Cinnamon - Żeliwny garnek z nieprzywierającą glazurą, 5,2 l, Ø 26 cm, Staub

1599
Produkt dostępny
NA ZAMÓWIENIE, pytaj o termin dostawy
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Spraw, by gotowanie było niekończącą się przygodą. Zadbaj, by Twoja wymarzona kuchnia była przestrzenią, w której możesz się realizować na miliony sposobów. Pozwól rozpieszczać podniebienie pysznościami z żeliwnych garnków Cinnamon, francuskiej marki Staub.

Opracowane wraz z najsłynniejszymi kucharzami świata, zdobywcami gwiazdek Michelin’a, żeliwne garnki z powłoką nieprzywierającą, z ciepło-brązowej serii Cinnamon, potrafią wzmacniać smaki gotowanych, duszonych, smażonych, czy pieczonych w nich potraw. To zasługa doskonałej klasy masywnego żeliwa i powłoki, która nie zmienia smaku oraz zapachu potraw, a uwydatnia to, co w nich najlepsze.

Wewnętrzna glazura jest idealnie gładka, stąd umyjesz ją w kilka chwil. Nie absorbuje zapachów, ma właściwości antybakteryjne, jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. To prawdziwy pomocnik w dietetycznym gotowaniu, który posłuży też w kuchni alergików - żeliwo nie ma bezpośredniego kontaktu z jedzeniem.

Ogromną rolę odgrywają tu również zmyślne wypustki wewnątrz ciężkich pokrywek. Dzięki nim para wodna szybciej i mocniej krąży w naczyniu, równomiernie nawilżając potrawy. Staub jest dumny, że jego ciężkie, żeliwne pokrywki naczyń klasy Premium potrafią zachować o 30% więcej wilgoci w potrawie, niż klasyczne, płaskie pokrywy.

Kochamy żeliwo za jego niezwykłą uniwersalność i funkcjonalność. Też za to, że garnki Cinnamon idealnie współpracują z każdym typem kuchenki, włącznie z indukcją. Zawsze nagrzewają się równomiernie od dna po brzegi, emitując ciepło w głąb przyrządzanych potraw. Poza tym - bardzo długo pozostają gorące, co docenią serwujący pachnące dania wprost na stół.

Przepiękna, przytulnie brązowa glazura naczyń Cinnamon powstała na bazie naturalnych barwników. Nakładana jest na żeliwny garnek znaną od starożytności techniką majolika i wypalana w gigantycznych temperaturach. To gwarantuje, że naczynia Staub są niezwykle trwałe, a glazura idealnie opiera się upływowi czasu – nie blaknie, nie odpryskuje i nie pęka.

Dodatkowy bonus - to aż 30 lat gwarancji na te niezwykłe naczynia wspierające kulinarną magię.

 

Zapraszamy do obejrzenia filmu o wygrzewaniu żeliwnych garnków Staub. Proces musisz przeprowadzić, by Twoje naczynie szybko zyskało pełnię funkcjonalności. Film znajdziesz poniżej.

  • Tylko od Ciebie zależy, kiedy Twoje żeliwne naczynia Staub zyskają pełną funkcjonalność. I również tylko od Ciebie zależy, czy żeliwo będzie Ci posłuszne, czy narazi Cię na nieco stresów.
  • Proces wygrzewania nowych, żeliwnych naczyń jest konieczny. Trwa - w zależności od metody - albo krótko (kilkanaście minut), albo dość długo (kilka, czy kilkanaście dni). Obie metody sprawdzają się równie dobrze.
  • Nasz specjalista wtajemniczy Cię w proces wygrzewania żeliwa Staub. Obejrzyj koniecznie film.

żeliwny garnek Staub
w skrócie

  • bezdyskusyjnie jedne z najdoskonalszych żeliwnych naczyń świata
  • garnki tworzone z udziałem kucharzy z gwiazdkami Michelin’a
  • naczynia do gotowania, duszenia, pieczenia, zapiekania, smażenia, serwowania
  • nieprzywierająca glazura wewnątrz naczyń
  • zewnętrzna powłoka nie blaknie i nie traci koloru
  • żeliwna pokrywka z wypustkami doskonale nawilża potrawy
  • rewelacyjnie wzmacniane smaki
  • 30 lat gwarancji

Materiał

  • wewnątrz garnka - stopiona z żeliwem nieprzywierająca glazura stworzona na bazie szkła
  • szkielet - doskonałej jakości żeliwo
  • na zewnątrz - naturalnie barwiona, kilkuwarstwowa, odporna na uszkodzenia, gładka glazura
  • pokrywka - żeliwo
  • uchwyt pokrywki - niklowana stal szlachetna

Wymiary

  • średnica garnka - 26 cm
  • średnica dna - 23 cm
  • wysokość ścianek 11,8 - cm
  • wysokość z pokrywką - 16,7 cm
  • całkowita długość z uchwytami - 32,7 cm
  • pojemność - 5,2 l
  • waga - 5,7 kg

Żeliwne garnki
są nadzwyczaj uniwersale -
na kuchenkę i do piekarnika

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy żeliwne garnki, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Ten, kto gotuje i piecze w żeliwie,
odkrywa zupełnie nowe
przestrzenie smaku

  • Wybieranie naczyń stanowi spore wyzwanie. Po latach testów możemy powiedzieć, że odkryliśmy uniwersalne w stopniu absolutnym, żeliwne naczynia francuskiej marki Staub.
  • Cynamonowe, masywne, połyskliwe, doskonale wykonane garnki z serii Cinnamon, powstały w ręczno-mechanicznym procesie produkcji we francuskim mieście Merville. Stworzono je z najwyższej jakości żeliwa.
  • Naczynia Staub skrywają w sobie dwie niezwykłe tajemnice. Potrafią, jak mało które garnki na świecie, intensyfikować, wzmacniać i wysubtelniać smaki. Druga niespodzianka - kryją wewnątrz doskonałą powłokę nieprzywierającą, która została scalona z naczyniem w trakcie wypalania w ponad 800 stopniach Celsjusza. Ta porcelanowa glazura pozwala gotować niezwykle zdrowo potrawy kuchni całego świata.
  • Glazura jest bezpieczna dla zdrowia, nie zawiera żadnych chemicznych substancji. Z naczyń Staub mogą z powodzeniem korzystać nawet alergicy.

