• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Szmaragdowy skarb w kuchni - żeliwne naczynia Basil Green Staub

Wyrafinowana, pełna magicznego czaru jest seria żeliwnych naczyń Basil Green, francuskiej marki Staub. Pięknie wybarwiane, szmaragdowo-zielone garnki, woki i głębokie patelnie mają wewnątrz nieprzywierającą, porcelanową powłokę. Gotowanie, duszenie, pieczenia i zapiekanie oraz smażenie w tych żeliwnych cudach to prawdziwe przeżycie godne najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Zakosztuj luksusu gotowania w naczyniach, które potrafią zdziałać cuda.

Żeliwne patelnie potrafią codziennie zaskakiwać

Wygrzewanie żeliwnych garnków i patelni - 2 proste metody

Ostrzegamy, jak nie wygrzewać żeliwnych naczyń

Żeliwna patelnia Chistera Staub - świetna na kuchence, wybitna w piekarniku

Jaka patelnia najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Wysokiej klasy żeliwo i powłoka nieprzywierająca - czyli co wyróżnia patelnie Staub

Żeliwne patelnie Staub są ciężkie. A to dowód na to, że mamy do czynienia z prawdziwym żeliwem najwyższej klasy. Nie ma w nim pęcherzyków powietrza, surówka nie jest zanieczyszczona. Co z tego wynika? Takie żeliwne patelnie charakteryzuje bardzo duża odporność termiczna na przegrzanie. Z drugiej strony, nawet przypadkowo zalana zimną wodą gorąca jeszcze żeliwna patelnie nie pęknie. To, o czym piszemy, często ma miejsce w przypadku słabej jakości, lekkiego, produkowanego masowo żeliwa, które dociera do Polski z dość niewiadomych źródeł.

To, co fascynuje w patelniach Staub, to nieprzywierająca glazura. Ta niemal niewidoczna, stopiona z żeliwnym szkieletem powłoka w rewelacyjny sposób chroni przed używaniem dużej ilości tłuszczu. Można tu smażyć, dusić, czy zapiekać prawdziwie dietetycznie.

Powstająca na bazie szklanej emulsji nieprzywierająca glazura żeliwnych, głębokich patelni Staub jest, oczywiście, całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Nie trzeba się obawiać, co ma czasem, niestety, miejsce w przypadku tanich patelni, że będziemy znajdować kawałki glazury w jedzeniu.

Patelnie do wszystkiego - smaż, duś, piecz i zapiekaj

Francuska marka Staub z premedytacją oducza smażenia. Producent, współtworzący swoje doskonałej jakości żeliwne patelnie z mistrzami kuchni uhonorowanymi gwiazdką, czy gwiazdkami Michelin’a, wyszedł ze słusznego założenia, że smażenie jest jedną z najmniej zdrowych i również mało twórczych metod przyrządzania mięs, ryb, owoców morza, czy warzyw. Staub od dekad propaguje mieszane techniki przyrządzania potraw. Nade wszystko tłumaczy, że patelnia idealnie nadaje się nie tylko do smażenia i duszenia, ale i używania w piekarniku. Tam dopiero mogą powstać prawdziwe kulinarne cuda. Nie trzeba nikogo przekonywać, że pieczenie to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania mięs, ryb, czy warzyw.

Wysokie ścianki patelni Staub aż proszą się o pokrywki. Część patelni wyposażona jest w pokrywki z żeliwa (tu na uwagę zasługują wspomagające nawilżanie i obieg pary w naczyniu specjalne wypustki – patelnie Chistera), do części można sobie dobrać szklane, ciężkie pokrywki. Wszystko po to, by patelnie służyły jako genialne naczynia do duszenia, czy pieczenia. A w skrajnych wypadkach – nawet jako niskie garnki.