• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Nordic Kitchen - Kuty, japoński nóż do warzyw i owoców, 67-warstw stali AUS-10, 9 cm, Eva Solo

480
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 480 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Noże duńskiej marki Eva Solo w kategorii „Japońskie noże”? Pomyślisz - czy, aby się nie pomyliliśmy? Dziwna sprawa, skoro duński producent i duńscy designerzy, Grupa Tools Design, stworzyli takie malownicze arcydzieła. Rzecz jednak w tym, że noże z tej kolekcji wykuto w Japonii z klasycznej japońskiej stali AUS-10. Stworzyli je mistrzowie rzemiosła w japońskich kuźniach, które mają za sobą wiele wieków tradycji. Więc trudno mówić o tym, że noże Nordic Kitchen są duńskie.

Uznaliśmy je, po wnikliwych testach, za bardziej japońskie, niż na pierwszy rzut oka można by sądzić. Dlatego goszczą w prestiżowej kategorii japońskich noży naszego równie prestiżowego sklepu.

Słowo o tym, co w nożach najistotniejsze, czyli o doskonałej stali ostrzy Nordic Kitchen marki Eva Solo. 67-warstwowe, damasceńskie dziwery zasługują na wielki szacunek. Kute przez prawdziwych mistrzów, japońskich kowali, którzy korzystają wiedzy wielu pokoleń fachowców od stali. To przekłada się na jakość krojenia wyśmienicie ostrymi nożami kutymi z wysokowęglowej stali AUS-10. 67 warstw stali AUS-10 zahartowano do twardości 60 stopni HRC w skali Rockwella, co zupełnie wystarczy, by przez długi czas cieszyć się doskonałą ostrością tych duńsko-japońskich, czy japońsko-duńskich noży. Te ostrza w domowych warunkach potrafią zachować ostrość nawet przez 8-12 tygodni pod warunkiem, że będziesz kroić na deskach z drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.

Do ostrzenia noży z kolekcji Nordic Kitchen możesz użyć klasycznych kamieni ceramicznych lub, jeśli życzysz mieć sobie ostrzałkę na długie lata, kamieni syntetycznych.

Ogromny plus dla Duńczyków, że oddali kwestię doboru stali znawcom. Dzięki odpowiedniemu procesowi kucia i hartowania stal AUS-10 noży Nordic Kitchen jest prosta w ponownym ostrzeniu. Tu nie trzeba być mistrzem, czy znawcą ostrzenia. Każdy, po krótkim treningu, poradzi sobie z tym wyśmienicie.

I druga kwestia - seria Nordic Kitchen porywa kompletnie niepospolitym, unikatowym designem. Ujmuje świetnie leżąca w dłoni, a przypominająca rękojeści średniowiecznych sztyletów, szabli i puginałów rączka z drewna pakka. Do tego dochodzi specyficzne formowana stalowa skuwka, na której perfekcyjnie opierają się palce krojącego.

Ten mały nóż służy do obierania warzyw i owoców. Przyda Ci się do precyzyjnych, wymagających uwagi czynności oraz do dekorowania potraw, tzw. food design’u.

Daj się oczarować duńskimi nożami Eva Solo i obejrzyj nasz film, który znajdziesz poniżej.

480

Przeznaczenie obieraka
Nordic Kitchen Eva Solo

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

Obejrzyj film o nożach
Nordic Kitchen marki Eva Solo 

Nordic Kitchen Eva Solo
w skrócie

  • 67-wielowarstwowe noże kute w Japonii w tradycyjnych kuźniach
  • wyśmienity, duński design i doskonałe wykończenie
  • ostrze z wysokowęglowej stali AUS-10
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • intrygująca w formie, doskonale wspomagająca chwyt noża stalowa skuwka
  • wygodna rękojeść z drewna pakka
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • ostrze - 67 warstw kutej stali AUS-10
  • skuwka - wzmacniana stal szlachetna
  • rękojeść - drewno pakka