 

Jeszcze kilka słów
o licznych zaletach
żeliwnych garnków Staub

  • W garnkach Staub możesz gotować, dusić, piec, zapiekać, a nawet smażyć bez ograniczeń. Te naczynia potrafią przyrządzić niemal wszystko, czyli codziennie możesz zjeść potrawę z innego krańca świata.
  • Potężna waga naczyń Staub to ich wyjątkowa zaleta. To jednoznaczny dowód na jakość żeliwa, z którego Staub produkuje swoje garnki. Surówka, z której w piaskowych formach wypalane są garnki Staub, pozbawiona jest zanieczyszczeń, czy pęcherzyków powietrza.
  • Takie żeliwo fenomenalnie przewodzi ciepło, stąd gotowanie w nim przebiega błyskawicznie, pozwalając zużyć minimalne ilości energii.
  • Żeliwny francuski garnek niesłychanie długo zachowuje ciepło przyrządzanych w nim potraw przygotowywanych na wszystkich typach kuchenek. Garnek Staub idealnie nadaje się do serwowania.
  • Po całych latach gotowania, pieczenia, czy smażenia żeliwne garnki Staub są nadal piękne. Działają bez zarzutu, nie wymagają najmniejszego zachodu, opieki, czy starań. A przyrządzane w nich potrawy za każdym razem czarują smakami.

Powłoka nieprzywierająca
naczyń Staub - łatwiejsze
gotowanie i pieczenie

  • Wewnątrz naczyń Staub znajduje się porcelanowa glazura stworzona na bazie szkła stapianego ze szkieletem garnka.
  • Nieodpryskująca, niezwykle twarda, odporna na kwasy i zasady ma właściwości nieprzywierające. Musisz tylko wygrzać sobie garnek (jak pokazaliśmy w filmie).
  • Glazura pozwala dusić, piec i smażyć z minimalną ilością tłuszczu. Wspomaga w ten sposób zdrową dietę niskotłuszczową.
  • Aksamitnie gładka w dotyku, pozbawiona porów glazura jest niezwykle higieniczna. Nie wchłania zapachów, nie absorbuje smaków przyrządzanych w naczyniach Staub potraw.

Wypustki w żeliwnej pokrywce
sprawiają, że smaki są wyraziste,
a potrawy doskonale nawilżone

  • Staub stał się niekwestionowanym autorytetem na rynku ekskluzywnego żeliwa. Jego naczynia powstały przy udziale kucharzy wyróżnionych gwiazdkami Michelin’a (m.in. jednego z najsłynniejszych kucharzy XX wieku, Paul’a Bocuse’a). Staub zagroził słynnej marce Le Creuset, tworząc naczynia, które nie mają sobie równych.
  • Tym, z czego dumny jest Staub, są wypustki w żeliwnych pokrywkach. Dzięki nim para wodna nie tylko szybciej krąży w naczyniu, ale nade wszystko równomiernie nawilża duszone, pieczone, czy smażone potrawy.
  • Pokrywki z wypustkami, projektu marki Staub i światowej klasy kucharzy, przeszły do legendy, jako że potrafią zachować aż o 30% więcej wilgoci w przyrządzanej potrawie niż klasyczne, płaskie pokrywki bez wypustek. To odgrywa wielką rolę w przypadku, gdy chodzi o smak i aromat potrawy.
  • Na dodatek żeliwne pokrywki z wypustkami są ciężkie, więc para nie wydostaje się na zewnątrz naczynia. Wraz z nią zostają w garnku wszelkie witaminy, minerały i właściwości odżywcze.

Specjalista mówi o prostocie
używania i konserwacji
naczyń Cinnamon marki Staub

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Pamiętaj, że garnki z żeliwa warto wygrzać. Temu poświęciliśmy film (znajdziesz go na górze strony).
  • Żeliwnych, rozgrzanych naczyń nie wolno zalewać zimną wodą. Pozwól im ostygnąć, później dopiero umyj.
  • Do mycia żeliwnych naczyń można często stosować płyn z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Do potężniejszych zabrudzeń użyj też sody oczyszczonej (dodanej do wyżej opisanego roztworu).
  • Jeśli coś mocno przywrze do naczynia, wlej wodę i przez kilka minut podgrzewaj ją na niewielkiej mocy palnika. Zabrudzenia zejdą same, bez szorowania.
  • Gdy umyjesz garnek, wewnątrz, na czarnej glazurze mogą się pojawić białe smugi. To efekt demineralizacji warzyw, czy mięs, który nijak nie szkodzi jedzeniu i garnkowi. Użyj papierowego ręcznika nasączonego olejem jadalnym. Przetrzyj wnętrze naczynia, odczekaj moment, umyj je i wysusz.
  • W żeliwnych garnkach nie wolno przechowywać jedzenia w lodówce. Wykorzystaj do tego, np., system Fresh & Save.

Produkty pasujące
do garnka 5,2 litra
z linii Cinnamon Staub