Basil Green - Żeliwny, owalny garnek z powłoką nieprzywierającą, 4,2 l, 29 cm, Staub

1329
Produkt dostępny
wysyłka 7-14 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Zaproś legendę francuskiego żeliwa, genialne naczynia Basil Green marki Staub do swojej kuchni, by na nowo odkryć kulinarną pasję. Jak pokazuje doświadczenie, doskonałe, masywne garnki z 30-letnią gwarancją potrafią odświeżyć pomysł na twórcze gotowanie.

Opracowane wraz z najsłynniejszymi kucharzami świata, zdobywcami gwiazdek Michelin’a, owalne żeliwne garnki z powłoką nieprzywierającą, ze szmaragdowo-zielonej serii Basil Green, potrafią wzmacniać smaki gotowanych, duszonych, smażonych, czy pieczonych w nich potraw. To zasługa doskonałej klasy masywnego żeliwa i powłoki, która nie zmienia smaku oraz zapachu potraw, a uwydatnia to, co w nich najlepsze.

Wewnętrzna glazura jest idealnie gładka, stąd umyjesz ją w kilka chwil. Nie absorbuje zapachów, ma właściwości antybakteryjne, jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. To prawdziwy pomocnik w dietetycznym gotowaniu, który posłuży też w kuchni alergików - żeliwo nie ma bezpośredniego kontaktu z jedzeniem.

Ogromną rolę odgrywają tu również zmyślne wypustki wewnątrz ciężkich pokrywek. Dzięki nim para wodna szybciej i mocniej krąży w naczyniu, równomiernie nawilżając potrawy. Staub jest dumny, że jego ciężkie, żeliwne pokrywki naczyń klasy Premium potrafią zachować o 30% więcej wilgoci w potrawie, niż klasyczne, płaskie pokrywy.

Kochamy żeliwo za jego niezwykłą uniwersalność i funkcjonalność. Też za to, że owalne garnki Staub Basil Green idealnie współpracują z każdym typem kuchenki, włącznie z indukcją. Zawsze nagrzewają się równomiernie od dna po brzegi, emitując ciepło w głąb przyrządzanych potraw. Poza tym - bardzo długo pozostają gorące, co docenią serwujący pachnące dania wprost na stół.

Przepiękna, szmaragdowo-zielona glazura naczyń Basil Green powstała na bazie naturalnych barwników. Nakładana jest na żeliwny garnek znaną od starożytności techniką majolika i wypalana w gigantycznych temperaturach. To gwarantuje, że naczynia Staub są niezwykle trwałe, a glazura idealnie opiera się upływowi czasu – nie blaknie, nie odpryskuje i nie pęka.

Szmaragdowa zieleń
żeliwnych naczyń Staub -
seria Basil Green

  • garnki do gotowania, duszenia, pieczenia, zapiekania, smażenia i serwowania
  • wewnątrz garnka porcelanowa, nieprzywierająca glazura
  • do 30% lepsze nawilżanie potraw dzięki systemowi wypustek w pokrywie
  • 30 lat gwarancji

Obejrzyj film o 2 metodach
poprawnego wygrzewania
francuskiego żeliwa Stub

  • Tylko od Ciebie zależy, kiedy Twoje żeliwne naczynia Staub zyskają pełną funkcjonalność. I również tylko od Ciebie zależy, czy żeliwo będzie Ci posłuszne, czy narazi Cię na nieco stresów.
  • Proces wygrzewania nowych, żeliwnych naczyń jest konieczny. Trwa - w zależności od metody - albo krótko (kilkanaście minut), albo dość długo (kilka, czy kilkanaście dni). Obie metody sprawdzają się równie dobrze.
  • Nasz specjalista wtajemniczy Cię w proces wygrzewania żeliwa Staub. Obejrzyj koniecznie film.

