Odkryj japońskie kowalstwo w najczystszej postaci. Przed Tobą unikatowe, niezwykle rzadkie, ręcznie kute noże Homura Guren mistrza Itsuo Doi z kuźni Sakai Takayuki.
Rdzeń japońskich noży Homura Guren powstał ze stali Aogami #2 okutej warstwami strukturyzowanego żelaza. Noże wyglądają, jakby były oklejone zaschniętym błotem. I to skojarzenie nie jest od rzeczy, bo w trakcie kucia błoto na ostrzu się pojawia. O tym poniżej.
Homura Guren to ekstremalnie ostre, rdzewne noże z duszą, zrodzone z pasji i poświęcenia, przekształcone w dzieła sztuki. Perfekcyjnie ostre (twardość stali wynosi do 63 HRC w skali Rockwella), pozwalają ostrzyć się raz na 10-12 tygodni. Pamiętaj tylko, by używać kamieni syntetycznych, a do krojenia japońskich desek Asahi lub Hasegawa.
Rękojeść noża Gyutoh, wykonana z opalanego dębu, dodaje mu nuty elegancji, tonując nieco dzikość klingi w stylu pół-kurouchi.
Mistrzowskie, ręcznie kute noże Homura Guren to prawdziwe skarby. Ze względu na swoją rzadkość są dedykowane największym miłośnikom krojenia, ludziom niepospolitym. Jesteś gotowy, by przeżyć tę niepowtarzalną przygodę?
Poniżej znajdziesz film o wyśmienitych nożach Homura Guren marki Sakai Takayuki. Zapraszamy!
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Sakai Takayuki
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Homura Guren
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie