Wyjątkowym w przypadku luksusowych naczyń klasy Super Premium jest to, że po pierwszym kontakcie przepada się z kretesem. Trudno sobie wręcz wyobrazić, że ktoś, kto wybrał dla siebie piękne miedziane patelnie, czy garnki belgijskiej marki Falk, nie chciałby o nie dbać. To przychodzi wręcz automatycznie i, co ciekawe, nie jest wcale trudne. Nasz artykuł przybliży Ci kilka podstawowych zasad, których musisz się trzymać, by Twoje miedziane naczynia przetrwały całe dekady.

Wiele z tych informacji znajdziesz przy każdym produkcie marki Falk. Tu zbieramy je w całość i dodajemy jeszcze kilka nowych.

A jeśli lubisz przekaz wizualny - zapraszamy Cię serdecznie do naszych filmów, w których pokazaliśmy wszystko, co powinieneś wiedzieć o naczyniach Falk.

 

Po pierwsze - miedź myj zawsze ręcznie

Jeśli miedziana patelnia, czy garnek z miedzi trafią do zmywarki, możesz się z nimi, zasadniczo, pożegnać. To powinno Ci wystarczyć za ostrzeżenie. Przekaż rodzinie, by pamiętała o tym bardzo istotnym obostrzeniu.

Nie musisz się obawiać, że spędzisz nad zlewem dużo czasu. Kilka chwil wystarczy, by miedziano-stalowe naczynia doprowadzić do niemal sterylnej czystości. Wewnętrzna warstwa – czyli stal naczyń Falk -  jest idealnie gładka, myje się ją zaledwie moment.

Do mycia używaj delikatnych, miękkich gąbek, czy myjek. Nigdy nie stosuj drucików, czy szorstkich zmywaków, bo porysujesz sobie naczynia.

 

Kiedy coś przywrze do dna, czy ścianek…

Jeśli coś przywrze do patelni, czy garnka, nie szoruj ich, a odmocz. Możesz to zrobić na dwa sposoby. Jeżeli miedziane naczynie Falk jest jeszcze letnie, czy lekko ciepłe, wlej do niego wody z dodatkiem płynu do naczyń i zostaw na kilka minut. Potem umyj. Wszystko zejdzie samo.

Jeśli jednak garnek, czy patelnia jest bardzo zabrudzona, a przy tym zimna, wlej do niej wody, postaw naczynie na kuchence, nagrzej je lekko, a tłuszcz rozpuści się w gorącej wodzie. Wtedy umyj patelnię z dodatkiem płynu do naczyń.

 

Czyszczenie miedzi

W przypadku naczyń Falk odpada mozolny proces polerowania miedzi. Producent poszedł w innym kierunku - wszystkie jego naczynia są satynowane na zewnątrz, nie łapią odcisków palców. Nie zmienia to jednak faktu, że miedź i tak będzie się utleniać, bo taka jej natura. Po latach używania może pokryć się patyną i zmienić kolor.

Do czyszczenia miedzi służą specjalne gąbki Scotch Bride. Taką gąbkę dostaniesz od nas w prezencie. Możesz również czyścić miedź specjalnymi preparatami, mleczkami, czy pastami. Pamiętaj tylko, żeby jej nie szorować.

 

Czyszczenie i konserwacja żeliwnych uchwytów

Kolekcja naczyń Classic Falk ma piękne, ręcznie szlifowane i mocowane żeliwne uchwyty. Mankament - nagrzewają się, ale można im to wybaczyć, bo wyglądają wprost magicznie. Naprawdę rasowo.

Od czasu do czasu przetrzyj żeliwne uchwyty olejem roślinnym, zostaw na kilka minut, po czym wytrzyj papierowym ręcznikiem. Ot, cała filozofia.

Stalowych uchwytów naczyń z innych kolekcji Falk nie musisz konserwować. Możesz wyczyścić je preparatem do stali.

 

Miedziane naczynia Falk lubią olej

Kiedy w Twojej kuchni zagoszczą luksusowe naczynia marki Falk, zagości w niej też odrobina dobrego oleju. Będzie Ci potrzebny nie tylko do smażenia, ale i do wstępnego wygrzania patelni i jej późniejszej konserwacji.

Pierwsze wygrzanie miedzianych naczyń Falk jest bardzo istotne. Nie wolno tego etapu pomijać. Wlej na patelnię, czy do garnka nieco oleju (szklankę, dwie). Ścianki przetrzyj olejem, tak, by nie były suche. Podgrzej naczynie Falk do 180 stopni (w określeniu temperatury pomoże Ci, np., pirometr) i wygrzewaj olej około minuty. Potem ostudź naczynie, wylej olej, a patelnię, czy garnek umyj i wytrzyj.

Od czasu do czasu możesz również przetrzeć olejem jadalnym stal wewnątrz naczynia, kiedy umyjesz i wysuszysz garnek, czy patelnię.

 

Jak gotować w miedzianych naczyniach Falk?

Miedź nie lubi być przegrzewana w bardzo wysokich temperaturach. Dlatego korzystaj z mniejszych mocy palnika. Dzięki temu, że miedź świetnie absorbuje ciepło, doskonale długo je zatrzymuje i prefekcyjnie kieruje w głąb przyrządzanych potraw, możesz gotować, smażyć, dusić i zapiekać z użyciem minimalnej ilości energii. Dla przykładu - jeśli na klasycznej stalowej patelni przyszłoby Ci smażyć coś z w temperaturze 220-230 stopni, miedziano-stalowa patelnia Falk potrzebuje zaledwie ok. 180-190 stopni, by przyrządzić potrawę szybciej i smaczniej.

Pamiętaj też, żeby dodawać sól do gotującej się już wody, bulionów, czy sosów, wtedy na dnie naczynia nie pojawią się białe plamy, które oznaczają, że sól nie rozpuściła się w całości.

Nie przetrzymuj też w miedziano-stalowych naczyniach bardzo kwaśnych lub słonych potraw, bo mimo warstwy stali naczynia Falk mogą zbyt szybko reagować z tego typu potrawami.

 

A jeśli masz jakieś pytania, wątpliwości, czy chcesz dowiedzieć się więcej o miedzianych naczyniach Falk, dzwoń lub pisz. Chętnie pomożemy.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych

Zdjęcia: Grupa NasTroje