7000 D - Japoński 65-warstwowy nóż do warzyw i owoców, Kudamono, 9 cm, Miyabi

669
Produkt dostępny
czas oczekiwania około 10-14 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońskie noże to gwarancja nowego poziomu krojenia. Jeśli poważnie myślisz o gotowaniu, zakładasz, że krojenie to prawdziwa sztuka, która wymaga doskonałego sprzętu, na pewno zainteresujesz się japońskimi nożami.

Miłośnicy naprawdę ostrego krojenia z wielką fascynacją sięgają po noże z serii 7000 D japońskiej marki Miyabi. 65-warstwowe, damasceńskie ostrza rodem z japońskiego miasta Seki, od wieków słynącego z najlepszych mistrzów kowalstwa, stanowią dla wielu konkurentów tej marki niedościgły wzór. A są, co specyficzne, najniższą linią spośród noży kutych przez Miyabi.

Musisz jednak wiedzieć, że noże z linii 7000 D, których ostrość nasz specjalista określa jako wyśmienitą, są kilkukrotnie ostrzejsze od cenionych noży europejskich. Czyli - możesz spodziewać się krojenia na prawdziwie satysfakcjonującym poziomie.

Krótki nóż do warzyw i owoców, Kudamono z serii 7000 D, ma twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella, co kwalifikuje go do grona noży bardzo wysokiej klasy. Krój nim na drewnianych deskach lub japońskich deskach syntetycznych, a będziesz mógł go ostrzyć raz na 8-12 tygodni. Japońskie noże 7000 D ostrz na kamieniach ceramicznych lub, jeśli życzysz mieć sobie ostrzałkę na długie lata, kamieniach syntetycznych.

Przyjemność używania noża Miyabi, wykutego z hartowanej w lodzie, wysokowęglowej stali proszkowej MicroCabridge® CMV60, jest czymś, co warto przeżyć. Ten mały nóż służy do obierania warzyw i owoców. Przyda Ci się do precyzyjnych, wymagających uwagi czynności oraz do dekorowania potraw, tzw. food design’u.

Nóż 7000 D Miyabi
w skrócie

 

 

 

  • hartowana w lodzie wysokowęglowa stal CMV60
  • 65 warstw tworzy subtelny dziwer
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • trwały uchwyt z czarnej micarty
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • ostrze - naprzemiennie skuwane 65 warstw stali wysokowęglowej CMV60
  • rękojeść - micarta łączona ze stalą

Wymiary

  • długość ostrza - 9 cm

Przeznaczenie noża do obierania
z serii Miyabi 7000 D

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Przygoda z nowoczesną,
japońską stalą
noży Miyabi 7000 D

STAL PROSZKOWA MICROCABRIDGE

Trudno się dziwić gigantycznej popularności noży marki Miyabi. Wykuwane w słynnym japońskim mieście Seki damasceńskie, 65-warstwowe noże produkowane są ze stali, która stanowi prawdziwe odkrycie metalurgii XXI wieku.

Rdzeń noży z serii 7000 D wykuty został z proszkowej stali MicroCabridge CMV60, a 64 warstwy z naprzemiennie skuwanej miękkiej i twardej stali CRYODUR®. W efekcie powstały bardzo ostre i malownicze noże.

NOŻE GRZECHU WARTE

  • japońskie noże Miyabi z linii 7000 D posiadają twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella, a to za sprawą hartowania stali w lodzie
  • doskonale wyważone noże z tej serii pozwalają bardzo długo i efektywnie kroić bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
  • piękna, malownicza Micarta (płótno łączone warstwowo z żywicami, prasowane pod ogromnym ciśnieniem), z której powstała rękojeść noża, wzmocniona jest stalą szlachetną
  • rękojeść jest odporna na wilgoć i czynniki zewnętrzne
  • noże zarówno dla amatorów gotowania, jak i profesjonalnych kucharzy
  • kiedy weźmiesz do ręki damasceński nóż Miyabi 7000 D, poczujesz, jak przyjemnie kroi się prawdziwym japońskim nożem

Specjalista radzi,
jak ostrzyć noże
z linii Miyabi 7000 D

OSTRZENIE NA KAMIENIACH JEST PROSTE

Wielu boi się ostrzenia japońskich noży na kamieniach ceramicznych. Trzeba powiedzieć, że to wcale nie jest trudne. Po krótkim treningu na jakimś starym nożu ostrzenie na kamieniach wyda Ci się absolutnie naturalną czynnością.

Stal noży Miyabi daje się niezwykle łatwo ponownie naostrzyć. Warto wiedzieć, że nóż może, przy użyciu dobrych kamieni, być i dwa razy ostrzejszy, niż nowy, naostrzony przez producenta. Jak poradzić sobie z ostrzeniem japońskich noży Miyabi, mówi nasz artykuł.

Jak ostrzyć
japońskie noże?
Obejrzyj nasz poradnik!

  • Każdy, absolutnie każdy, jest w stanie nauczyć się ostrzenia japońskich noży. Wiemy to na pewno! Ta sztuka wymaga tylko nieco wprawy. Możesz poćwiczyć na jakimś starym nożu.
  • Obejrzyj nasz film, a szybko stanie się jasne, co robić, by dobrze naostrzyć nóż.
  • W filmie pokazujemy ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Specjalista sugeruje,
jak używać krótkich noży
Miyabi 7000 D

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • japońskie noże Miyabi 7000 D ostrz na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych przeznaczonych dla noży japońskich
  • do podstawowego ostrzenia używaj kamieni o gradacji 1000 i 3000
  • noże Miyabi 7000 D możesz również polerować na kamieniach o gradacji 8000, dzięki czemu nóż będzie przez długi czas bardzo ostry (można go ostrzyć raz na 4-6 tygodni)
  • japońskimi nożami Miyabi warto kroić na deskach z wysezonowanych, szlachetnych gatunków drewna lub japońskich deskach syntetycznych
  • noże przechowuj na listwach magnetycznych, czy pulpitach z osadzonymi wewnątrz magnesami
  • japońskimi nożami nie krój mięsa z kością i mrożonek
  • tych pięknych noży nie myj w zmywarce, a tylko i wyłącznie ręcznie
  • choć nóż jest nierdzewny, trzeba go umyć i osuszyć po każdym użyciu

Produkty, które pasują
do noża do obierania warzyw
z linii 7000 D