• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Homura Guren - Japoński, tradycyjny mistrzowski nóż kucharza Gyutoh 22,5 cm, stal Aogami 2 i żelazo, Sakai Takayuki

1959
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 959 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Odkryj japońskie kowalstwo w najczystszej postaci. Przed Tobą unikatowe, niezwykle rzadkie, ręcznie kute noże Homura Guren mistrza Itsuo Doi z kuźni Sakai Takayuki.

Rdzeń japońskich noży Homura Guren powstał ze stali Aogami #2 okutej warstwami strukturyzowanego żelaza. Noże wyglądają, jakby były oklejone zaschniętym błotem. I to skojarzenie nie jest od rzeczy, bo w trakcie kucia błoto na ostrzu się pojawia. O tym poniżej.

Homura Guren to ekstremalnie ostre, rdzewne noże z duszą, zrodzone z pasji i poświęcenia, przekształcone w dzieła sztuki. Perfekcyjnie ostre (twardość stali wynosi do 63 HRC w skali Rockwella), pozwalają ostrzyć się raz na 10-12 tygodni. Pamiętaj tylko, by używać kamieni syntetycznych, a do krojenia japońskich desek Asahi lub Hasegawa.

Rękojeść noża Gyutoh, wykonana z opalanego dębu, dodaje mu nuty elegancji, tonując nieco dzikość klingi w stylu pół-kurouchi.

Mistrzowskie, ręcznie kute noże Homura Guren to prawdziwe skarby. Ze względu na swoją rzadkość są dedykowane największym miłośnikom krojenia, ludziom niepospolitym. Jesteś gotowy, by przeżyć tę niepowtarzalną przygodę?

 

Poniżej znajdziesz film o wyśmienitych nożach Homura Guren marki Sakai Takayuki. Zapraszamy!

Jak wykorzystasz nóż Gyutoh
Homura Guren marki Sakai Takayuki

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Jeśli ciągnie Cię do ręcznie tworzonych noży, wykorzystujących kowalskie techniki rodem ze średniowiecznej Japonii, na pewno oczarują Cię noże Homura Guren kuźni Sakai Takayuki.
  • Poznaj ich tajemnice wraz z naszym ekspertem.

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża Gyutoh
z kolekcji Homura Guren

Materiał

  • rdzeń - stal Aogami #2 (Blue Steel #2)
  • na zewnątrz rdzenia – skuwane strukturyzowane żelazo
  • rękojeść - drewno opalanego dębu

Wymiary

  • długość ostrza - 22,5 cm
  • waga - 230 g

Nóż Homura Guren
w skrócie

  • noże tworzone ręcznie przez mistrza Itsuo Doi
  • na ostrzu rzemieślnicza pieczęć i pieczęć pola (o nich poniżej)
  • japońskie noże ze stali Aogami #2 (Blue Steel #2) i żelaza
  • twardość stali - do 63 HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z opalanego dębu
  • ostrość - perfekcyjna (8-9/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Sakai Takayuki
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Homura Guren

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Homura Guren?

  • Kuźnia Sakai Takayuki, znana z niepowtarzalnych noży Homura Guren, przykłada ogromną wagę do tego, by spełnić Twoje marzenia o wyjątkowej ostrości.
  • Nóż Homura Guren możesz ostrzyć raz na kilka miesięcy. Do ostrzenia wykorzystaj najwyższej jakości kamienie syntetyczne. Polecane przez naszego eksperta ostrzałki znajdziesz poniżej.
  • Do podstawowego ostrzenia wykonasz kamienie o gradacji 1000 i 3000.
  • Jeśli zamierzasz zwiększyć ostrość swojego noża, użyj kamieni o gradacji powyżej 6000.
  • Możesz także polerować japońskie noże na kamieniach o gradacji 16 000 lub nawet 30 000, co sprawi, że Twój nóż stanie się równie ostry jak mityczne miecze samurajów.
  • Dobór odpowiednich kamieni do ostrzenia powinien uwzględniać twardość stali noża, którą określa skala HRC.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Homura Guren

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

O stali, błocie na
rdzewnym ostrzu
i mistrzu maksymaliście

  • W kuźni Sakai Takyuki pracują wyłącznie mistrzowie rozkochani w swoim nielekkim rzemiośle. Oni nie idą do pracy. Oni pojawiają się w kuźni po to, by się spełniać i tworzyć prawdziwe arcydzieła.
  • Rdzewny nóż Homura Guren kuty jest przez jedną ze sław kuźni Sakai Takyuki, mistrza Itsuo Doi, który szczyci się tytułem mistrza tradycyjnego kowalstwa. Ten człowiek kultywuje ponad 600-letnią tradycję rzemiosła ze słynnego regionu Sakai.
  • W trakcie procesu hartowania na nożu pojawia się warstwa błota, które pomaga równomiernie rozłożyć temperaturę na całym ostrzu. Błoto pozwala też szybciej chłodzić stal i likwiduje pęcherzyki powietrza. Co niezwykłe, strukturalne żelazo na wykutej już klindze noży Homura Guren wygląda… jak zaschnięte błoto…

Ostrza z dwoma pieczęciami,
czyli głęboki ukłon
w stronę przeszłości

  • Mistrz Itsuo Doi, kowal w trzecim pokoleniu, zdobył sobie prawo do wybijania na kutych przez siebie nożach własnej pieczęci. To nie byle jaki zaszczyt.
  • Z drugiej strony ostrza japońskiego noża Homura Guren znajdziesz specyficzny, dziwny romb. To, tzw. pieczęć pola uprawnego. Wybijania jest na nożach, które kute są według reguł starożytnego, japońskiego kowalstwa z rejonu Sakai.
  • Pieczęć pola gwarantuje, że proces technologiczny tworzenia tych unikatowych noży jest identyczny, jak przed wiekami. Nie uświadczysz tu żadnych nowoczesnych metod, czy zabiegów metalurgicznych. Stal, kowadło, ogień i talent mistrza. Tyle ma wystarczyć do stworzenia genialnego ostrza.

Oktagonalna rękojeść,
której nie chce się
wypuścić z dłoni

  • Rękojeści z oktagonalnie ciętego, podpalanego dębu są, co jest klasyką w przypadku japońskich noży, genialnie wręcz wygodne.
  • Wytworne, pięknie cieniowane drewno nadaje nożowi Homura Guren wytworności i dostojeństwa.
  • Przy okazji naturalne drewno łagodzi nieco dzikość i pierwotną surowość okutego żelazem, rdzewnego ostrza noża dla najbardziej wymagających miłośników kuchni.