Seria naczyń CTX duńskiej marki Scanpan to na nowo odświeżona legenda. Stalowe garnki, patelnie i woki z tej kolekcji święciły triumfy już wiele lat temu, gdy jeszcze znajdowała się w nich klasyczna, tytanowa powłoka. Jednak marka Scanpan, znana ze swojej skłonności do perfekcjonizmu, udoskonaliła powłokę nieprzywierającą swoich znanych naczyń. Teraz 5-krotnie nakładana powłoka tytanowo-ceramiczna, o nazwie Stratanium, jest wiele wytrzymalsza i odporniejsza na uszkodzenia. Oczywiście, jest bezpieczna dla zdrowia. I, co ucieszy dbających o dietę, w naczyniach CTX możesz używać aż o 30% mniej tłuszczu niż w przypadku innych powłok tytanowych.
Duńska marka Scanpan ciągle się uczy i udoskonala swoje technologie. Kiedyś zasłynęła z naczyń z powłoką tytanową, która pozbawiona była szkodliwych dla zdrowia i środowiska naturalnego związków PFOA i PFOS. Co niezwykłe, wyprzedziła swoim odkryciem dyrektywy unijne, które dopiero w 2015 roku zakazały stosowania tego typu związków w kontakcie z żywnością.
Kiedy wielu światowych producentów zachłysnęło się drzemiącym w powłokach tytanowych potencjałem, Scanpan był już wiele dalej. Eksperymentował z utwardzaniem i uszlachetnianiem swoich powłok. Stworzył ciekawe nano-kompozytowe, tytanowo-ceramiczne powłoki patelni, garnków i woków o nazwie Stratanium. Ale i tego po czasie odkrywczemu Scanpanowi było mało, więc udoskonalił swoją świetną powłokę. Wraz z najsłynniejszymi kucharzami, podpatrując naturę i jej nieskończoną pomysłowość, Scanpan stworzył powłokę Stratanium Plus. Ta druga wzorowana jest na strukturze ziaren piasku, których żywotność określana jest na półtora miliona lat. Może Twoja patelnia aż tyle nie wytrwa, ale na pewno będzie z Tobą długie lata.
Marka Scanpan, co trzeba podkreślić z mocą, na nowo zdefiniowała pojęcie powłoki nieprzywierającej. Sama powłoka tytanowa, nawet kilkukrotnie nakładana, nie ma takiego olbrzymiego potencjału i zapasu mocy, jak odkrycie Scapana. To przełomowe powłoki Stratanium każą światowym producentom krytycznie przypatrzyć się swoim nieprzywierającym powłokom.
Scanpan jest niezwykle dumny ze swojej powłoki. Mówi o niej, że ma o 30% większe właściwości nieprzywierające, jest o 30% wytrzymalsza i odporna na ścieranie niż inne powłoki i ma aż o 30% dłuższą żywotność, niż poprzednie generacje tytanowych powłok.
W patelniach z serii CTX oraz PRO IQ znajdziesz tytanowo-ceramiczną powłokę Stratanium, która zaskakuje swoją sztywnością, twardością i odpornością na ścieranie. Oczywiście, jest nieprzywierająca, więc możesz smażyć zdrowo na minimalnej ilości tłuszczu. Ta 5-warstowa powłoka jest lekko chropowata.
Z kolei Stratanium Plus to powłoka stworzona z profesjonalnymi kucharzami. Znajdziesz ją w patelniach najwyższych linii – TechnIQ oraz HaptIQ. Scanpan chciał, by naczynia wyposażone w tą unikatową powłokę, wzmacniały smaki i aromaty przyrządzanych na niej potraw (tego klasyczne powłoki tytanowe i powłoka Stratanium nie potrafią). Stratanium Plus jest szorstka, co niezwykle wpływa na sam proces smażenia i brązowienia mięs. Powłoka ma jeszcze wyższą odporność termiczną, służy do lepszego przesmażania mięsa, by jego skórka była chrupiąca, a wnętrze idealnie wysmażone i delikatne.