Z doborem patelni łączy się sporo różnego typu pytań. Trzeba zdecydować się na odpowiedni materiał, poznać nieco technologię powłok, dowiedzieć się, jakie wymagania stawia dany sprzęt. Ale to nie wszystko. Równie ważnym jest poznanie prawdziwej średnicy patelni i ustalenie, dla jakiej ilości osób będziesz smażyć. Z tym wiąże się z kolei kwestia rozmiaru dna.

 

Spis treści:

  1. 1. Średnica patelni - sprawa podejrzana
  2. 2. Dla każdego coś innego
  3. 3. Dobierz patelnię do ilości smażonych porcji
  4. 4. Proste, choć nie oczywiste

 

Średnica patelni - sprawa podejrzana

Gdy tak poważnie podumać nad kwestią średnicy, okazuje się, że podawany przez producentów wymiar potrzebny nam jest tylko po to, by dobrać do patelni odpowiednią pokrywkę. I to było na tyle. Bo problem polega na tym, że wszyscy producenci podają jako średnicę patelni jej wymiar mierzony w najszerszym miejscu, czyli od brzegu do brzegu.

Tyle, że smażącego tak naprawdę interesuje faktycznie rozmiar dna roboczego, czyli przestrzeń, na której smaży. I tu zaczyna się problem, bo patelnia określana jako ta, która ma średnicę 28 cm, może mieć dno o średnicy zarówno 26 cm (jeden model patelni), jak i 21 cm w patelniach o innym kształcie, czy specyficznym nachyleniu ścianek. I bądź tu mądry!

 

 

Dlatego, jeśli kupujesz patelnię, patrz nade wszystko na średnicę dna. A jeśli nie jest podana, przyjrzyj się ściankom patelni. W naszym filmie znajdziesz prostą podpowiedź, jak samemu można (w przybliżeniu) określić rozmiar dna roboczego, sprawdzając kształt patelni.

 

 

Dla każdego coś innego

Patelnie mają przeróżnie formowane ścianki - od pionowych, lekko tylko zakrzywiających się przy dnie, aż po takie, które sprawiają wrażenie niemal całkiem płaskich, gdyż ich ścianki bardzo mocno rozchodzą się na boki.

I to od formy patelni będzie zależało, ile mierzy dno robocze. Najmniejsza strata w stosunku do podanej średnicy to, około, 2 cm (np. tytanowe patelnie niemieckiej marki Woll). Klasyczne patelnie „tracą” około 4 cm (np. patelnia Demeyere, czy nieprzywierająca patelnia De Buyer), a bywają i takie, gdzie różnica wynosi 6-8 cm (np. TechnIQ Scanpana).

 

Dobierz patelnię do ilości smażonych porcji

Jeśli już wybrałeś odpowiadającą Ci patelnię, znasz problem średnicy, kolejną kwestią, jaką warto wziąć pod uwagę, to odpowiednie rozmieszczenie smażonych produktów.

Musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach.

Smażone produkty, czy potrawy powinny zajmować (w miarę możliwości) całą przestrzeń roboczą patelni, czyli całe dno i stykać się ze ściankami, które również przekazują ciepło w głąb smażonego produktu. Wtedy smaży się najbardziej optymalnie, najzdrowiej, wykorzystując potencjał patelni i jej moc akumulowania ciepła. Dodatkowo - przy takim smażeniu nie przegrzewasz niepotrzebnie pustych przestrzeni, czy powłok patelni). Smażenie małej porcji mięsa, czy ryb na dużej patelni, gdzie wokół produktu zostaje mnóstwo wolnego miejsca jest prostą drogą do przegrzania patelni.

Z tego wynika jeszcze jedna kwestia - raczej nie da się mieć jednej patelni do wszystkiego. Obiad dla całej rodziny przygotujesz na dużej patelni, na małej zrobisz jajecznicę, usmażysz jajka.

W poniższym filmie zobaczysz, jak rozsądnie rozplanować przestrzeń patelni w zależności od tego, ile porcji zamierzasz usmażyć i jaką patelnię dobrać dla jednej, dwóch, czy większej ilości osób.

 

 

Proste, choć nie oczywiste

Okazuje się, że sprawy, o których była mowa - dobór średnicy patelni i dobre rozplanowanie smażonych produktu w zależności od rozmiaru i ilości porcji, które przygotowujemy, to rzecz oczywista. Ale, jak pokazuje życiowa praktyka, bardzo duża grupa Klientów naszych sklepów albo wybiera rozmiar patelni intuicyjnie, albo pyta o jej parametry. Po naszych sugestiach wielu kupujących zdało sobie sprawę, że zamierzali wybrać nieodpowiednią dla swoich potrzeb patelnię, bo zmyliła ich podawana przez producenta średnica.

 

 

Zdjęcia: Zwilling