Duńska marka Scanpan to bardzo honorowy producent naczyń. Otwarcie i szczerze przyznaje się do tego, że czasem jakieś rozwiązanie nie do końca trafiło w sedno i nie sprawdziło się tak, jakby zakładali inżynierowie. Tak właśnie miała się rzecz z kolekcją naczyń IQ, która po kilkunastu latach funkcjonowania na rynku przeszła diametralną zmianę. IQ przerodziło się w Pro IQ - pojawiła się aż 5-krotnie nakładana, wzmacniana ceramiką powłoka tytanowa Stratanium, która jest wiele odporniejsza i pozwala smażyć jeszcze zdrowiej. Uchwyty z tworzywa przerodziły się w stalowe, a pokrywki pozbawiono eksperymentalnego pasa żaroodpornego silikonu, zastępując je pasem stali. Teraz Pro IQ to kolekcja naczyń dla bardzo wymagających.
Wielu smażących chciałoby móc zyskać na patelni efekt idealnie przyrumienionego mięsa, taki, jak łatwo stworzyć w piekarniku. Okazało się to możliwe dzięki wynalazkowi duńskiej marki Scanpan. Jej tytanowo-ceramiczne powłoki Stratanium i Stratanium Plus, tworzone we współpracy z zawodowymi kucharzami, pozwalają na taki specyficzny eksperyment.
Powłoki Stratanium i Stratanium Plus, stworzone przez markę Scanpan, to bezsprzecznie jedne z najbardziej nowoczesnych, najbardziej zaawansowanych powłok nieprzywierających świata (stan na rok 2019). Scanpan, znany i ceniony za swoje powłoki tytanowe, szanowany za manię doskonałości, przedefiniował smażenie. Poszedł dalej, zarzucając klasyczne powłoki tytanowe na rzecz 5-warstwowych, tytanowo-ceramicznych, wzmacnianych minerałami powłok, które, co specyficzne, zainspirowane są strukturą morskiego piasku. Obie powłoki Stratanium i Stratanium Plus są chropowate. To też odstępstwo od klasycznie gładkich powłok nieprzywierających.
Te powłoki są maksymalnie odporne na ścieranie, doskonale zdrowe, pozwalają smażyć z minimalną ilością tłuszczu nawet najdelikatniejsze potrawy.
Scanpan to wizjoner. Wyprzedził o kilka lat unijne przepisy, które zabraniają stosowania w powłokach nieprzywierających patelni i garnków kwasów i związków PFOA i PFOS. Prosto mówiąc, te pochodne teflonu są niezwykle szkodliwe dla zdrowia i środowiska. Unia Europejska nakazała w 2015 roku producentom naczyń określać swoje produkty jako PFOA-Free. Scanpan zrobił to wiele lat wcześniej. Podejrzewamy, że wtedy wielu innych producentów, obserwując jego poczynania, dziwiło się takiej ekstrawagancji. Wystarczyło poczekać kilka lat i nagle okazało się, że to, co było pozorną fanaberią Duńczyków, zaczęło obowiązywać wszystkich.
Na patelniach z powłokami Stratanium i Stratanium Plus mogą bez obaw smażyć alergicy, czy osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym.