Delikatny damasceński dziwer japońskich noży Tamahagane Kyoto San możesz złudnie interpretować jako nie gwarantujący zbyt popisowej ostrości. Wielu nie znających tematu ocenia ostrość noża po wzorze na jego ostrzu. Jednak szybko zmienisz zdanie na temat tych najprawdziwszych, japońskich noży z kolekcji Tamahagane Kyoto San, gdy zaczniesz nimi kroić. Marka Kataoka, tworząc kolekcję noży pod wspólną nazwą Tamahagane, postanowiła pokazać światu, co potrafi. Damasceńskie 63-warstwowe noże mają rdzeń ze stali VG-5, który okrywają 62 warstwy stali SUS410. Całość ma twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella. Powiemy Ci w zaufaniu, że takimi nożami będziesz naprawdę zauroczony.
Linia Kyoto San to kolekcja noży, które wyróżniają firmę Tamahagane. Markę, która stworzona została przez znaną i cenioną japońską kuźnię Kataoka (jej nazwa wywodzi się od nazwiska założyciela). I, co specyficzne, nawet dziś mało kto kojarzy markę Kataoka, która ma za sobą duże doświadczenie w kuciu doskonałych, japońskich noży, a z kolei jej marka Tamahagane stała się bardzo rozpoznawalna.
Kuźnia Kataoka na pewno bardzo dobrze trafiła z nazwą swojej marki noży. Słowo „tamahagane” zna pewnie w Japonii każde dziecko. Tamahagane to specyficzna stal, z której kiedyś powstawały najlepsze mistrzowskie miecze i noże samurajskie. Stąd niewątpliwie łatwiej było promować się na rodzimym rynku. W Europie przyszło marce Kataoka poczekać na rozpoznawalność, aż do chwili, gdy…
Czasem jakieś doskonałe japońskie noże długo nie znajdują swoich miłośników w Europie. Często budowanie renomy japońskiej kuźni i jej noży trwa przez długie lata. Specyficzne jest to, że często bardzo znane i cenione japońskie kuźnie o niezwykle długiej tradycji, są w Europie zupełnie nieznane.
Czasem jednak wystarczy ledwie jedno wydarzenie, by zmieniło się wszystko. I tak w 2009 roku noże Tamahagane, marki Kataoka, zyskały sobie międzynarodową sławę. Kucharz, który zdobył wyróżnienie w słynnym konkursie „BOCUSE d'Or 2009”, przygotował za pomocą noży Tamahagane jedno, jedyne danie. I tyle wystarczyło, by świat oszalał na punkcie noży tej japońskiej marki.
Z racji ogromnego doświadczenia, które zdobyła kuźnia Kataoka, łatwo jej łączyć ze sobą różne typy stali i metody jej kucia. Japoński producent stosuje znane od stuleci metody kucia japońskich noży, łącząc ją ze zdobyczami nowoczesnej metalurgii. Stąd noże z linii Tamahagane Kyoto uznawane są za doskonale ostre. Znajdziesz je w wielu profesjonalnych kuchniach całego świata, bo łatwość ostrzenia stali o twardości 61 stopni HRC w skali Rockwella zyskuje im coraz większe grono miłośników.