Żeliwne garnki doskonale
sprawdzą się na kuchence
i w piekarniku

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Materiał

  • wewnątrz garnka - stopiona z żeliwem nieprzywierająca glazura stworzona na bazie szkła
  • szkielet - doskonałej jakości żeliwo
  • na zewnątrz - naturalnie barwiona, kilkuwarstwowa, odporna na uszkodzenia, gładka glazura
  • pokrywka - żeliwo
  • uchwyt pokrywki - niklowana stal szlachetna

Wymiary

  • długość garnka - 29 cm
  • długość dna - 26,5 cm
  • wysokość ścianek - 10,7 cm
  • wysokość z pokrywką - 15,5 cm
  • całkowita długość z uchwytami - 35,3 cm
  • pojemność - 4,2 l
  • waga - 5,6 kg

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Gotowanie i pieczenie w żeliwie,
czyli nieskończoność
kulinarnych inspiracji

  • Mnogość naczyń, marek i technologii bywa dezorientująca. Wielu ma dylemat, co jest warte uwagi i inwestowania pieniędzy. Dodatkowo wielkie wątpliwości łączą się również z tym, czy dana technologia jest bezpieczna dla zdrowia oraz czy wybrane przez nas naczynia będą możliwie najbardziej uniwersalne.
  • Od lat testujemy przeróżne garnki, szukając tego, co doskonałe. I możemy powiedzieć, że znaleźliśmy to, co spełniło wszelkie, nawet najbardziej wyśrubowane kryteria - żeliwne naczynia francuskiej marki Staub.
  • Wykonane z najwyższej jakości żeliwa francuskie garnki Basil Green pokrywa wewnątrz scalona z naczyniem powłoka nieprzywierająca, wypalania w gigantycznych temperaturach 1000 stopni Celsjusza. Porcelanowa glazura pozwala gotować wyjątkowo zdrowo.
  • Pozbawiona porów i substancji, które wchodziłyby w reakcje z potrawami glazura jest tak obmyślona, że nawet alergicy mogą cieszyć się smakami pyszności kuchni całego świata.
  • Naczynia Staub są niesłychanie uniwersalne. Można w nich przyrządzić dosłownie wszystko. Gotowanie, duszenia, pieczenie, zapiekanie, czy smażenie nie stanowi dla żeliwnych mistrzów smaków żadnego wyzwania. Z pełną odpowiedzialnością możemy powiedzieć, że w naczyniach Staub przyrządzisz każdą potrawę, jaka przyjdzie ci na myśl.

ODPORNA NA USZKODZENIA ZEWNĘTRZNA GLAZURA

 

  • Niezwykła, szmaragdowo-zielona, połyskliwa linia naczyń Basil Green, marki Staub, powstaje w ręczno-mechanicznym procesie produkcji we francuskim mieście Merville. Naczynia stworzono z najwyższej jakości żeliwa. Na zewnątrz pokrywa je kilkukrotnie nakładana warstwa naturalnie barwionej, porcelanowej glazury.
  • Warto wiedzieć, że Staub zastosował tu znaną od starożytności, a niezwykle popularną w średniowieczu, metodę wykańczania naczyń, zwaną majoliką. Dzięki niej naczynia Staub z grupy Premium przez całe dekady będą wyglądały jak nowe. Zewnętrzna powłoka nie odpryśnie, nie wyblaknie, nie straci na wyrazistości.
  • Co nas niemal codziennie porusza, to fakt, że liczące sobie już dobre kilkanaście lat naczynia Staub, z których korzystamy na co dzień i które bez litości testujemy, ciągle wyglądają tak, jakby niedawno opuściły francuską fabrykę.
  • Pięknie barwiona, szmaragdowa glazura naczyń Basil Green, marki Staub, jest nie tylko ekstremalnie twarda, ale i niezwykle łatwa w utrzymaniu w czystości. Wystarczy poświęcić jej kilkanaście sekund, umyć wodą z płynem do naczyń, a garnek znowu będzie lśnił i cieszył oko.

CO JESZCZE WYRÓŻNIA MISTRZOWSKIE ŻELIWO?

 

