Znasz smaki potraw przyrządzanych w luksusowych, żeliwnych naczyniach Staub? Jeśli nie, masz sporo do odkrycia. Z jednej strony trochę Ci zazdrościmy, bo czeka Cię niezapomniany, nieziemski pierwszy raz. Z drugiej jednak trochę też nam Cię żal, bo nie wiesz, co tracisz dzień po dniu. Francuskie, doskonałej jakości żeliwne garnki, woki i patelnie z kolekcji Dark Blue, które pokrywa połyskliwa glazura nakładana znaną ze starożytności metodą majolika, mają kolor głębokiego granatu letniego nieba. Gotowanie, smażenie, duszenie i pieczenie w takich wyposażonych w nieprzywierającą powłokę żeliwnych naczyniach to czysta rozkosz.
Żeliwne patelnie Staub są ciężkie. A to dowód na to, że mamy do czynienia z prawdziwym żeliwem najwyższej klasy. Nie ma w nim pęcherzyków powietrza, surówka nie jest zanieczyszczona. Co z tego wynika? Takie żeliwne patelnie charakteryzuje bardzo duża odporność termiczna na przegrzanie. Z drugiej strony, nawet przypadkowo zalana zimną wodą gorąca jeszcze żeliwna patelnie nie pęknie. To, o czym piszemy, często ma miejsce w przypadku słabej jakości, lekkiego, produkowanego masowo żeliwa, które dociera do Polski z dość niewiadomych źródeł.
To, co fascynuje w patelniach Staub, to nieprzywierająca glazura. Ta niemal niewidoczna, stopiona z żeliwnym szkieletem powłoka w rewelacyjny sposób chroni przed używaniem dużej ilości tłuszczu. Można tu smażyć, dusić, czy zapiekać prawdziwie dietetycznie.
Powstająca na bazie szklanej emulsji nieprzywierająca glazura żeliwnych, głębokich patelni Staub jest, oczywiście, całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Nie trzeba się obawiać, co ma czasem, niestety, miejsce w przypadku tanich patelni, że będziemy znajdować kawałki glazury w jedzeniu.
Francuska marka Staub z premedytacją oducza smażenia. Producent, współtworzący swoje doskonałej jakości żeliwne patelnie z mistrzami kuchni uhonorowanymi gwiazdką, czy gwiazdkami Michelin’a, wyszedł ze słusznego założenia, że smażenie jest jedną z najmniej zdrowych i również mało twórczych metod przyrządzania mięs, ryb, owoców morza, czy warzyw. Staub od dekad propaguje mieszane techniki przyrządzania potraw. Nade wszystko tłumaczy, że patelnia idealnie nadaje się nie tylko do smażenia i duszenia, ale i używania w piekarniku. Tam dopiero mogą powstać prawdziwe kulinarne cuda. Nie trzeba nikogo przekonywać, że pieczenie to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania mięs, ryb, czy warzyw.
Wysokie ścianki patelni Staub aż proszą się o pokrywki. Część patelni wyposażona jest w pokrywki z żeliwa (tu na uwagę zasługują wspomagające nawilżanie i obieg pary w naczyniu specjalne wypustki – patelnie Chistera), do części można sobie dobrać szklane, ciężkie pokrywki. Wszystko po to, by patelnie służyły jako genialne naczynia do duszenia, czy pieczenia. A w skrajnych wypadkach – nawet jako niskie garnki.