• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Stalowe naczynia Apollo, marki Demeyere, czyli kosmos w zasięgu ręki

30 lat gwarancji na stalowe garnki i patelnie to jednoznaczna deklaracja belgijskiej marki Demeyere, że jest niezwykle pewna jakości swoich wyśmienitych naczyń z serii Apollo. Rozliczne patenty tego znanego producenta zmieniły już dawno świat profesjonalnej i domowej kuchni. Warto powiedzieć, że w garnkach Apollo można gotować niemal bez wody, a na patelniach z tej linii smaży się doskonale z niewielką ilością tłuszczu.

Demeyere odmieniło radykalnie świat stalowych naczyń tak, że odkryjesz w gotowaniu nową przyjemność.

Głębokie patelnie Demeyere - stalowi mistrzowie smaków i aromatów

Jak dużo zależy od dna patelni, pokaże Ci Demeyere

Spróbuj aksamitnego sosu z patelni sauté Demeyere

Jak dusić w głębokich patelniach szefa kuchni marki Demeyere?

Jak przygotować stalową patelnię do sprawnego smażenia

Stal naczyń Demeyere, srebrzysta przez całe dekady, kontra klasyczna stal patelni

Jaka patelnia najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Demeyere to intrygujący producent, którego interesuje nie tylko kwestia wyprodukowania doskonałych technologicznie naczyń, ale stworzenie wycyzelowanych, inżynieryjnych projektów. Bo patelnie marki Demeyere (niezależnie od ich formy), to wcielona nauka w służbie kuchni i zdrowego gotowania.

Głęboka patelnia musi mieć odpowiednią konstrukcję

Demeyere poświęciło lata badań, by z niezwykłą precyzją wiedzieć, iż każdy typ stalowych naczyń musi być – z racji swojej funkcji – odmiennie skonstruowany. Jeden typ patelni będzie miał potężne, grube, wielowarstwowe dno, które pozwala doskonale akumulować ciepło (patelnie szefa kuchni), inny typ patelni będzie musiał mieć i ścianki i dno tej samej grubości, co podwyższy odporność termiczną całej konstrukcji (patelnie sauté).

Dopiero, kiedy Demeyere wypuściło na rynek swoje stalowe patelnie sauté i głębokie patelnie szefa kuchni, świat przekonał się, z jak doskonale obmyślonymi i zaawansowanym technologicznie naczyniami ma do czynienia.

Patelnie sauté Demeyere – serie Johnn Pawson, Atlantis i Apollo - mają ścianki i dna stworzone z wielu warstw stali, aluminium, stopu aluminium i specjalnego, obmyślonego przez Demeyere trójwarstwowego, niezwykle odpornego na przegrzanie stopu Tripleinduc.

Co wyróżnia głębokie stalowe patelnie z serii Industry

Najnowsza kolekcja naczyń Industry ma z kolei 5-warstwowy stop w ściankach i dnie patelni sauté, który choć o dwie warstwy uboższy niż opisane wyżej serie, ma niemal identyczne właściwości termiczne i mechaniczne. To dowód na to, że belgijski producent cały czas ewoluuje i wprowadza przeróżne, technologiczne innowacje do swoich produktów.

Dzięki wielowarstwowym konstrukcjom patelnie sauté idealnie rozprowadzają ciepło od dna, aż po brzegi. To niezwykle ważne w smażeniu techniką sauté, duszeniu warzyw, tworzeniu sosów itp. Więcej o przeznaczeniu patelni sauté przeczytasz w artykule naszego specjalisty – na dole strony.

Inaczej skonstruowane są stalowe głębokie patelnie szefa kuchni, które mają bardzo grube, wielowarstwowe dna i nieco chudsze ścianki (serie Apollo, Atlantis, John Pawson) oraz pięciowarstwową konstrukcję dna i ścianek (Industry).

Tu z kolei chodzi o to, by samo dno patelni było niezwykle odporne na przegrzanie, czy wypaczenia. Ścianki nie muszą być tak grube, jak dno, ponieważ ono, nade wszystko, jest odpowiedzialne za emitowanie ciepła trafiającego w głąb potrawy. Dzięki potężnemu dnu ciepło niezwykle szybko i równomiernie rozgrzewa też pionowe ścianki patelni, by smażone, duszne, czy podpiekane potrawy przyrządzały się w optymalnych warunkach.