Standardy wymagań stawiane patelniom nieprzywierającym przez gotujących zawodowo i prawdziwych miłośników kuchni wzrosły w ciągu ostatnich lat bardzo wyraźnie. Powłoka nieprzywierająca musi być absolutnie bezpieczna dla zdrowia, nie może zawierać żadnych pochodnych teflonu, a sama patelnia, poza faktem, że ma współpracować z każdym typem kuchenki, w tym i z indukcją, musi być odporna na przegrzanie i świetnie, równomiernie się nagrzewać. Te wszystkie wymagania nie są tak proste, jak by się wydawało, do zrealizowania.
Jeśli masz wątpliwości, czy patelnia nieprzywierająca jest dla Ciebie, obejrzyj nasz FILM.
Jest na świecie zaledwie kilku producentów tworzących patelnie klasy Premium, którzy spełniają wszystkie restrykcyjne wymogi stawiane patelniom nieprzywierającym. Należy do nich, m.in., belgijska marka Demeyere.
Nasz specjalista, testujący od wielu lat patelnie z powłokami zapobiegającymi przywieraniu, obserwował wzloty i upadki patelni najróżniejszych marek. Niektóre po czasie, po pierwszych kilku, wydawałoby się sprawnie przeprowadzonych smażeniach, traciły właściwości nieprzywierające i trzeba było siłą odrywać od nich mięso. Inne wchodziły w tak drastyczne reakcje z mięsem, że jedzenie stawało się czarne i niejadalne. Jeszcze inne patelnie nie dawały się nagrzać, albo przegrzewały się w ułamku sekundy. Niektóre doskonale smażyły to, co leżało na środku, zaś resztę, np., mięsa na boku patelni pozostawiały surowe. Zdarzyła się też taka patelnia, która, o zgrozo, stanęła w płomieniach.
Kłopot z tym, że testowaliśmy patelnie z tzw. górnej półki, nie zaś tanie patelnie z marketów, bo te nas nie interesowały. Okazało się, że zadanie przetestowania różnorodnych patelni nieprzywierających to dość karkołomne i żmudne wyzwanie.
Testy i próby wytrwała marka Demeyere, mistrz stalowych naczyń, który w swoich patelniach nieprzywierających wykorzystał własną długoletnią wiedzę i zaawansowane, ulepszane przez dekady technologie do stworzenia doskonałych, wielowarstwowych patelni. Na taki sztywny, bardzo odporny na wysokie temperatury szkielet nałożona została powłoka nieprzywierająca oparta na bezpiecznych dla zdrowia, żaroodpornych polimerach – Duraslide Ultra.
Dobrze wykorzystywane patelnie Demeyere służą całymi latami, dłużej niż przewiduje ich 2- lub 5-letnia gwarancja.
Przekonaliśmy się na własnej skórze, że doskonałej jakości powłokę nieprzywierająca mogą stworzyć tylko producenci bardzo zaawansowani technologicznie, mający ogromne zaplecze badawczo-rozwojowe i sporą świadomość tego, co będzie się z patelnią działo na kuchence.
Rok 2018 okazał się być zupełnie wyjątkowy dla Klientów marki Demeyere. Na rynku pojawiła się wyróżniająca się w dorobku belgijskiego producenta linia patelni Alu Pro. Szereg patentów gwarantuje, że na nieprzywierających patelniach ze wzmocnioną powłoką tytanową smaży się po prostu perfekcyjnie. Demeyere skorzystało z dorobku włoskiej marki Ballarini, swojego partnera należącego również do grupy koncernu Zwilling. Dzięki temu patelnie Alu Pro posiadają szkielet z kutego na zimno aluminium i stopę Radiant, która pozwala im działać na indukcji. Te patelnie wyjątkowo szybko przewodzą ciepło i oszczędzają energię, dzięki, miedzy innymi, patentowi Demeyere, stopowi TripleInduc.
I, wg naszych testów i doświadczeń, ta właśnie linia nieprzywierających patelni Demeyere zasługuje na największą uwagę.