7000 D - Japoński 65-warstwowy nóż kucharza, Gyutoh, 20 cm, Miyabi

949
Produkt dostępny
wysyłka 7-10 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońskie noże to gwarancja nowego poziomu krojenia. Jeśli poważnie myślisz o gotowaniu, zakładasz, że krojenie to prawdziwa sztuka, która wymaga doskonałego sprzętu, na pewno zainteresujesz się japońskimi nożami.

Miłośnicy naprawdę ostrego krojenia z wielką fascynacją sięgają po noże z serii 7000 D japońskiej marki Miyabi. 65-warstwowe, damasceńskie ostrza rodem z japońskiego miasta Seki, od wieków słynącego z najlepszych mistrzów kowalstwa, stanowią dla wielu konkurentów tej marki niedościgły wzór. A są, co specyficzne, najniższą linią spośród noży kutych przez Miyabi.

Musisz jednak wiedzieć, że noże z linii 7000 D, których ostrość nasz specjalista określa jako bardzo dobrą, są kilkukrotnie ostrzejsze od cenionych noży europejskich. Czyli - możesz spodziewać się krojenia na prawdziwie satysfakcjonującym poziomie.

Nóż szefa kuchni, zwany nożem Gyutoh, z serii 7000 D, ma twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella, co kwalifikuje go do grona noży bardzo wysokiej klasy. Krój nim na drewnianych deskach, a będziesz mógł go ostrzyć raz na 4-6 tygodni. Japońskie noże 7000 D, ostrzy się na kamieniach ceramicznych.

Przyjemność używania noża Miyabi, wykutego z hartowanej w lodzie, wysokowęglowej stali proszkowej MicroCabridge® CMV60, jest czymś, co warto przeżyć. Dużą rolę odgrywa tu też niezwykła estetyka noży Miyabi z linii 7000 D. Piękny, a subtelny damasceński dziwer w połączeniu z ciemną rękojeścią z Micarty, wzmacnianej ciekawie formowaną stalą, tworzą prawdziwie doskonały mariaż.

Prosta elegancja
noża kucharza Gyutoh
z linii Miyabi 7000 D

 

 

 

  • hartowana w lodzie wysokowęglowa stal CMV60
  • 65 warstw tworzy subtelny dziwer
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • trwały uchwyt z czarnej micarty
  • ostrość - bardzo dobra

Przeznaczenie noża Gyutoh
z serii Miyabi 7000 D

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

DO CZEGO PRZYDA SIĘ NÓŻ KUCHARZA GYUTOH Z LINII 7000 D

  • Ten nóż pozwoli Ci wykonać 90% kuchennych czynności związanych z krojeniem, siekaniem, szatkowaniem i porcjowaniem mięs bez kości.
  • Nóż Gyutoh, nazywany nożem kucharza, to najbardziej funkcjonalny i potrzebny nóż w kolekcji noży kuchennych.
  • Pokroisz nim wszelkiego typu warzywa, owoce, mięsa bez kości, czy ryby.
  • Szybko i sprawnie posiekasz nim zioła, koperek, pietruszkę.
  • Z jego pomocą poszatkujesz białą, czerwoną kapustę, czy kapustę pekińską.

Materiał

  • ostrze - naprzemiennie skuwane 65 warstw stali wysokowęglowej CMV60
  • rękojeść - micarta łączona ze stalą

Wymiary

  • długość ostrza - 20 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Przygoda z nowoczesną,
japońską stalą
noży Miyabi 7000 D

STAL PROSZKOWA MICROCABRIDGE

Trudno się dziwić gigantycznej popularności noży marki Miyabi. Wykuwane w słynnym japońskim mieście Seki damasceńskie, 65-warstwowe noże produkowane są ze stali, która stanowi prawdziwe odkrycie metalurgii XXI wieku.

Rdzeń noży z serii 7000 D wykuty został z proszkowej stali MicroCabridge CMV60, a 64 warstwy z naprzemiennie skuwanej miękkiej i twardej stali CRYODUR®. W efekcie powstały bardzo ostre i malownicze noże.

NOŻE GRZECHU WARTE

  • japońskie noże Miyabi z linii 7000 D posiadają twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella, a to za sprawą hartowania stali w lodzie
  • doskonale wyważone noże z tej serii pozwalają bardzo długo i efektywnie kroić bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
  • piękna, malownicza Micarta (płótno łączone warstwowo z żywicami, prasowane pod ogromnym ciśnieniem), z której powstała rękojeść noża, wzmocniona jest stalą szlachetną
  • rękojeść jest odporna na wilgoć i czynniki zewnętrzne
  • noże zarówno dla amatorów gotowania, jak i profesjonalnych kucharzy
  • kiedy weźmiesz do ręki damasceński nóż Miyabi 7000 D, poczujesz, jak przyjemnie kroi się prawdziwym japońskim nożem

Specjalista radzi,
jak ostrzyć noże
z linii Miyabi 7000 D

OSTRZENIE NA KAMIENIACH JEST PROSTE

Wielu boi się ostrzenia japońskich noży na kamieniach ceramicznych. Trzeba powiedzieć, że to wcale nie jest trudne. Po krótkim treningu na jakimś starym nożu ostrzenie na kamieniach wyda Ci się absolutnie naturalną czynnością.

Stal noży Miyabi daje się niezwykle łatwo ponownie naostrzyć. Warto wiedzieć, że nóż może, przy użyciu dobrych kamieni, być i dwa razy ostrzejszy, niż nowy, naostrzony przez producenta. Jak poradzić sobie z ostrzeniem japońskich noży Miyabi, mówi nasz artykuł.

Specjalista sugeruje,
jak używać noża kucharza
Gyutoh Miyabi 7000 D

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

CODZIENNE SAM NA SAM Z NOŻAMI 7000 D

  • japońskie noże Miyabi 7000 D ostrzy się, tylko i wyłączne, na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych przeznaczonych dla noży japońskich
  • do podstawowego ostrzenia używaj kamieni o gradacji 1000 i 3000
  • fenomen stali noży Miyabi 7000 D pozwala je również polerować na kamieniach o gradacji 8000, dzięki czemu nóż będzie przez długi czas bardzo ostry (można go ostrzyć raz na 4-6 tygodni)
  • nasz specjalista dobrał najlepsze dostępne na rynku kamienie do ostrzenia, które pozwolą przez lata maksymalnie wykorzystać potencjał japońskich noży Miyabi 7000 D (patrz - poniżej)
  • japońskimi nożami Miyabi warto kroić na deskach z wysezonowanych, szlachetnych gatunków drewna (drewna hinoki, teaku, bambusa, dębu)
  • noże przechowuj na listwach magnetycznych, czy pulpitach z osadzonymi wewnątrz magnesami
  • japońskimi nożami nie wolno kroić mięsa z kością i mrożonek
  • tych pięknych noży nie myje się w zmywarce, a tylko i wyłącznie ręcznie
  • choć nóż jest nierdzewny, trzeba go umyć i osuszyć po każdym użyciu

Produkty, które pasują
do noża Gyutoh
z linii 7000 D