  • Francuskie żeliwne naczynia Staub mają dożywotnią gwarancję, co jednoznacznie świadczy o ich jakości i pewności producenta, że nie zawiodą nawet tych, którzy gotują dużo i często. Bo naczynia Staub, współtworzone przez mistrzów kuchni, dedykowane są nie tylko gotującym w domu, ale nawet największym restauracjom świata, w których od lat są poddawane naprawdę piekielnym wyzwaniom.
  • Garnki z serii Basil Green są ciężkie, bardzo masywne. W opinii niektórych to wada, w naszym pojęciu - wielka zaleta. Tak stabilnie stoją na kuchence, że nawet przypadkowe potrącenie nie grozi zsunięciem się garnka, czy oparzeniem jego zawartością.
  • I druga kwestia, nawet jeszcze ważniejsza - masywne, najwyższej jakości francuskie żeliwo, pozbawione pęcherzyków powietrza, genialne dystrybuuje ciepło. Co za tym idzie - gotuje się z użyciem niewielkiej ilości energii, szybciej, wydajniej. Dodatkowo, przyrządzone w żeliwnych garnkach Staub potrawy będą długo gorące, z powodzeniem można serwować je wprost na stół.
  • Co oczywiste, żeliwne garnki współpracują z każdym wymyślonym przez człowieka typem kuchenki. A w piekarniku czują się jak u siebie. Stąd genialnie nadają się dla wszystkich tych, którzy czerpią przyjemność z kreatywnego gotowania i pieczenia.

Jak powłoka nieprzywierająca
żeliwnych naczń Staub
pomaga w gotowaniu

Zupełnie zjawiskowym jest, w przypadku francuskich żeliwnych naczyń Staub, możliwość smażenia, pieczenia, duszenia i gotowania potraw z minimalną ilością tłuszczu. Zawdzięczamy to wewnętrznej porcelanowej powłoce nieprzywierającej. Gdyby jej nie było, potrawy miałby kontakt z żeliwem, a co za tym idzie, ich smak byłby dość specyficzny, lekko metaliczny.

Na dodatek - gdyby Staub nie zastosował w swoich doskonałych naczyniach powłoki nieprzywierającej, musielibyśmy użyć do przyrządzania potraw wiele więcej tłuszczu, a tym samym w dużym stopniu zrezygnować z niskokalorycznej, zdrowej diety.

Powłoka naczyń Staub powstaje na bazie szklanej emulsji. Ale, ponieważ stapia się ją w olbrzymich temperaturach z żeliwnym szkieletem garnka, powłoka jest doskonale odporna na ścieranie, uszkodzenia, czy zarysowania. Glazura jest immanentną częścią naczynia, więc jest nieporównywalnie bardziej trwała niż nakładana na garnki klasyczna nieprzywierająca powłoka, która stanowi odrębną warstwę.
Przypominająca bezbarwny lakier nieprzywierająca glazura jest niezwykle higieniczna, nie ma porów, nie wchłania zapachów, nie absorbuje smaków przyrządzanych w naczyniach Staub potraw. Myje się ją błyskawicznie wodą z płynem.

Wypustki w pokrywce
doskonale nawilżają
gotowanie i pieczone potrawy

  • Testując żeliwne garnki różnych producentów, gotowaliśmy w nich równolegle tę samą potrawę. Nasze doświadczenia potwierdziły to, co mocno podkreśla marka Staub. Dzięki specjalnie zaprojektowanym wypustkom w żeliwnych pokrywkach, zarówno okrągłe, jak i owalne francuskie garnki zachowują do 30% więcej wilgoci wewnątrz pieczonych, czy duszonych potraw.
  • W efekcie to, co przyrządzaliśmy w naczyniach Staub, było wiele bardziej wyraziste, intrygujące, aromatyczne, niż identycznie przygotowywana potrawa z żeliwnego garnka z klasyczną, pozbawioną wypustek pokrywką.
  • Na dodatek żeliwne pokrywki z wypustkami są ciężkie, więc para nie wydostaje się na zewnątrz naczynia. Wraz z nią zostają w garnku wszelkie witaminy, minerały i właściwości odżywcze.
  • Staub zdecydowanie wyprzedza w tym względzie konkurencję. Choć sama marka jest dość młoda na rynku żeliwnych naczyń, bo powstała w latach 70-tych XX wieku, szybko zrewolucjonizowała tę przestrzeń. Garnki Staub tworzone i projektowane są nie tylko przez inżynierów i designerów, ale, nade wszystko, z wydatną pomocą najsłynniejszych kucharzy świata, by wspomnieć tu jednego z nich - Paul’a Bocuse’a. Wielu kucharzy współpracujących z marką Staub zostało wyróżnionych Gwiazdkami Michelin’a. Wielu prowadzi najbardziej prestiżowe restauracje świata. A każdy z nich korzysta, m.in., z naczyń Staub.

