Duńska marka Scanpan ma to do siebie, że chętnie się uczy i poprawia własne błędy. Kiedy okazało się, że klasyczne powłoki tytanowe nie sprawdzają się do końca tak, jakby sobie życzył tego producent, zaczął szukać wiele lepszych, wytrzymalszych rozwiązań. W ten sposób powstała powłoka Stratanium Plus, którą współtworzyli i testowali zawodowi kucharze. Patelnie, garnki i wok z linii HaptIQ to prawdziwe zjawisko w świecie kulinariów. Tytanowo-ceramiczna powłoka jest wiele twardsza, odporniejsza na uszkodzenia i smaży się na niej szybciej, skuteczniej i pyszniej.
Duński producent znany jest na całym świecie ze swoich tytanowych, nieprzywierających powłok, nad którymi pracuje już od wielu lat. Obecna, najnowsza wersja powłok, to 5-warstwowe cudo inżynierii kulinarnej. Scanpan podpatrzył naturę – korę wiekowych drzew, łuski krokodyla, czy skorupę żółwia. Łączy je wszystkie specjalna faktura, która wspomaga ich długowieczność i chroni przed światem. Ale to nie było ostateczną inspiracją dla stworzenia tytanowo-ceramicznych powłok Stratanium i Stratanium Plus. Opracowując je wraz z kucharzami, Scanpan sięgnął po inspirację piaskiem, który liczy sobie często nawet i półtora miliona lat. Stąd powłoki naczyń duńskiego producenta są chropowate, fakturą przypominają mokry, zbity piasek. W efekcie smażenie jest jeszcze zdrowsze, lepsze, skuteczniejsze, a jego efekty bardziej spektakularne. Patelnie z powłokami Stratanium (serie CTX oraz Pro IQ) i Stratanium Plus (linie TechnIQ oraz HaptIQ) są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne i trwalsze.
Scanpan chwali się, że jego powłoki mają o 30% lepsze właściwości nieprzywierające, są o 30% wytrzymalsze i odporne na ścieranie niż inne powłoki i mają aż o 30% dłuższą żywotność, niż poprzednie generacje tytanowych powłok.
Nim jeszcze w 2015 roku Unia Europejska zdecydowała na restrykcyjne obostrzenia wobec stosowanych w powłokach nieprzywierających kwasów i związków PFOA i PFOS, Scanpan już wiele wcześniej odrzucił ich istnienie, tworząc całkowicie bezpieczne dla zdrowia powłoki swoich patelni i naczyń.
Można powiedzieć, że duński producent wyprzedził światowe trendy. Nieprzywierające, tytanowo-ceramiczne patelnie Scanpan to propozycja dla ludzi chcących smażyć zdrowo i tych, którzy życzą sobie mieć w kuchni sprzęt naprawdę wysokiej klasy.
Z patelni Scanpan chętnie korzystają alergicy i osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym.
Klasyczne powłoki tytanowe potrafią tworzyć bardzo delikatne, subtelne potrawy, których smak zbliżony jest do dań kuchni francuskiej. Scanpan postanowił zmienić ten stan rzeczy. We współpracy ze słynnymi kucharzami opracował powłokę Stratanium Plus, która potrafi, co niezwykłe, wzmacniać smaki smażonych, czy duszonych na patelniach HaptIQ, czy TechnIQ potraw.
To zupełnie niezwykłe, bo tego typu umiejętność posiada żeliwo, czy miedź. Nigdy wcześniej nie zdarzyło się, by coś takiego potrafiły zrobić tworzone laboratoryjnie powłoki tytanowe.
Scanpan opracował tak zmyślne powłoki, które współpracują z naczyniami tworzonymi na stalowym szkielecie. Dotychczas tytanowe powłoki utrzymywały się najlepiej na szkieletach z odlewanego, czy kutego aluminium. Duński producent po raz kolejny zadziwił świat zawodowców i znawców technologii i technik kulinarnych.