• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Miedź i mosiądz w jednej królują kuchni - seria naczyń VIP De Buyer

Jeśli staniesz się dumnym posiadaczem ekskluzywnej serii miedzianych naczyń VIP, słynnej francuskiej marki De Buyer, poczujesz, co tak naprawdę znaczy gotowanie w naczyniach klasy Premium. Te przepięknie wykonane - w dużej mierze z udziałem człowieka - garnki, rondle i patelnie należą do najbardziej prestiżowej kolekcji francuskiej marki. Tu miedź łączy się z mosiądzem, dając wysmakowany estetycznie efekt. Ta egalitarna seria naczyń doceniania jest przez największe sławy świata kulinariów i wszystkich pasjonatów kuchni, którzy chcą gotować w mistrzowskim stylu.

Miedziane głębokie patelnie kupuje się raz na 100 lat

Naczynia miedziane i pseudo-miedziane, czyli jak mądrze wydać pieniądze

Jak skutecznie wyczyścić naczynia z polerowanej miedzi? 4 metody

Poznaj luksusowe linie francuskich miedzianych naczyń De Buyer

Wygrzewanie miedzianych naczyń w 7 krokach

Jaka patelnia najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Zalety miedzianych naczyń - kup raz i na zawsze, dla pokoleń

Jak rozróżnić prawdziwe miedziane naczynia od ich podróbek?

Co wyróżnia patelnie z miedzi?

Jedna z najsłynniejszych marek świata kulinariów, firma De Buyer, znana ze swoich wyśmienitych miedzianych garnków i patelni, kusi miłośników wyrafinowanego gotowania swoimi głębokimi patelniami. Niezwykłość miedzi, jako materiału tworzącego naczynia, znana jest i ceniona od wieków. Miedź genialnie szybko przewodzi ciepło i nieprawdopodobnie długo je trzyma. Na dodatek – miedź, jako materiał niezwykle prosty, fenomenalnie wręcz nadaje się do duszenia, smażenia i zapiekania potraw przy zastosowaniu przeróżnych technik, które wzmacniają aromat i smak, nie szkodząc przy tym samemu materiałowi, czyli miedzi. Bo, trzeba wiedzieć, że francuskie, miedziane patelnie De Buyer wytrzymują gigantyczne wręcz temperatury. Inna patelnia na ich miejscu dawno by się przegrzała, czy nawet wypaczyła, tracąc, oczywiście, wszelkie zdolności do smażenia, czy duszenia.

Stalowe wnętrza głębokich, miedzianych patelni De Buyer

Za tą doskonałą termiczną właściwością miedzi i mechaniczną jej trwałością podąża, niestety, jeden mankament – sama miedź, poddana wysokim temperaturom, zbyt mocno i szybko reagowałaby z potrawami. Trudno byłoby wtedy nazywać je zdrowymi. Ale i na to De Buyer znalazł remedium. Tworzy obecnie miedziano-stalowe naczynia, których trzon i szkielet stanowi miedź, a wnętrze wykonane jest ze stali szlachetnej. Proporcje są tu rozłożone bardzo przemyślnie – głębokie patelnie stworzone są w 90% z miedzi i w 10% z luksusowej, kwasoodpornej, bezpiecznej dla zdrowia stali szlachetnej. Więc – i wilk syty (bo patelnie nie straciły swoich doskonałych właściwości termicznych i  genialnej, legendarnej już odporności mechanicznej) i owca cała (bo potrawy przyrządza się na stali, która nie emituje żadnych szkodliwych substancji w głąb potraw).

Głębokie patelnie De Buyer, zarówno te z prostymi ściankami – nazywane patelniami szefa kuchni, jak i przypominające formą miski z długimi uchwytami – czyli kronikalne patelnie sauté, choć wymyślone dla potrzeb profesjonalnej kuchni, okazały się wynieść smażenie i duszenie na rewolucyjne wyżyny. Stały się przełomem w domowej kuchni. Głębokie patenie pozwalają na nieskończone wręcz możliwości kulinarnych kreacji – od mięs, przez zapiekanki, sosy, musy, polewy itp. Więcej o funkcjonalności głębokich patelni De Buyer przeczytasz w naszych artykułach.