotkowanie na zaledwie 16 warstwach stali otulających rdzeń, to niełatwa sztuka.
- Jeśli porównasz młotkowanie, nazywane Tsuchime, w przypadku serii noży 900 Kanetsune z młotkowaniem innych, np., 33-warstwowych noży konkurencyjnych kuźni, od razu spostrzeżesz, że tu ślady młota na ostrzu są bardziej brutalne, głębsze i większe. To świadczy o potędze stali otulającej rdzeń i maestrii kucia.
- Co niezwykłe, nawet sam damasceński dziwer jest tu mocniej zarysowany, niż na podobnie wyglądających nożach konkurencji.
Elegancja mahoniu,
czyli rękojeść,
która musi się podobać
- Ręcznie polerowany mahoń ma dwoistą naturę. Z jednej strony jest nieziemsko twardy, bardzo odporny na czynniki zewnętrzne, więc świetnie sprawdza się w roli rękojeści noży. Z drugiej jest gładki, jedwabisty w dotyku. Trzyma się go w dłoni z prawdziwą przyjemnością.
- Mocy rękojeści nadają bardzo charakterystyczne dla europejskich noży potrójne nity i stalowa skuwka.
- Jedyne, czego nam w tej linii brakuje, to charakterystycznego logo producenta - przypominającego maskę samuraja. Logo wykańcza oktagonalne, tradycyjne trzonki innych linii noży Kanetsune.