Kulinarni artyści, zafascynowani tajemnicą precyzyjnych cięć, uznają ręcznie kute noże Byakko kuźni Sakai Takayuki za szczyt kowalskiego rzemiosła. I nie mylą się ani odrobinę, bo te niezwykłe, ręcznie kute ostrza pozwolą Ci kroić tak cieniuśkie plastry ryb i mięs, że poczujesz się niczym prawdziwy sushi master.
Tworzone ręcznie z niezwykłą starannością, jednostronnie ostrzone, rdzewne noże do sushi i sashimi, emanują perfekcją, wyczuwalną już od pierwszego przeciągnięcia po delikatnym mięsie ryb, czy owoców morza.
Tu każdy detal noża świadczy o wielkiej pasji i miłości człowieka do swojej pracy. Prestiżowa stal Shirogami #1, uznawana za wizytówkę kowalstwa z najwyższej półki, ma twardość 61-62 HRC. Przy jednostronnie ostrzonej klindze nóż jest naprawdę szokująco ostry. Możesz podejść do niego z ostrzałkami nawet i po 10-12 tygodniach. Rzecz jasna, tak doskonałe noże muszą kroić na wyśmienitych deskach, np. japońskich marek Hasegawa, czy Asahi.
Luksusowa seria noży Byakko kuźni Sakai Takayuki to przejaw klasycznego, pradawnego rzemiosła. Nóż Sakimaru kusi ręcznie obrabianą i pasowaną rękojeścią z hebanu wykończoną skuwką z bawolego rogu. Ekskluzywności nożowi Byakko dodaje drewniana saya.
Kuźnia Sakai Takayuki od zawsze deklaruje wierność idei kucia najdoskonalszych noży z prawdziwego zdarzenia. Mistrzowie kowalstwa z Sakai nieustannie dążą do stworzenia absolutnie perfekcyjnego ostrza, które pozwoli najbardziej zaawansowanym kucharzom i entuzjastom sushi, czy owoców morza przekraczać granice swojej kulinarnej maestrii. Dołącz do tego szacownego grona.
NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Sakai Takayuki
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Byakko
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie