Każdy gotujący z pasją powie, że nie ma na świecie lepszych, bardziej prestiżowych i długowiecznych patelni ponad miedziane. A zaraz później doda, że musisz szukać patelni najsłynniejszych marek, które mają za sobą olbrzymie doświadczenie i tradycję tworzenia luksusowych patelni z miedzi. Dlatego z pełną odpowiedzialnością możemy Ci polecić wyśmienite, ręcznie tworzone, belgijskie patelnie znanej marki Falk Culinair. Rodzinna firma od trzech pokoleń produkuje naczynia, które z powodzeniem wytrwają w kuchni kilku pokoleń. Dołącz do grona miłośników mistrzowskiej miedzi.
Jeśli masz wątpliwości, czy patelnia miedziana jest dla Ciebie, obejrzyj nasz FILM.
Kiedy po raz pierwszy wzięliśmy do rąk miedziane patelnie belgijskiej marki Falk, przepadliśmy z kretesem. Są, co tu dużo mówić, piękne. Doskonale wykonane, ciężkie, masywne, czuć w nich potęgę materiałów, z których powstały. To patelnie z wieczystą gwarancją, co nie dziwi, bo robione są ręcznie w rzemieślniczym duchu. Falk wyznaje maksymę - wszystko, albo nic. Tu nie ma kompromisów. Miedziane patelnie Falk mają w środku stal szlachetną, by jedzenie nie miało bezpośredniego kontaktu z miedzą.
2,5 mm idealnie czystej miedzi łączone jest ze stalą w opracowanym przez markę Falk procesie produkcji. Powstaje wtedy tzw. bimetal. Oba materiały scalają się tak, że przenikają jeden w drugi. W ten sposób powstają niezwykle wytrzymałe naczynia dedykowane najbardziej zaawansowanym, ogromnie wymagającym gotującym i zawodowym kucharzom.
W tej kategorii zebraliśmy płytkie belgijskiego producenta. Znajdziesz tu klasyczne patelnie z jednym, długim uchwytem, ewentualnie drugim, dodatkowym – przy dużych średnicach najbardziej tradycyjnych, czyli płytkich patelni. Jednak Falk, jako mistrz kulinariów, tworzący naczynia dla profesjonalnych kuchni, produkuje bardzo specjalistyczne formy swoich patelni. Wśród nich znajdziesz płytkie patelnie do serwowania, czasem zaopatrzone w pokrywki.
Te patelnie z dwoma krótkimi uchwytami służą nie tylko do smażenia, ale i wygodnego podpiekania potraw w piekarniku oraz, oczywiście, serwowania dań wprost na stół.
Ścianki nie są tu zbyt wysokie, nie przekraczają 5 cm, co sprawia, że patelnie zarówno z długim, jak i dwoma krótkimi uchwytami są niezwykle uniwersalne. Wykorzystasz je do smażenia delikatnych potraw (naleśników, jajecznic, itp.), warzyw, mięs, ryb oraz potężnych, grubych steków. Możesz na nich też zapiekać i serwować potrawy mięsno-warzywne.
Owszem, te patelnie do tanich nie należą, ale kupujesz je raz i na całe życie. Życie nie tylko swoje, bo patelnie będą genialnie służyć też w kuchniach Twoich dzieci i wnuków. Albo i pra-wnuków. Wszystko będzie zależało od tego, czy ich kolejni użytkownicy będą odpowiednio dbać o patelnie.
Trudno w przypadku miedzianych patelni Falk, czy innych naczyń tego wyśmienitego producenta, mówić o ich zakupie inaczej, jak nie o inwestycji. Te patelnie nigdy nie stracą na jakości, wartości i prestiżu. Kupuje się je na tak długi czas, że można swobodnie zapomnieć o istnieniu innych naczyń. Nigdy nie będziesz mieć potrzeby zamienienia ich na coś nowego. Będzie Cię na pewno korciło, by powiększać kolekcję belgijskich, miedzianych naczyń Falk.