Patelnia na całe lata to wielkie marzenie praktycznie każdego kochającego swoją kuchnię. Taka patelnia powinna smażyć zdrowo, z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Powinna potrafić subtelnie pokreślić smaki smażonych mięs, ryb, czy warzyw, a czasem dosadnie wzmocnić to, co z kolei będzie mocno przyprawione, czy wcześniej zamarynowane. Z przyjemnością chcemy obwieścić, że znaleźliśmy patelnie spełniające wszystkie powyższe kryteria (a i wiele więcej) – francuskie, klasyczne, żeliwne patelnie z długim uchwytem marki Staub. To prawdziwi kuchenni mistrzowie.
Jeśli masz wątpliwości, czy patelnia żeliwna jest dla Ciebie, obejrzyj nasz FILM.
Nasz specjalista przez całe lata używał i testował żeliwne patelnie przeróżnych producentów. Najczęściej obiektem testów były patelnie z długim uchwytem, bo te wśród wszystkich typów patelni cieszą się największą popularnością. Jak już wielokrotnie pisaliśmy, testy przebiegały różnie, bo trafialiśmy na sprzęt wysokiej jakości, który nie rozczarowywał, ale i na takie patelnie, które po krótkim używaniu okazywały się być niegodne zaufania.
Jeśli chodzi o żeliwo klasy Premium, trzeba powiedzieć, że wyposażone w nieprzywierającą powłokę francuskie patelnie marki Staub nie mają sobie równych. Ich wyższość nad innymi nie polega wyłącznie na doskonałej dystrybucji ciepła i długim utrzymaniu go, ale i na wielkich zdolnościach – te patelnie potrafią wyśmienicie usmażyć zarówno delikatne ryby, czy mięsa, jak i klasyczne kotlety wieprzowe, czy grube, potężne, wołowe steki.
Fenomen żeliwnych patelni Staub polega na tym, że można na nich smażyć z bardzo niewielką ilością tłuszczu. Te patelnie smażą dynamicznie w wysokich temperaturach, co nadaje potrawom specyficznego aromatu, gwarantując jednoczenie, że nie wchłoną zbyt dużej ilości tłuszczu.
W stworzonej przez nas kategorii klasycznych patelni z żeliwa znajdziesz dwa zasadnicze typy – delikatnie, stylowo zaokrąglone patelnie z drewnianymi uchwytami oraz patelnie z wylewkami i uchwytami z żeliwa. Oba typy patelni idealnie współpracują z każdym typem kuchenki, oczywiście, także z indukcją.
Klasyczne patelnie z drewnianymi uchwytami, wzorowane na patelniach retro, nadają się zarówno do smażenia, jak i duszenia, gdy dołączymy do zestawu pokrywkę. Nie można ich, co oczywiste, wkładać do piekarnika. Warto dodać, że Staub zadbał, by uchwyty tych luksusowych patelni nigdy się nie zeschły. Twarde, doskonale wyprofilowane drewno bukowe uchwytu zostało zaimpregnowane olejem ryżowym i woskiem pszczelim.
Z kolei patelnie Skillet – wyposażone w wylewki i uchwyty z żeliwa – posłużą tak samo na kuchence, jak i w piekarniku. Tu przejawia się wielka determinacja producenta, który z zaangażowaniem uczy gotujących, że patelnia służy nie tylko smażeniu, ale i pieczeniu, czy zapiekaniu. Warto powiedzieć, że na tej patelni doskonale udaje się, m.in., domowa pizza.