Seria naczyń CTX duńskiej marki Scanpan to na nowo odświeżona legenda. Stalowe garnki, patelnie i woki z tej kolekcji święciły triumfy już wiele lat temu, gdy jeszcze znajdowała się w nich klasyczna, tytanowa powłoka. Jednak marka Scanpan, znana ze swojej skłonności do perfekcjonizmu, udoskonaliła powłokę nieprzywierającą swoich znanych naczyń. Teraz 5-krotnie nakładana powłoka tytanowo-ceramiczna, o nazwie Stratanium, jest wiele wytrzymalsza i odporniejsza na uszkodzenia. Oczywiście, jest bezpieczna dla zdrowia. I, co ucieszy dbających o dietę, w naczyniach CTX możesz używać aż o 30% mniej tłuszczu niż w przypadku innych powłok tytanowych.
Wielu smażących chciałoby móc zyskać na patelni efekt idealnie przyrumienionego mięsa, taki, jak łatwo stworzyć w piekarniku. Okazało się to możliwe dzięki wynalazkowi duńskiej marki Scanpan. Jej tytanowo-ceramiczne powłoki Stratanium i Stratanium Plus, tworzone we współpracy z zawodowymi kucharzami, pozwalają na taki specyficzny eksperyment.
Powłoki Stratanium i Stratanium Plus, stworzone przez markę Scanpan, to bezsprzecznie jedne z najbardziej nowoczesnych, najbardziej zaawansowanych powłok nieprzywierających świata (stan na rok 2019). Scanpan, znany i ceniony za swoje powłoki tytanowe, szanowany za manię doskonałości, przedefiniował smażenie. Poszedł dalej, zarzucając klasyczne powłoki tytanowe na rzecz 5-warstwowych, tytanowo-ceramicznych, wzmacnianych minerałami powłok, które, co specyficzne, zainspirowane są strukturą morskiego piasku. Obie powłoki Stratanium i Stratanium Plus są chropowate. To też odstępstwo od klasycznie gładkich powłok nieprzywierających.
Te powłoki są maksymalnie odporne na ścieranie, doskonale zdrowe, pozwalają smażyć z minimalną ilością tłuszczu nawet najdelikatniejsze potrawy.
Scanpan to wizjoner. Wyprzedził o kilka lat unijne przepisy, które zabraniają stosowania w powłokach nieprzywierających patelni i garnków kwasów i związków PFOA i PFOS. Prosto mówiąc, te pochodne teflonu są niezwykle szkodliwe dla zdrowia i środowiska. Unia Europejska nakazała w 2015 roku producentom naczyń określać swoje produkty jako PFOA-Free. Scanpan zrobił to wiele lat wcześniej. Podejrzewamy, że wtedy wielu innych producentów, obserwując jego poczynania, dziwiło się takiej ekstrawagancji. Wystarczyło poczekać kilka lat i nagle okazało się, że to, co było pozorną fanaberią Duńczyków, zaczęło obowiązywać wszystkich.
Na patelniach z powłokami Stratanium i Stratanium Plus mogą bez obaw smażyć alergicy, czy osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym.