• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Zachwyć się minimalistycznymi nożami z Japonii - linią Miyabi 4000 FC

Prawdziwą Japonię, krainę walecznych samurajów, można odkryć, m.in., za sprawą minimalistycznej serii noży Miyabi z serii 4000 FC. Japońska kuźnia ze słynnego miasta Seki po raz kolejny oczarowała cały świat gotujących swoimi uroczymy, a doskonale ostrymi nożami. Seria 4000 FC wykuta ze stali FC61 ma twardość na poziomie 61 stopni HRC w skali Rockwella. Noże potrafią być niezwykle ostre przez co najmniej 6-10 tygodni. Cechą charakterystyczną tej bardzo ascetycznej serii japońskich noży jest wykończenie klingi w stylu katana edge – taką specyficzną „falbanę” mają miecze samurajskie, tzw. katany.

Japońskie noże Miyabi - piękno, ostrość i nieśmiertelna dusza Kraju Kwitnącej Wiśni

Oswój dzikie ostrza noży z kolekcji Miyabi 5000 FCD

Noże, które podbiją każde serce - Miyabi 5000 MCD

Popisowe, najostrzejsze noże marki Miyabi - seria 5000 MCD Black 67

Jak kroi damasceński, japoński nóż Miyabi 5000 MCD Black 67?

Jak ostrzyć japońskie noże na kamieniach ceramicznych? PODSTAWY

Minimalistyczna odsłona japońskich noży Miyabi - kolekcja 4000 FC

Japońskie noże, które mają moc! Kolekcja 6000 MCT marki Miyabi

Japońskie noże Miyabi, czyli arcydzieła ze stali proszkowej

Japońska marka Miyabi rozumiejąc, że samą, wyjątkową estetyką noży nie podbije się świata, postawiła, m.in., na genialnej ostrości proszkową stal Microcabridge. Do tego potrzeba było jeszcze wielowiekowej wiedzy mistrzów tradycyjnego kowalstwa, którą zmyślnie połączono z ultra nowoczesną metalurgią. I na dodatek musiała powstać taka kuźnia, jakiej w Japonii jeszcze nie było. Kuźnia, w której mogły zajść wszystkie niezbędne procesy technologiczne, by w efekcie pojawiły się na świecie doskonałe noże, ostrością przypominające lub nawet i przekraczające ostrość klasycznych, ortodoksyjnych japońskich noży.

Noże Miyabi - niespotykana ostrość

Można śmiało powiedzieć, że to, co udało się marce Miyabi, jest nie do powtórzenia. W niezwykle nowoczesnej kuźni w japońskim Seki powstają noże, które jakością i ostrością mogą swobodnie konkurować z nożami kosztującymi klika, czy nawet kilkanaście tysięcy złotych za sztukę. Jednym z przykładów niech będzie nadzwyczaj malownicza linia 132-warstowych noży Miyabi 5000 MCD Black. Najdroższy z noży tej linii wyceniany jest na, około, 2000 zł (stan na rok 2017), a wg wiedzy fachowców powinien kosztować przynajmniej 2-3 razy więcej. Na tym, między innymi, polega fenomen marki Miyabi. Ma zasoby i możliwości tworzenia przepięknych, zupełnie unikatowych noży w przystępnych cenach.

Marka, która ciągle ewoluuje i odkrywa ostrzejsze noże

Miyabi ciągle poszukuje i szokuje. Raz po raz pojawiają się jakieś zupełnie niepowtarzalne noże, które od razu podbijają świat, czy to z racji niezwykłej perfekcji wykonania, czy ponadprzeciętnej ostrości lub też twardości stali, która jest o krok ledwie w tyle w stosunku do twardości diamentu. I cały czas mówimy tu o nożach kutych przy stałym udziale człowieka. To nie węglik cyrkonu, czy inna kosmiczna technologia, ale klasyczna, ultra wysokowęglowa stal, która niejako przekroczyła swoje właściwości, stając się wielokrotnie lepszą, ostrzejszą odsłoną samej siebie.

Wyjątkowość marki Miaybi polega na tym, że jest od początku do końca japońska, choć jej właścicielem jest niemiecki koncern Zwilling (dla nieświadomych – jeden z największych koncernów na świecie, który uczył Europę gotować, bo powstał w 1731 roku). Wielowiekowa wiedza Japończyków odnośnie kucia mistrzowskich, perfekcyjnych noży, wsparta zapleczem potężnego koncernu sprawiła, że marka Miyabi mogła rozwinąć skrzydła i w zjawiskowy sposób poszerzyła pojęcie japońskiego noża.