Wymiary

  • długość ostrza - 9 cm

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Twardość 60 stopni HRC,
67 warstw stali
i mistrzowskie wykonanie

  • Choć stal AUS-10 uchodzi w Japonii za, raptem, podstawową, można, jak pokazują noże Nordic Kitchen marki Eva Solo, wykorzystać ją do stworzenia naprawdę wyśmienitych ostrzy, po które chętnie sięgną na pewno domowi krojący, ale i niektórzy zawodowi kucharze.
  • Tymi nożami kroi się wyśmienicie płynnie, bez konieczności używania siły.
  • Stal AUS-10 dedykowana jest tym wszystkim, którzy chcą mieć w domu doskonale ostre, a przy okazji łatwe w ostrzeniu noże.
  • 67 warstw skuwanej stali tworzy malowniczy dziwer i zapewnia nożom długotrwałą ostrość, która może sięgać nawet 2-3 miesięcy.
  • Z kolei twardość stali na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella pokaże, jak doskonale kroi się nożami Nordic Kitchen stworzonymi przez japońskich mistrzów.

Rękojeść, jakiej nie znajdziesz
w żadnych innych nożach,
czyli wracamy do korzeni

  • Przez długi czas przyglądaliśmy się nożom Nordic Kitchen marki Eva Solo, zastanawiając się, co nadaje im specyficznej dzikości i wyrazistego charakteru.
  • Damasceński dziwer, choć piękny, spotykany jest w dużej ilości doskonałych noży powstających w Japonii. Czyli to nie jego zasługa.
  • Okazuje się, że dwa elementy - genialnie profilowana w swoisty wielokąt skuwka i przypominająca średniowieczne rękojeści sztyletów, puginałów, czy wschodnich szabli rączka noża nadają tej kolekcji niezwykłego wyrazu i uroku. Do tego dochodzi pięknie wybarwione drewno pakka w brązowo-wiśniowej barwie.
  • Napisanie, że ta rękojeść jest ergonomiczna, byłoby sporym niedomówieniem. Jest zjawiskowa, wyśmienicie leży dłoni. Można mieć wrażenie, że urodziliśmy się z nożem Nordic Kitchen w dłoni.
  • I nie gra roli, czy to delikatna, kobieca dłoń, czy potężna, niedźwiedzia, męska „łapa”.

Jak ostrzyć kute w Japonii
designerskie noże Nordic Kitchen
duńskiej marki Eva Solo

W artykule naszego specjalisty - link poniżej - znajdziesz wszystkie informacje potrzebne do odpowiedniego obchodzenia się z nożami Eva Solo. Jeśli nawet nigdy nie ostrzyłeś japońskich noży na kamieniach ceramicznych, czy syntetycznych, nie musisz się tego obawiać. Sztuka jest prosta do opanowania.

Możesz ją za to doskonalić całymi latami, by Twoje noże Nordic Kitchen były zadziwiająco ostre i zawsze gotowe do pracy.

 

Ostrzenie japońskich noży
wcale nie jest trudne
Obejrzyj nasz film!

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Specjalista radzi,
jak dobrze obchodzić się
z nożami Nordic Kitchen Eva Solo

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • japońskie noże Eva Solo ostrz regularnie na kamieniach o gradacji 1000 i 3000, poleruj na ziarnistości 5000 lub 8000 (wykorzystaj kamienie ceramiczne lub syntetyczne)
  • tępe ostrza naprawiaj na gradacji 240-250 punktów
  • noże szlifuj w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej)
  • używaj desek z dobrze wysezonowanego drewna lub japońskich desek syntetycznych, np. marki Asahi
  • noże przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych z mocnymi magnesami
  • nożami Eva Solo nie krój mięsa z kością i mrożonek
  • damasceńskie noże myj zawsze ręcznie i susz po umyciu
  • co kilka tygodni możesz przetrzeć rękojeść olejem jadalnym, zostawić na kilkanaście minut, umyć i wysuszyć - zabieg zakonserwuje drewno

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Nordic Kitchen Eva Solo