Żeliwo wzmacnia smaki
i aromaty potraw -
otwórz się na nowe doznania

  • Najwięksi smakosze doceniają naczynia Staub za rewolucyjne wręcz umiejętności wzmacniania smaków. Żeliwne naczynia zostały obmyślone dla ludzi kochających przyprawiać, mających odwagę eksperymentować w kuchni.
  • Żeliwo jest, zaraz po miedzi, jednym z najdoskonalszych dystrybutorów ciepła, które powoli, a równomiernie wnika w potrawę. Stąd można mówić o zachowaniu nie tylko naturalnego smaku i aromatu poszczególnych składników przyszłej potrawy, którą szykujemy w żeliwnym garnku. Zyskujemy tu niezwykłą rozpiętość mieszających się smaków – od korzennych, mocnych, po delikatne, subtelne i aksamitne.
  • Potrawa z żeliwa to prawdziwy majstersztyk smaków. Każdy z nich ujawnia się stopniowo, zostawiając po sobie długie wspomnienie. Jedząc, masz wrażenie, że potrawa, którą się delektujesz, powstała w 5 gwiazdkowej restauracji. A to tylko całkiem znana, powszednia ogórkowa, czy pieczeń rzymska. Żeliwo potrafi odmienić to, co uważaliśmy za znane, wysubtelnia to, o czym nie mieliśmy pojęcia, że może tak doskonale smakować.
  • Nawet osoba zaczynająca przygodę z gotowaniem będzie umiała stworzyć w naczyniach Staub doskonałe kompozycje smakowe. Żeliwne, francuskie garnki są genialnym nauczycielem i przewodnikiem po nieskończonym uniwersum rozkoszy podniebienia.

Kilka sugestii specjalisty
na temat używania i konserwacji
naczyń Basil Green marki Staub

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Żeliwne naczynia francuskiej marki Staub to nie tylko fenomenalni pomocnicy w przyrządzaniu doskonałych potraw, ale i prawdziwi przyjaciele czystej kuchni. Jeśli nie znosisz zmagać się godzinami z trudnymi do umycia naczyniami, żeliwne garnki są stworzone dla Ciebie.
  • Wyposażone w nieprzywierającą glazurę naczynia myje się wodą z płynem. Nie ma potrzeby stosowania jakiś specjalnych zabiegów, czy eksperymentalnych detergentów.
  • Nawet, jeśli coś za mocno zredukujesz, czy na dnie skarmelizuje się sosv lub zalewa, wystarczy zalać naczynie wodą z dodatkiem płynu i zostawić na kilkanaście minut. Później umyjesz garnek w ciągu kilku chwil.
  • Musisz wiedzieć, że używane na kuchni gazowej żeliwne garnki Staub mogą się brudzić, co wynika ze specyfiki gazu, jako tłustego paliwa. Niewielkie, pozostawione przez gaz nacieki umyjesz wodą z płynem do naczyń. Zabrudzenia nie pojawią się, kiedy używasz naczyń Staub na kuchni elektrycznej, ceramicznej, czy indukcyjnej oraz w piekarniku.
  • W zależności od twardości wody w Twojej okolicy, czy użytych do przyrządzania potrawy produktów, po gotowaniu, duszeniu, czy pieczeniu w garnkach Staub możesz zauważyć na dnie lub ściankach biały osad. To wynik wytrącania się minerałów z warzyw i mięs. Jeśli kropki pojawią się po umyciu naczynia, znaczy to, że w wodzie jest dużo chloru i różnych dodatków bakteriobójczych. By usunąć osad, przetrzyj powłokę nieprzywierającą papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym. Nie musisz się obawiać, osad nie szkodzi ani potrawie, ani żeliwu.
  • Pamiętaj, że rozgrzanych żeliwnych naczyń nie wolno zalewać zimną wodą. Pozwól im ostygnąć, później dopiero myj.
  • Do smażenia, duszenia, czy pieczenia w żeliwnych naczyniach Staub z serii Basil Green używaj wyłącznie wysokotemperaturowych, dobrych olejów, m.in., ryżowych, kokosowych, palmowych, czy arachidowych. Dzięki nim możesz smażyć zdrowo i dietetycznie. Potrawy nie będą gorzkie, bo tego typu oleje dymią (czyli palą się) dopiero w temperaturze powyżej 240 stopni Celsjusza.