• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Granat letniego nieba w Twojej kuchni - żeliwne naczynia Staub

Znasz smaki potraw przyrządzanych w luksusowych, żeliwnych naczyniach Staub? Jeśli nie, masz sporo do odkrycia. Z jednej strony trochę Ci zazdrościmy, bo czeka Cię niezapomniany, nieziemski pierwszy raz. Z drugiej jednak trochę też nam Cię żal, bo nie wiesz, co tracisz dzień po dniu. Francuskie, doskonałej jakości żeliwne garnki, woki i patelnie z kolekcji Dark Blue, które pokrywa połyskliwa glazura nakładana znaną ze starożytności metodą majolika, mają kolor głębokiego granatu letniego nieba. Gotowanie, smażenie, duszenie i pieczenie w takich wyposażonych w nieprzywierającą powłokę żeliwnych naczyniach to czysta rozkosz.

Chcesz spróbować potraw marzeń? Sięgnij po żeliwne naczynia Staub

Wygrzewanie żeliwnych garnków i patelni - 2 proste metody

Ostrzegamy, jak nie wygrzewać żeliwnych naczyń

Jak upiec chleb w żeliwnym garnku Staub?

Żeliwne naczynia Staub - one się nie kończą i służą do wszystkiego

Naczynia dla alergików, czyli czego unikać, a z czego możesz korzystać

Brytfanno-garnek, garnko-brytfanna, czyli niezwykle uniwersalne naczynia

Jak już napisaliśmy - żeliwne brytfanny Staub, które pokrywa doskonałej jakości powłoka zapobiegająca przywieraniu, spełnią się zarówno w roli naczynia do pieczenia, jak i gotowania. I nie ma zupełnie, najzupełniej znaczenia, co życzysz sobie w nich przygotować, bo żeliwo Staub potrafi zrobić, dosłownie, wszystko. Od pieczeni, zapiekanek, przez zupy, po sosy, ciasta, czy nawet delikatne desery. Można w nim serwować lody, jeśli ktoś ma na to ochotę. Można też potraktować żeliwny, owalny garnek jako przenośną lodówkę – wstawiasz do środka butelki piwa, czy lemoniady, obsypujesz je kostkami lodu, a żeliwo długo podtrzymuje temperaturę. Sprawdziliśmy. Działa.

Wiele zalet żeliwnych naczyń Staub

Żeliwne brytfanny, czy owalne garnki (jak kto woli) pozwolą Ci przygotować potrawy o wyśmienitym smaku i nadzwyczajnym aromacie. Żeliwo ma taką intrygującą właściwość - wzmacnia smaki potraw. To prawdziwe przeżycie, spróbować pieczeni, chleba, czy zupy z żeliwnego garnka. Masz wrażenie, że wszystko smakuje trzy razy mocniej, wyraźniej i ciekawiej. Bo tak właśnie jest.

Dodatkowo - w przypadku żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub genialnie sprawdzają się też doskonale nawilżające potrawę pokrywki. Zostały obmyślone przez kucharzy z gwiazdkami Michelin’a, więc mistrzów nad mistrzami. Specjalne wypustki w pokrywkach sprawiają, że para skrapla się równomiernie i spada (niczym deszcz) na każdy centymetr kwadratowy potrawy. Również dzięki temu zabiegowi żeliwo generuje smaki, o jakich wielu się nie śniło.

Wada, która nie jest wadą - ciężar owalnych garnków, czyli brytfann Staub

Europejczycy nie wpadli (na razie) na pomysł, jak stworzyć lekkie żeliwne naczynia. Potrafią to Japończycy. Europejskie żeliwne garnki, które są warte uwagi, czyli nie stworzono ich z niewiadomego pochodzenia, podejrzanego materiału, są ciężkie. I tyle. Ale za to mamy gwarancje, że wytrwają z nami przez całe dekady, albo i całe życie. Nie jest dla nikogo zaskoczeniem, że  żeliwne naczynia Staub przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Niektórzy twierdzą, że potężna, a czasem wręcz szokująca waga żeliwnych naczyń dyskwalifikuje je. Szkoda wielka, bo do wagi można się przyzwyczaić. Chyba, że ktoś ma problemy zdrowotne, które nie pozwalają używać tak ciężkich naczyń. Ale i tu jest rozwiązanie - można sięgnąć po japońskie żeliwne garnki Unilloy.

Jeśli masz chrapkę na żeliwo, a boisz się, czy Twój wybór jest trafiony…

…dzwoń, pisz, pytaj, bo wiemy o żeliwie Staub niemal wszystko. Testujemy je od długich lat, przygotowaliśmy w okrągłych i owalnych garnkach i brytfannach niemal wszystkie najbardziej popularne potrawy. I chętnie podzielimy się naszą wiedzą.

A jeśli masz do nas, do Cieszyna, niedaleko, wpadnij do studio, a będziesz mógł wypróbować genialne naczynia Staub.