• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Byakko - Japoński nóż do sushi i owoców morza Sakimaru 30 cm, stal Shirogami #1, Sakai Takayuki

3399
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 3 399 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Kulinarni artyści, zafascynowani tajemnicą precyzyjnych cięć, uznają ręcznie kute noże Byakko kuźni Sakai Takayuki za szczyt kowalskiego rzemiosła. I nie mylą się ani odrobinę, bo te niezwykłe, ręcznie kute ostrza pozwolą Ci kroić tak cieniuśkie plastry ryb i mięs, że poczujesz się niczym prawdziwy sushi master.

Tworzone ręcznie z niezwykłą starannością, jednostronnie ostrzone, rdzewne noże do sushi i sashimi, emanują perfekcją, wyczuwalną już od pierwszego przeciągnięcia po delikatnym mięsie ryb, czy owoców morza.

Tu każdy detal noża świadczy o wielkiej pasji i miłości człowieka do swojej pracy. Prestiżowa stal Shirogami #1, uznawana za wizytówkę kowalstwa z najwyższej półki, ma twardość 61-62 HRC. Przy jednostronnie ostrzonej klindze nóż jest naprawdę szokująco ostry. Możesz podejść do niego z ostrzałkami nawet i po 10-12 tygodniach. Rzecz jasna, tak doskonałe noże muszą kroić na wyśmienitych deskach, np. japońskich marek Hasegawa, czy Asahi.

Luksusowa seria noży Byakko kuźni Sakai Takayuki to przejaw klasycznego, pradawnego rzemiosła. Nóż Sakimaru kusi ręcznie obrabianą i pasowaną rękojeścią z hebanu wykończoną skuwką z bawolego rogu. Ekskluzywności nożowi Byakko dodaje drewniana saya.

Kuźnia Sakai Takayuki od zawsze deklaruje wierność idei kucia najdoskonalszych noży z prawdziwego zdarzenia. Mistrzowie kowalstwa z Sakai nieustannie dążą do stworzenia absolutnie perfekcyjnego ostrza, które pozwoli najbardziej zaawansowanym kucharzom i entuzjastom sushi, czy owoców morza przekraczać granice swojej kulinarnej maestrii. Dołącz do tego szacownego grona.

Jak wykorzystasz nóż Sakimaru
Byakko marki Sakai Takayuki

NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI

NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB

NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI

Materiał i wymiary
noża Sakimaru
z kolekcji Byakko

Materiał

  • okuta żelazem stal Shirogami #1
  • rękojeść - drewno hebanu
  • skuwka - bawoli róg

Wymiary

  • długość ostrza - 30 cm
  • waga - 231 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Byakko
w skrócie

  • ostrzony jednostronnie, rdzewny nóż do sushi i sashimi
  • ekskluzywna stal Shirogami #1 (White Paper Steel) z ręcznym grawerem
  • twardość stali 61-62 HRC w skali Rockwella
  • ośmiokątna rękojeść z malowniczego drewna hebanu
  • w zestawie saya, czyli drewniana pochwa na nóż
  • nóż dedykowany osobom praworęcznym
  • ostrość - wyśmienita (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Sakai Takayuki
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Byakko

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Byakko
kuźni Sakai Takayuki?

  • Japońskie noże Byakko kuźni Sakai Takayuki dotrą do Ciebie już fantastycznie ostre. Ale to i tak punkt wyjścia, bo stal Shirogami #1, z której wykonano rdzeń noża, pozwala podbić ostrość o, co najmniej, 2-3 klasy.
  • Jeśli chcesz zwiększyć ostrość swojego noża, skorzystaj z kamieni o gradacji powyżej 6000.
  • Możesz również polerować japońskie noże Byakko kuźni Sakai Takayuki na kamieniach o gradacji 16 000 lub nawet 30 000 gritów. To sprawi, że Twoje ostrze będzie przypominało legendarną, japońską katanę.
  • Używaj doskonałej jakości kamieni ceramicznych lub syntetycznych, np. Kasumi, czy Shapton.
  • Proces ostrzenia noży jednostronnie szlifowanych to wyższy etap ostrzenia japońskich noży. To rytuał, który wykonuje się z odpowiednim namaszczeniem.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Podstawy ostrzenia noży jednostronnych są bardzo zbliżone do noży dwustronnie ostrzonych.
  • Obejrzyj film o szkole ostrzenia noży dwustronnych. Najpierw naucz się ostrzyć tego typu noże.
  • Potem przejdź do ostrzenia noży jednostronnie ostrzonych. Zachowaj proporcje 90:10 (9 ruchów po stronie ostrza i 1 z drugiej strony klingi).

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Byakko Sakai Takayki

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Stal Shirogami -
niby znana,
a cały czas zaskakuje

  • Nawet duże, potężne kuźnie wycofują się obecnie z kucia noży z klasycznych, wysokowęglowych stali, bo wymagają niespiesznego, rzemieślniczego podejścia. Wieloetapowy proces jej obróbki, hartowania, kucia i odpuszczania w kuźni Sakai Takayuki urósł do rangi celebrowanego ceremoniału.
  • Ze stali Shirogami #1 może powstać zarówno produkowany masowo nóż albo wyrafinowane, pełne temperamentu i japońskiego ducha ostrze.
  • W kuźni Sakai Takayuki mistrzowie tworzą ze stali Shirogami #1 naprawdę wykwintne noże znacznie wykraczające poza „tabelkowe” parametry materiału.
  • By stal Shirogami w jednostronnie ostrzonych nożach Byakko kuźni Sakai Takayuki była idealna przez dekady, kowale otaczają ją warstwami żelaza. Znowu krok dalej w stosunku do tego, co robią inni.
  • Rdzewna stal będzie zmieniać kolor, więc przecieraj ostrze od czasu do czasu odpowiednimi olejkami, np. kameliowym.

Ośmiokątna rękojeść
i nie wypuścisz noża
z ręki przez całe godziny

  • Drewno hebanu, z którego powstały rękojeści minimalistycznych, mistrzowskich noży Byakko, jest niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne. Nie rozwarstwia się, nie pęcznieje. Wytrwa nietknięte zębem czasu przez długie dekady (czy nawet i setki lat!).
  • Ciemna skuwka z bawolego rogu sprawia, że noże wyglądają bardzo egalitarnie.
  • I, uprzedzając wszelkie wątpliwości - od razu zapewnimy, że oktagonalna rękojeść idealnie wpasowuje się w dłoń.
  • Kształt trzonka liczy sobie już całe wieki, więc możesz zaufać wielu pokoleniom krojących.